Spectrofotometrie de absorbtie moleculara in infrarosu

Extras din referat Cum descarc?

1. CONSIDERATII TEORETICE
Daca un fascicul de lumina solara este trecut printr-o prisma de sticla, el este descompus in radiatii componente monocromatice, formand un spectru continuu. Formarea spectrului se datoreaza faptului ca lumina alba este compusa din radiatii de culori diferite, fiecare de anumite lungimi de unda, ?, respectiv anumite frecvente ?. Strabatand prisma de sticla, ele sunt refractate in mod diferit (Fig. 1).
Fig. 1. Descompunerea luminii solare printr-o prisma de sticla
Domeniul infrarosu al spectrului cuprinde radiatiile electromagnetice cu lungimi de unda intre 0,8 - 300 nm. S-a convenit impartirea acestui interval in: infrarosu apropiat (0,8--2,5 nm), mijlociu sau fundamental (2,5 - 15 nm) si indepartat (15 - 300 nm). Cu ajutorul aparatelor de infrarosu curente se exploreaza domeniile infrarosului apropiat si fundamental. Infrarosul indepartat este mai rar utilizat in scopuri analitice.
Absorbtia radiatiilor infrarosii (?=0,8 - 300 nm, respectiv ?= 12 500 - 50 cm-1 duce la modificari de vibratie si de rotatie ale moleculelor si se investigheaza prin spectrul obtinut [A=f(?) sau T=f(?)].
Absorbtia de energie radianta are loc in urma interactiunii componentei electrice a radiatiei electromagnetice si a componentei electrice a moleculei (momentul dipol).
O molecula poate suferi, prin absorbtia unui foton si in functie de energia acestuia, trei feluri de schimbari sau variatii ale energiei ei: o variatie a energiei de rotatie, o variatie a energiei de vibratie si o variatie a energiei electronice.
In molecule biatomice, ca HCl, HBr, etc., este posibila o vibratie de un singur fel, aceea prin care atomii se apropie si se indeparteaza unul de altul, osciland in jurul unei pozitii de echilibru. O asemenea oscilatie este prezentata printr-o curba de energie potentiala in functie de distanta interatomica (Fig. 4).
Fig. 4: Curba de energie potentiala a moleculei de H2
La scurtarea legaturii interatomice, energia creste mult mai repede cu scaderea distantei (din cauza respingerii dintre electronii straturilor interioare ale atomilor) decat la alungirea legaturii.
Orice deplasare a atomilor fata de distanta de energie minima, mareste energia potentiala a moleculei si determina aparitia unei forte elastice de revenire (P) care tinde sa readuca atomii in pozitia de echilibru sau pozitia de energie minima, intocmai ca intr-un pendul mecanic. Dupa legea oscilatorului armonic, P este proportionala cu deplasarea x (cm) a atomilor, de la pozitia de echilibru:
P = k- x (1)
Ecuatia (1) corespunde unui oscilator armonic, reprezentat printr-o curba simetrica si anume o parabola (Fig. 5). Intr-un astfel de sistem nivelurile de energie sunt situate, conform ecuatiei 4 la distante egale.
Fig. 5. Curba oscilatorului armonic
Frecventa de vibratie fundamentala, ?, a unui asemenea oscilator armonic, rezulta din expresia urmatoare:
(2)
unde: k este constanta de forta si reprezinta forta de revenire raportata la unitatea de lungime a deplasarii; m este masa redusa a celor doi atomi de mase m1 si m2 (m=m1m2/m1+m2).
Se observa ca ? este cu atat mai mica cu cat masa atomilor este mai mare si cu atat mai mare cu cat constanta de forta k a legaturii chimice este mai mare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Spectrofotometrie de absorbtie moleculara in infrarosu.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!