Specii arboricore toxice

Extras din referat Cum descarc?

Ienupar - Juniperus communis- Fam. Cupresaceae
Arbust dioic cu inaltime de 1-2 m, care creste spontan in zonele muntoase, la altitudini mari, izolat sau palcuri. Prezinta frunze aciculare, ascutite la varf, asezate cate 3 intr-un verticil. Florile femele sunt formate din 3 serii de solzi. Solzii superiori fertili dau nastere unor pseudobace indehiscente,albastru- brumate,iar solzii inferiori sterili se transforma intr-ostea cu 6 varfuri, situata la partea inferioara a pseudobacei. Florile mascule se prezinta sub forma unor conuri de culoare galbena.
Actiune toxica 
Datorita faptului ca hidrocarburile cu 10 atomi de carbon din compozitia fructelor de ienupar exercita actiune nefrotoxica in doze mari sau dupa administrare indelungata a unor doze moderate, pseudobacele de Juniperus communis, sunt toxice. Actiunea toxica debuteaza cu aparitia hematuriei si albuminuriei, astfel incat se recomanda prudenta la administrarea interna a fructelor de ienupar. Din aceleasi motive nu se recomanda folosirea in exces a boabelor de ienibahar pentru condimentarea alimentelor. 
Tisa -  Taxus baccata- fam. Taxaceae
Tisa se prezinta sub forma unui arbore longeviv, ce poate trai pana la 3000 de ani. Datorita culorii rosii si consistentei compacte, lemnil arborelui este foarte apreciat in sculptura si tamplaria fina, motiv pentru care padurile din Romania au fost exploatate, numarul exemplarelor ramase fiind mic, acestea fiind cultivate in parcuri, gradini, iar sporadic pot fi intalnite in paduri de rasinoase si foioase. Toxicitatea organelor acestui arbore este cunoscuta din Antichitate, Teophrastus si mai apoi Iulius Cezar facand referiri la utilizarea sucului ,,fructelor" acestui arbore pentru otravirea sagetilor. 
Tisa prezinta otulpina inalta de 10-15 m, pe care se dezvolta o coroana bogata, puternic ramificata, deasa, ce se dezvolta pana aproape de sol. Frunzele sunt linear- latite,lungi de 2-3- cm, late de 2 mm, cu petiol scurt, lipsite de canale rezinifere. Din florile unisexuate, dioice se dezvolta o samanta ovoida, lemnoasa, acoperita de un tesut rosu numit aril.
Actiune toxica
Taxolul extras din Taxus baccata, administrat pe cale parenterala, duce la aparitia unor fenomene toxice manifestate prin aparitia de ulceratii la nivelul mucoasei digestive, alergii, hipotensiune, scaderea granulocitelor neutrofile etc.
Arborele vietii - Thuja occidentalis- Fam. Cupresaceae
Arbore rasinos, originar din America de Nord, Thuja occidentalis decoreaza prin frecventa sa prezenta,ce da o nota de vitalitate prin persisitenta verdelui, gradinile si parcurile din toate arealele geografice, de la zonele de campie pana la zonele de deal si munte. Inaltimea sa poate ajunge pana la dimensiunea de 20 m,dar in scopuri ornamentale se mentine sub forma unui arbust. In mod natural, tuia prezinta o coroana de forma piramidala, bine ramificata. Frunzele tuiei sunt solzoase, fiind dispuse pe ramuri in cate 4 randuri, in modul opus si fiecare pereche de frunze poseda o glanda rezinifera, sferica, verde,care in anotimpul rece se coloreaza in caramiziu. Tuia prezinta flori unisexuate, monoice, care infloresc din aprilie pana in iunie. Florile femele, conuri ovoide cu carpele carnoase, dau nastere unor seminte aripate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Specii arboricore toxice.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!