Studiu Comparativ privind Aditivii si Ingredientele din Diferite Tipuri de Puddinguri

Extras din referat Cum descarc?

Motto: ,,Bolile de care sufera omul ca urmare a asa-zisei civilizatii iau nastere mai ales prin intermediul alimentatiei gresite si pot fi vindecate numai pe calea unei alimentatii corecte." - Dr. H. P. Rusch
In viata de zi cu zi, alimentele toxice au devenit atat de ,,firesti", incat aproape nimeni nu mai sesizeaza pericolul pe care ele il reprezinta in mod real. In graba lor perpetua, foarte multi oameni se multumesc cu o alimentatie foarte slaba calitativ, dar satisfacatoare din punct de vedere cantitativ si estetic. Ambalata frumos, colorata cat mai apetisant, aromatizata, conservata cat mai bine, sarata, pasteurizata, rafinata (chiar si de doua ori), prajita in teflon, fiarta sub presiune si incalzita la microunde, o astfel de hrana contine in ea germenii multor probleme de sanatate ,,inexplicabile".
Aditivii alimentari sunt substante adaugate intentionat alimentelor pentru a le oferi proprietati suplimentare fata de cele de baza, de exemplu culoare, indulcire sau pentru conservare
Aditivii alimentari sunt definiti conform Comisiei Codex Alimentarius FAO/OMS: ,,aditivul reprezinta orice substanta, chiar de natura microbiana, care, in mod normal, nu este consumata ca aliment si nu este folosita ca ingredient alimentar, indiferent daca are sau nu valoare nutritiva, fiind adaugata in produsul alimentar in scop tehnologic si/sau organoleptic; adaosul se face la fabricarea, ambalarea sau pastrarea produsului alimentar si are un efect cert. Termenul aditivi nu include contaminantii, numiti impropriu aditivi accidentali, si nici substantele adaugate pentru imbunatatirea calitatilor nutritive".
Prin urmare, aditivii sunt folositi in urmatoarele scopuri:
o conservarea valorii nutritive a unui aliment;
o asigurarea si ameliorarea duratei de conservare si stabilitate a alimentelor;
o imbunatatirea procesului de fabricatie;
o asigurarea ambalarii, depozitarii si transportului produselor alimentare;
o imbunatatirea caracteristicilor senzoriale ale produselor alimentare.
Clasificarea aditivilor :
1. coloranti: restabilesc sau confera culoare unui aliment
2. conservanti: prelungesc durata de pastrare a unui aliment protejand fata 
de actiunea microorganismelor
3. antioxidanti: prelungesc durata de pastrare a unui aliment protejand fata de oxidare
4. edulcoranti: (indulcitori) - substante (altele decat zaharul) care se utilizeaza pentru a da gust dulce alimentelor
5. suporturi (purtatori): sunt fie solide (pulberi), fie lichide (solventi) si ajuta la dispersarea sau dizolvarea unui aditiv fara a-i modifica functia tehnologica. Ele singure nu au efecte tehnologice.
6. acidulanti: substante ce maresc aciditatea unui produs alimentar si/sau confera gust alimentelor
7. regulatori de pH: modifica sau controleaza aciditatea/alcalinitatea unui produs alimentar
8. agenti antiaglomerare: reduc tendinta de aglomerare a particulelor unui produs pulbere
9. agenti antispuma: previn sau reduc spumarea
10. agenti de masa: contribuie la volumul unui produs alimentar, fara sa aiba efect semnificativ asupra valorii lui energetice (ex. polidextroza)
11. emulgatori: formeaza si/sau mentin emulsii de tip A/U sau U/A
12. saruri de emulsionare: sunt substante care transforma proteinele din branza intr-o forma dispersata, asigurand o distributie uniforma a grasimii si a altor componente ale produsului
13. agenti de intarire: interactioneaza cu agentii de gelificare pentru a produce un gel tare (de ex. gluconatul de calciu)
14. potentiatori de aroma: intensifica gustul si/sau mirosul existent (de ex. glutamatul monosodic)
15. agenti de spumare: formeaza dispersii omogene de gaz in lichid sau gaz in solid


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu Comparativ privind Aditivii si Ingredientele din Diferite Tipuri de Puddinguri.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!