Substante Aditive cu Caracter Poluant in Industria Mezelurilor

Cuprins referat Cum descarc?

1.Introducere 3
2. Aditivii alimentari din produsele de carne 4
2.1 Carminul de cosenila (E120) 4
2.2. Acid glutamic (E 620) 5
2.3 Tartrat de sodiu (E 335 I, II) 5
2.4. Acid alginic (E 400) 6
2.5. Polifosfat de calciu (E 452) 7
2.6. Citrat de sodiu (E 330) 8
2.7. Citrat de potasiu (E 332) 9
2.8. Nitrit de sodiu (E 250) si Nitrit de potasiu (E 249) 10
3. Concluzii 12


Extras din referat Cum descarc?

1.Introducere
Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat alimentelor pentru a le oferi proprietati suplimentare fata de cele de baza, de exemplu culoare, indulcire sau pentru conservare.
Conform Manualului procedural al Comisiei Alimentarius FAO/OMS, aditivul alimentar semnifica orice substanta , chiar si de natura microbiologica, care nu este consumata in mod normal ca aliment, si care nu este folosita in mod normal ca ingredient atipic, al alimentului, chiar daca are sau nu valoare nutritiva, a carui adaugare in produsul alimentar este legata de un scop tehnologic (si sensorial) in fabricarea, ambalarea sau pastrarea alimentelor. Termenul de aditiv nu include contaminanti sau substante adaugate in alimente pentru mentinerea sau imbunatatirea calitatii nutritive.
Aditivii alimentari mai sunt cunoscuti sub numele de "E-uri". Legislatia Uniunii Europene prevede ca pot fi folositi in cantitati limitate in anumite produse alimentare. 
Aditivii alimentari pot fi autorizati doar daca :
- sunt necesari din punct de vedere tehnologic pentru productie
- nu reprezinta un risc pentru sanatatea consumatorului
- nu inseala consumatorul
Inainte de a fi autorizat un aditiv alimentar este evaluat de catre Comitetul Stiintific al Alimentelor, un grup de experti care avizeaza Comisia Europeana despre date legate de siguranta administrarii.
Utilizarea aditivilor alimentari trebuie sa fie intotdeauna precizate pe ambalajul produselor, pe categorii (antioxidanti, conservanti, coloranti, etc) 
Ce sunt de fapt acesti aditivi alimentari- Cea mai mare parte a lor sunt substante chimice de sinteza care nu se gasesc in mod natural nici in regnul vegetal, nici in cel animal, deci nu ar trebui sa faca parte din alimentatia noastra. Organismul uman, vazut prin prisma biochimica, nu detine cai metabolice proprii acestor substante, iar pe de alta parte, aceste substante sunt obtinute in urma unor reactii chimice "in eprubeta", sunt lipsite de energii vitale pe care in mod natural substantele produse de natura le contin. Din acest punt de vedere, putem spune ca aditivii alimentari sunt substante moarte, ba mai mult, ei sunt, prin imprumutarea de cai metabolice necesare biotransformarii lor in vederea eliminarii din organism, consumatori de energie vitala din rezerva proprie a organismului.
2. Aditivii alimentari din produsele de carne 
2.1 Carminul de cosenila (E120)
RASPANDIRE
Carminul de cosenila se gaseste in corpul insectei (femela) Dactylopius Coccus Costa, care traieste pe anumite specii de cactus. Acidul carminic reprezinta colorantul de baza, fiind in concentratie de 10% raportat la corpul uscat al insectei.
OBTINERE SI CARACTERIZARE
Face parte din clasa antrachinonelor. Este un colorant rosu, scump, neconvenabil pentru vegetarieni, fiind extras din pulberea obtinuta prin corpul insectei Dactylopius Coccus Omorarea insectei se face prin imersarea sa in apa fierbinte si uscarea la lumina solara, sau prin tratarea cu abur si uscarea in cuptor. Din extractul apos sau alcoolic, este precipitat acidul carminic, care este legat de ionul de aluminiu, resultand un chelat hidratant al acestuia. Acest compus complex este insolubil si se prezinta sub forma unui lac denumit carmin. Se folosesc aproximativ 70000 de insect pentru a obtine un "pound" (354,6 g) de colorant. Se prezinta sub forma de solid, friabil sau de pudra de culoare rosie spre rosu-inchis. 
NECESITATE
Colorantul este utilizat pentru restabilirea culorii initiale a produselor alimentare, degradata in urma prelucrarilor termice, depozitarii si transportului. Colorantul se caracterizeaza prin culoarea "rosu-stralucitor" , pe care o transmite si produselor in care se incorporeaza. De asemenea aditivul este utilizat si pentru colorarea produselor fara culoare, pentru o mai buna percepere a gustului acestor produse.
RISC
Aditivul E120 este considerat inofensiv la doze foarte mici. Totusi, dintre colorantii naturali, acesta este singurul recomandat a fi eliminate din dieta copiilor. De asemenea au fost semnalate, cazuri de alergii, astm, etc. Este considerat periculos deoarece poate distruge vitamina B12.


Fisiere in arhiva (1):

  • Substante Aditive cu Caracter Poluant in Industria Mezelurilor.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!