Substante Antiseptice de Conservare

Extras din referat Cum descarc?

Substantele antiseptice sau de conservare sunt substante chimice care opresc dezvoltarea si actiunea unor microorganism (substante bacteriostatice) sau care le pot distruge (substante bactericide).
Factori care influenteaza activitatea conservantilor:
-concentratia: actiunea conservantilor asupra microorganismelor creste cu
cresterea concentratiei
-durata de contact: este invers corelata cu concentratia
-temperatura: eficacitatea conservantilor (solizi sau lichizi) creste in progresie
geometrica in conditiile in care temperatura creste in progresie aritmetica
-numarul initial de microorganisme: cu cat gradul de contaminare initial este
mai mare, cu atat eficacitatea este mai redusa
-felul microorganismelor
-stadiul de dezvoltare: antisepticele nu au actiune asupra sporilor
-compozitia chimica a alimentelor: alimentele cu continut mare de zaharuri sau
proteine sunt mai greu de conservat
-pH-ul mediului: in general eficacitatea creste cu scaderea pH-ului
Clasificare:
*dupa rolul principal pe care il au in produsul alimentar
- substante antiseptice propriu-zise: sorbati, benzoati, ...
- substante destinate altor utilizari dar care au efect secundar conservant.
azotati. azotiti, acid acetic si acetati, acid lactic si lactati, dioxid de carbon
*dupa modul de actiune
- substante antiseptice propriu-zise
- substante care actioneaza prin acidifiere (acidul acetic si acidul lactic) sau
prin modificarea activitatii apei (clorura de sodiu)
*dupa locul pe care il ocupa in clasificarea facuta de comisia Codex Alimentarius
- substante antiseptice: E200 - E240 si E249-E290 (organici si minerali)
- enzime
- antibiotice
A. AGENTI DE CONSERVARE ORGANICI (exemple)
1. ACIDUL SORBIC (E200) SI SARURILE SALE: SORBATUL DE SODIU (E 201),
DE POTASIU (E202) SI DE CALCIU (E203)
Acidul sorbic (E200):
CH3-CH=CH-CH=CH-COOH
se gaseste in mod natural in fructe, dar in industrie se obtine pe cale sintetica. Seprezinta sub forma de pudra cristalina sau cristale de culoare alba, putin solubil inapa rece, mai solubil in apa calda si alcool etilic. Asemanator se prezinta si sarurile sale.
Acidul sorbic si sarurile sale au un pH optim de 4,5. Actioneaza cupreponderenta asupra drojdiilor si mucegaiurilor si mai putin asupra bacteriilorfungistatice.
Avantajele folosirii:
-microorganismele nu dezvolta rezistenta la acid sorbic (cum este cazul
antibioticelor) 
-nu reactioneaza cu constituentii produsului alimentar
-nu afecteaza culoarea, nu inactiveaza si nu distrug enzimele si vitaminele
-nu formeaza complecsi cu substantele minerale
-in doze corecte nu afecteaza gustul si mirosul produsului alimentar
-acidul sorbic poate da reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii, dar
sarurile sale sunt inofensive
Se intrebuinteaza pentru o serie de produse alimentare in cantitati de 500-1000 mg/kg in functie de natura produsului (se considera ca nu prezinta nici un riscdeoarece sunt metabolizate si asimilate de organism).
Se folosesc pentru branzeturi (E203-exceptand cele cu mucegai), margarina,unt, maioneza (E202-la nivelul fazei apoase) vinuri dulci (E200), salate de fructe,gemuri, fructe uscate, bauturi dulci (E202), cidru, sosuri, lapte fermentat, pizzacongelata, supe instant, iaurturi si dulciuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Substante Antiseptice de Conservare.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!