Tehnologia Carnii

Extras din referat Cum descarc?

PROCEDEE MODERNE DE STERILIZARE. AMBALAJE PENTRU CONSERVE
I. Introducere
Se stie ca cei peste cinci miliarde de locuitori ai planetei consuma zilnic peste 10 milioane tone alimente, ceea ce inseamna 1,7 kg pe zi de persoana. Aceste cifre justifica preocuparile majore ale industriei alimentare legate de asigurarea hranei si de adaptarea la nevoile nutritionale ale populatiei. Avand in vedere rolul deosebit al alimentatiei pentru sanatatea populatiei si calitatea vietii, o directie principala a dezvoltarii stiintei si ingineriei alimentelor o reprezinta perfectionarea tehniciilor de procesare si a tehnologiilor de prelucrare a alimentelor in asa fel incat sa se obtina alimente cu inalt potential biologic. 
In ultimul secol, alimentatia umana a capatat noi tendinte de dezvoltare in stransa legatura cu schimbarile social economice ale societatii. In aceste conditii, centrele de cercetari privind alimentatia au evidentiat urmatoarele aspecte:
- constientizarea crescanda in randul populatiei a raportului alimentatie-stare de sanatate;
- alimentatia si sanatatea sunt puternic marcate de stilul de viata;
- reconsiderarea alimentelor traditionale ca produse alimentare cu siguranta ridicata si respingerea alimentelor noi; se pune accentul pe alimente cu specific national respectiv pe modul de prepare a acestora.
Dezideratele enuntate mai sus impun noi exigente in tehnologiile alimentare si subliniaza importanta orientarii catre utilizarea unor noi tehnici de procesare. Astfel a aparut termenul de"procesare minima" ce se refera la tehnologii si tehnici pentru conservarea alimentelor la care modificarile de prosmpetime si calitate sunt minime dar asigura produsului alimenatr o stabilitate ridicata pe circuitul producator-consumator. Au aparut de asemenea noi concepte de diminuare a tratamentelor termice in timpul conservarii produselor alimentare, precum conceptul "hurdle"(bariere) care se bazeaza pe aplicarea unor metode blande de reducere a populatiei microbiene pas cu pas prin controlul unor factori precum: temperatura, activitatea apei, pH-ul, potentialul redox, conservantii, etc.
II. Sterilizarea
Definitie
In scopul cresterii stabilitatii si a perioadei de garantie, se impune distrugerea microorganismelor capabile sa provoace alterarea alimentelor. Acest procedeu se numeste pasteurizare daca are loc la o temperatura mai mica de 100 0C si se distrug bacteriile patogene nsporulate sau sterilizare cand se realizeaza la temperaturi mai mari de 100 0C, cand are loc distrugerea tuturor microorganismelor, atat a formelor vegetative cat si a celor sporulate. Sterilizarea se poate realiza fie asupra alimentelor vrac, fie asupra alimentelor ambalate. In cel din urma caz un aspect important ii reprezinta natura ambalajului.
Dupa natura tratamentelor la care sunt supuse alimentele, sterilizarea poate avea loc prin:
- Metode termice conventionale
- Metode termice neconventionale 
- Metode atermice
In raport cu regimul de functionare se disting: instalatii cu functionare discontinua cum sunt vanele de pasteurizare, autoclavele etc. si instalatii cu functionare continua care reprezinta cea mai mare gama de instalatii de sterlizare.
Sterilizarea produselor ambalate
Sterilizarea produselor ambalate are avantajul ca se elimina riscul postcontaminarii produsului . In acest caz nu mai este necesara ambalarea aseptica si sterilizarea ambalajelor . Procesarea termica a produselor ambalate in recipiente se poate face prin incalzire indirecta cu abur saturat, cu apa calda, cu aer cald in convectie fortata, sau prin incalzire directa la flacara. Dintre acestea, incalzirea cu abur saturat sau cu apa calda sunt cele mai utilizate metode.
Dupa regimul de lucru, instalatiile se pot imparti in: instalatii cu functionare discontinua si instalatii cu functionare continua.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Carnii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!