Tehnologia Afumarii Pestelui

Extras din referat Cum descarc?

In alimentatia locuitorilor din zonele de munte, in perioadele din afara posturilor, carnea ocupa un loc important. Pentru a o putea utiliza mai mult timp, pastrand calitatile nutritive si organoleptice, locuitorii satelor de munte au folosit si folosesc afumarea ca metoda de conservare pe durata limitata a carnii. Odata cu aparitia echipamentelor frigorifice, conservarea prin congelare a ajuns sa fie cea mai utilizata. Familia:Pinaceae 
Genul:Abies 
Specii:alba
Denumire populara:brad alb, brad nemes, baradau, baradac, bradaica, bread, buhaci, cepi, hasca, haciuga, nemes, pin alb,porod, sihla. 
Parti folosite:
cetina,mugurii,rasina
Arbore conifer, megafanerofit, mezohidrofit, mezoterm, ombrofil,eurionic (amfitolerant), montan (colinar), alogam, indigen, putin rezistent la ger si ingheturile tarzii, usor vatamat de fum si gazele din atmosfera, intalnit pe soluri profunde, revene, fertile, in statiuni adapostite, la altitudinea de 600-- 1 200 m in Carpatii Orientali; la 700-1 500 m in Carpatii Meridionali, cu mare capacitate de extindere in Carpatii Occidentali: se mai numeste. Genetic 2n = 24.
Compozitie chimica: conurile de brad contin ulei volatil bogat in ?-pinen, borneol, un alcool, sesquiterpene. Scoarta contine 4 -- 8% tanin, rasina etc. Frunzele contin ulei volatil format din 1-?-pinen, 1-limonen, 1-acetat de bornil, aldehida laurica, sesquiterpene. Continutul in substante organice al lemnului din alburn consta din celuloza (54,3%), pentozani (9,3%), lignina (26,5%), acid acetic (1,7%), extracte eterice (5,5%), ceruri, grasimi (0,23%), iar in duramen constau din celuloza (50,2%), pentozani (8,6%), lignina (26,1 %), acid acetic (1.4%). extracte eterice (3,6%),extracte cu apa (7,7%),ceruri si grasimi (0,42%). Continutul mineral al lemnului consta din potasiu (22,55%), fosfor (5,04%), calciu (33,04%), mangan (6,17%), fier (0,41%), siliciu (3,71%),sodiu (4,94%) etc. 
Recoltare. Cetina se recolteaza tot timpul anului in parchete unde sunt taieri. Mugurii (Abietii turiones) se recolteaza primavara si se supun prelucrarii. 
Bioterapie. Ramurile tinere, mugurii, frunzele si rasina au importanta in medicina umana si veterinara. Principiile active au rol eupeptic, diuretic, vitaminizant, astringent, antidiareic, antireumatic, antinevrotic. Utilizate in tratamentul afectiunilor pulmonare, ale aparatului urinar, in faringo-amig-dalite, gastroenterite, anorexie, debilitate, reumatism. 
Medicina umana. 
Uz intern. 1. Pentru tratarea afectiunilor pulmonare, bolilor nervoase si ca diuretic: a) infuzie, din 2 linguri muguri peste care se toarna o cana (200 ml) cu apa in clocot. Se lasa acoperita 10--15 minute. Se strecoara. Se indulceste cu miere; se beau 2--3 cani pe zi; b) sirop de muguri, preparat din 1 kg muguri la 2 l apa. Se fierbe in clocot 15 -- 20 minute. Se lasa la racit. La 1 litrii solutie se adauga 900 g zahar. Se fierbe din nou pana da in clocot. Se trage apoi in sticle mici inchise la culoare, se astupa cu dop si se pastreaza la rece. La nevoie se foloseste diluat in apa minerala sau apa obisnuita; c) sirop din muguri, pregatit prin stratificarea intr-un borcan de 5 litri a unui rand de muguri si unul de zahar, pana se umple. Se acopera cu o farfurie si se lasa la soare 5-- 10 zile pana se lasa sucul. Se strecoara apoi prin tifon si se da in clocot; se trage la sticle mici, se inchid cu dop; se pastreaza la rece. Se foloseste diluat cu apa. 2. Pentru tratarea nefritei: in cursul unei zile se mesteca si se sug 10-- 15 g rasina proaspata. 3. Pentru tratarea faringo-amigdalitei: in cursul unei zile se mesteca si se sug 20--30 g rasina proaspata. Procedura se practica pana la vindecare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnologia Afumarii Pestelui.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!