Cuprins
- Introducere 3
- Studiu documentar 5
- 1.1 Caracteristica materiei prime 5
- 1.2 Analiza documentara a tehnologiei de fabricare a pastei de tomate 8
- 1.3 Informatii referitor la fabricarea sosurilor pe baza de tomate 9
Extras din referat
Introducere
Alimentatia omului este un factor important pentru sanatate. Orgnismul omului are nevoie de diferite vitamine, proteine, glucide, saruri minerale, lipide etc. Vitaminele prezinta compusi biologici activi, care au mare insemnatate in procesele metabolice a organismului uman. Produsele care contin un numar mare de vitamine sunt fructele si legumele. Dar conditiile climaterice nu ne permit pe parcursul anului intreg sa utilizam produsele horticule proaspete. Sunt elaborate tehnologii de prelucrarea fructelor si legumelor, care dupa prelucrare pastreaza gustul si o cantitate de vitamine, de refrigerare si deshidratare a fructelor si legumelor.
Din punct de vedere, Republica Moldova se socoate o tara agricola si sunt multe fabrici de prelucrare a produselor horticule. Cele mai mari sunt in Cupcini, Ungheni, Soroca, Aneni Noi, Calarasi, Grigoriopol, Glodeni care sunt inzestrate cu linii tehnologice complet mecanizate, care majoreaza volumul anual de productie.
In functie de materia prima utilizata se fabrica urmatorul sortiment de produse coservate din legume: mazare verde, castraveti marinati, tomate marinate, asorti din castraveti si tomate intregi, asorti din tomate si ardei grasi intregi, asorti din castraveti, tomate si dovlecei (patison) intregi, porumb zaharat, tocana de legume, ardei grasi in sos de tomate, pasta de tomate, suc de tomate, sosuri pe baza de tomate, etc.
In ultimul timp pe larg se fabrica sos de tomate. Se fabrica sosurile din tomate proaspete sau din pasta de tomate cu adaos de sare, zahar, mirodenii, acid acetic etc.
In cantitati mari se fabrica mazare verde , care se caracterizeaza prin calitati organoleptice bune si cantitati mari de compusi biologici activi si substante minerale. Mazarea verde contine toti aminoacizi si aminoazcizii esentilali, vitaminele din grupul B, β-caroten, vitamina C.
In cantitati mari sint fabricate pasta de tomate si sos de tomate. Sosul de tomate este pe larg utilizat in alimentatia publica cu diferite feluri de mincare, si reda un gust specific, in dependenta de felul sosului, aromat si culoarea rosie.
Un loc important in industria conservarii a Republicii Moldova ocupa producerea produselor din tomate. Cererea produselor din tomate creste, din aceasta cauza permanent se perfectioneaza tehnologiile, creste volumul de producere. In prezent prelucrarea industriala a tomatelor reprezinta producerea cu utilizarea mecanismelor noi. Una dintre cele mai principale feluri de productie din tomate este pasta de tomate. Producerea pastei este bazata la utilizarea liniilor mecanizate si automatizate cu capacitatea de productie 300….1100 tone pe zi. Etse utilizata in Republica Moldova metoda asceptica de conservare a pastei de tomate in rezervoare cu capacitatea 300 m3 fiecare. Se produce pasta de tomate in ambalaje mici, pentru a fi mai convenabile la folosire.
In prezenta lucrare se proiecteaza fabricarea produselor pe baza de tomat-pasta de tomate si sos de tomate. Aceste produse sint foarte solicitate de cumparatori. Produsele fabricate in Republica Moldova se realizeaza cu succes pe piata interna si externa.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Sosul de Tomate.doc