Stim cu totii ca alimentatia joaca un rol foarte important in mentinerea starii de sanatate de-a lungul vietii. O dieta nesanatoasa poate duce la aparitia multor boli cronice care ne afecteaza direct viata. Oganizatia Mondiala a Sanatatii trage un semnal de alarma privind numarul mare de decese datorat acestor boli cronice. Obezitatea, diabetul zaharat, boli cardiovasculare, cancer, boli dentare sunt doar cateva exemple de boli care afecteaza tot mai multi oameni. Cunoasterea si luarea decizilor, de zi cu zi, in legatura cu alimentatia ne priveste pe fiecare in parte. Este necesar sa intelegem ca o alimentatie echilibrata si un stil de viata activ ne pot imbunatatii starea de sanatate, inclusiv starea de bine! Suntem ceea ce mancam! Principala sursa de energie, indispensbila corpului uman este alimentatia. Procesele vitale se desfasoara pe baza substantelor nutritive din alimente. Prin transformarea si metabolizarea acestor substante nutritive, asimilarea si dezasimilarea continua, ofera materiei vii energia necesara intretinerii vietii si elementele materiale refacerii structurilor celulelor uzate. Energia este folosita atat in conditii de repaus cat si in conditii de efort. Exista o vorba, tot mai des folosita, ,,Esti ceea ce mananci!,,. Se considera alimentatia ca fiind cel mai important factor de mediu care influenteaza organismul uman, insa cu efecte vizibile in timp. Substantele nutritive din alimente au rol plastic, energetic si functional. Pentru ca organismul sa functioneze corect trebuie sa se realizeze un echilibru energetic. Intre ceea ce primeste si ceea ce pierde de la mediul ambiant, sa fie intr-un bilant echilibrat. Astfel alimentele trebuie sa contina toate trofinele esentiale, adica principii alimentare, si sa fie in cantitate suficienta pentru asigurarea energiei necesare functionarii. Daca ratia alimentara este optima, organismul poate folosi cat are nevoie pentru functionare, iar restul poate depozita pentru necesitatile viitoare. Alimentatia, ca sa fie optima, trebuie sa asigure un aport minim de: glucide, lipide, proteine, vitamine, minerale, apa si celuloza. Alegerea alimentatiei trebuie facuta obiectiv, astfel incat ratia alimentara sa fie in concordanta cu necesitatiile fiecarui individ in parte. Criteriile subiective precum gustul sau aroma alimentelor, nu ar trebui sa fie factorul principal atunci cand facem alegerea alimentelor ingerate. De foarte multe ori hrana necorespunzatoare ne poate face rau, chiar daca nu imediat, in loc sa ne ajute sa fim sanatosi si sa ducem o viata echilibrata fara boli. Stilul de viata din ultimii ani s-a schimbat foarte mult, fata de ce se intampla in urma cu cativa ani. Acum avem o varietate mare de produse alimentare din care sa alegem, insa nu toate satisfac nevoile organismului, din contra ii pot face rau, daca nu asiguram ratia de substante nutritive necesare.
1. Extras din lucrarea de diploma " Metabolismul intermediar si energetic la om", Profesor: Bularca (Solomon) Maria, Coordonator: S.L. dr.ing. Nica Aurelia 2. Apostol, I., Haulica, I, si al., 2007, Fiziologia umana, Editura medicala, Bucuresti, pag. 543-560; 3. Arhur, C., Guyton, M.D., 1997, Fiziologie. Fiziologia umana si mecanismele bolilor, Editura Medicala, Amaltea W.B Saunders, pag. 459-488; 4. http://www.fao.org/3/a-as693o.pdf, data accesarii 25.02.2019 5. https://www.cristianmargarit.ro/2010/12/excesul-de-carbohidrati, data accesarii 15.01.2019 6. http://old.ms.ro/documente/Ghid1_8318_6022.pdf, data accesarii 15.02.2019
După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).