Sosul de tomate

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2146
Mărime: 20.79KB (arhivat)
Publicat de: Sonia Nechita
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Tarata Vasile
Ministerul Educatiei, Invatamintului Tineret si Sport Universitatea Tehnica din Moldova Facultatea Tehnologie si Management in Industria Alimentara Inginerie Management in Industria Alimentara

Cuprins

  1. Introducere 3
  2. Studiu documentar 5
  3. 1.1 Caracteristica materiei prime 5
  4. 1.2 Analiza documentara a tehnologiei de fabricare a pastei de tomate 8
  5. 1.3 Informatii referitor la fabricarea sosurilor pe baza de tomate 9

Extras din referat

Introducere

Alimentatia omului este un factor important pentru sanatate. Orgnismul omului are nevoie de diferite vitamine, proteine, glucide, saruri minerale, lipide etc. Vitaminele prezinta compusi biologici activi, care au mare insemnatate in procesele metabolice a organismului uman. Produsele care contin un numar mare de vitamine sunt fructele si legumele. Dar conditiile climaterice nu ne permit pe parcursul anului intreg sa utilizam produsele horticule proaspete. Sunt elaborate tehnologii de prelucrarea fructelor si legumelor, care dupa prelucrare pastreaza gustul si o cantitate de vitamine, de refrigerare si deshidratare a fructelor si legumelor.

Din punct de vedere, Republica Moldova se socoate o tara agricola si sunt multe fabrici de prelucrare a produselor horticule. Cele mai mari sunt in Cupcini, Ungheni, Soroca, Aneni Noi, Calarasi, Grigoriopol, Glodeni care sunt inzestrate cu linii tehnologice complet mecanizate, care majoreaza volumul anual de productie.

In functie de materia prima utilizata se fabrica urmatorul sortiment de produse coservate din legume: mazare verde, castraveti marinati, tomate marinate, asorti din castraveti si tomate intregi, asorti din tomate si ardei grasi intregi, asorti din castraveti, tomate si dovlecei (patison) intregi, porumb zaharat, tocana de legume, ardei grasi in sos de tomate, pasta de tomate, suc de tomate, sosuri pe baza de tomate, etc.

In ultimul timp pe larg se fabrica sos de tomate. Se fabrica sosurile din tomate proaspete sau din pasta de tomate cu adaos de sare, zahar, mirodenii, acid acetic etc.

In cantitati mari se fabrica mazare verde , care se caracterizeaza prin calitati organoleptice bune si cantitati mari de compusi biologici activi si substante minerale. Mazarea verde contine toti aminoacizi si aminoazcizii esentilali, vitaminele din grupul B, β-caroten, vitamina C.

In cantitati mari sint fabricate pasta de tomate si sos de tomate. Sosul de tomate este pe larg utilizat in alimentatia publica cu diferite feluri de mincare, si reda un gust specific, in dependenta de felul sosului, aromat si culoarea rosie.

Un loc important in industria conservarii a Republicii Moldova ocupa producerea produselor din tomate. Cererea produselor din tomate creste, din aceasta cauza permanent se perfectioneaza tehnologiile, creste volumul de producere. In prezent prelucrarea industriala a tomatelor reprezinta producerea cu utilizarea mecanismelor noi. Una dintre cele mai principale feluri de productie din tomate este pasta de tomate. Producerea pastei este bazata la utilizarea liniilor mecanizate si automatizate cu capacitatea de productie 300….1100 tone pe zi. Etse utilizata in Republica Moldova metoda asceptica de conservare a pastei de tomate in rezervoare cu capacitatea 300 m3 fiecare. Se produce pasta de tomate in ambalaje mici, pentru a fi mai convenabile la folosire.

In prezenta lucrare se proiecteaza fabricarea produselor pe baza de tomat-pasta de tomate si sos de tomate. Aceste produse sint foarte solicitate de cumparatori. Produsele fabricate in Republica Moldova se realizeaza cu succes pe piata interna si externa.

Preview document

Sosul de tomate - Pagina 1
Sosul de tomate - Pagina 2
Sosul de tomate - Pagina 3
Sosul de tomate - Pagina 4
Sosul de tomate - Pagina 5
Sosul de tomate - Pagina 6
Sosul de tomate - Pagina 7
Sosul de tomate - Pagina 8
Sosul de tomate - Pagina 9
Sosul de tomate - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Sosul de Tomate.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Paste făinoase

INTRODUCERE Pastele fainoase sunt produse obtinute din aluat nedospit,preparat din faina si apa,eventual si alte adaosuri,modelat prin presare sau...

Managementul calității produselor alimentare

IMPORTANŢA CALITĂŢII PRODUSELOR ALIMENTARE PENTRU ASIGURAREA SIGURANŢEI SANĂTĂŢII CONSUMATORILOR Calitatea şi siguranţa produselor alimentare, au...

Te-ar putea interesa și

Sistem de transport pentru o linie tehnologică de prelucrat fasolea

- Materiale grafice 1.1 Conservarea produselor horticole prin pasteurizare şi termos-terilizare Pasteurizarea şi termosterilizarea sunt...

Conservarea Tomatelor

I. STUDIU DE LITERATURĂ 1.1 NOŢIUNI GENERALE ALE MATERIEI PRIME Alimentele sunt substanţe comestibile necesare organismului pentru întreţinerea...

Organizarea activității de producție la restaurantul NAAN

ARGUMENT Carnea este principala sursă de proteine din alimentația omului. Proteinele de origine animală sunt de calitate superioară și conțin toți...

Preparate din carne de pasăre și vânat

INRODUCERE Problema alimentației publice este una din cele mai importante probleme ele lumii contemporane.Astăzi,mai mult ca oricînd,se vizează...

Preparate de Bază Specifice Zonei Dobrogea

Capitolul. I Argument Dintre mâncărurile vechi ale Dobrogei pe bază de carne de oaie, cu siguranţă că batalul de proţap n-are egal. El se mănâncă...

Tehnologia Preparării Sosurilor

Argument Motivele care au stat la baza abordarii acestei teme pe care urmeaza sa o prezint in cadrul acestui proiect sunt urmatoarele: -...

Raport despre practica tehnologică - Societatea comercială Tobal-lux SRL

Unitatea de alimentatie publica reprezinta un local public, in care se servesc preparate culinare, produse de cofetarie-patiserie si bauturi,...

Producția industrială și dezvoltarea durabilă. analiza și eco-proiectarea unui proces industrial

Capitolul 1. Prezentarea generală a industriei 1.1.Descrierea profilului și a distribuției geografice Industria alimentară este deosebit de...

Ai nevoie de altceva?