Cuprins
- IAURTUL 3
- Proprietatile iaurtului 3
- Beneficiile si caracteristicile iaurtului 7
- Caracteristici organoleptice 9
- Caracteristici chimice 10
- Defecte care pot să apară la fabricarea iaurtului 10
- Alte tipuri de iaurt 12
- SMANTANA 14
- Procesul tehnologic 15
- Defectele smantanii 16
- Microflora produslor lactate 18
- Controlul calitatii produselor lactate 19
Extras din referat
IAURTUL
Este sortimentul cel mai raspandit din grupa produselor lactate acide.Este cunoscut din sec al VII lea in Asia Mica.Datorita insusirilor sale, s-a raspandit in Europa si in alte tari.Denumirea este de origine turca “ia-urt” insemnand „lapte acru”.Valoarea dietetica a fost pusa in evidenta de biologul rus Mischenor, importanta acestui produs crescand datorita utilizarii lui in tratamente cu antibiotice in alimentatia dietetica. (1)
Iaurtul se obţine prin fermentarea laptelui sub acţiunea a două bacterii: Lactobacillus bulgaricus şi Streptococcus thermophilus. El poate fi înbogăţit şi cu alţi fermenţi benefici precum Lactobacillus acidophilus şi Lactobacillus bifidus, fermenţi care competează acţiunea celor existenţi.
Astfel iaurtul natural este un aliment nutritiv care conţine aceste bacterii indispensabile procesului de digestie, contribuind astfel la îngrijirea sănătăţii. Desigur, este vorba despre iaurtul natural, fără calorii, zahăr, stabilizatori sau alte adausuri de arome.
Trebuie remarcat faptul că iaurtul conţine aceleaşi bacterii “bune” sub formă de cultură care se găsesc în mod natural în sistemul digestiv. Aceste bacterii sunt indispensabile unei digestii normale precum şi absorbţiei calciului. El mai conţine vitaminele A si B, minerale (calciu, potasiu, fosfor), albumină, .
Proprietăţi ale iaurtului:
- Ajută la buna funcţionare a sistemului imunitar determinând creşterea de limfocite T şi B şi provocând reacţii antigenice împotriva germenilor patogeni, viruşilor şi microbilor;
- Reprezintă un antibiotic natural;
- Consumul de iaurt ajută în multe dezordini imunitare cum ar fi spre exemplu rinita alergică;
- Este antitumoral;
- Scade nivelul colesterolului sanguin;
- Ajută la vindecarea ulcerului;
- Restabileşte flora intestinală, previne diabetul şi ateroscleroza;
- Reduce aciditatea secreţiilor vaginale;
- Înlătură mirosul neplăcut al aerului respirat
- halenă provenit din procesele de putrefacţie din intestin;
- Întinereşte pielea şi îi redă elasticitatea.
Indicatii:
Iaurtul este indicat tuturor pentru întărirea imunităţii, în dispepsii prin putrefacţie, tulburări digestive (indigestii, gastrite, constipaţie, etc), fermentaţii intestinale, carenţe de vitamine B, hipercolesterolemie, uremie, acnee, herpes, psoriazis. Copiii îl pot consuma după vârsta de 7 luni.
Cum se consumă iaurtul?
În general pentru întărirea sănătăţii este recomandat un pahar-două de iaurt pe zi timp de 15 zile pe lună. Pot fi folosite şi cure pe perioade lungi de timp, crescând astfel rezistenţa organismului.
Extern, iaurtul poate fi folosit în dermatologie şi în cazul arsurilor de gradul întâi. În cosmetică compresele şi măştile cu iaurt sunt recomandate tuturor tipurilor de piele.
Alături de iaurt pot fi folosite diverse adausuri sau sucuri de vegetale specifice fiecărui tip de ten.(2)
Iaurtul este un aliment cu multiple virtuti in pastrarea si promovarea sanatatii, cunoscute din timpuri stravechi. Acestea deriva atat din continutul sau nutritional, complet si bine echilibrat la nivelul nutrientilor majori, cat si din contributia bacteriilor lactice active (Lactobacillus Bulgaricus si Streptococcus Thermophilus). Aceste bacterii aduc consumatorilor, beneficii pentru sanatate, precum: ameliorarea digestiei lactozei (inclusiv pentru persoanele cu deficit de lactaza), stimularea raspunsului imunitar nespecific, reducerea riscului de cancer de colon prin promovarea mecanismelor de degradare fermentative in dauna celor putrefactive.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Smantana si Iaurtul.doc