Sisteme de Gestionare a Deseurilor de Procesare Chimica Agroalimentara

Extras din referat Cum descarc?

In conditiile cresterii fara precedent a productiei de bunuri materiale, caracterul limitat al resurselor neregenerabile naturale, exploatarea pe scara larga a resurselor cu continut redus de substante utile (purtatori materiali de utilitati energetice si alimentare), intensificarea fenomenului de criza a mteriilor prime si combustibililor, insotita de tendinta permanenta de crestere si diversificare a procesarii industriale, s-a impus un nou mod de ,,a gandi" si ,,modela" dezvoltarea tehnologica, spre economisirea resurselor, valorificarea si recuperarea lor superioara ecologica si integrata.
Deseurile (subprodusele) de procesare chimica agroalimentara sunt remarcabile purtatoare de utilitati materiale, extrem de diverse. Recuperarea si valorificarea lor cat mai completa, integrala si integrata, constituie pentru mediul si economia oricarei zone, tari, un obiectiv tehnic si economic de mare importanta. Neglijate, nemonitorizate aduc prejudicii mediului prin efecte antiecologice, datorate limitelor procesarii tehnologice, fie activitatii umane in sine. Initial in categoria de deseuri au fost incluse materiale de orice natura rezultate din activitatea umana ce nu mai puteau fi folosite. Pentru nominalizarea categoriei respective de materiale se mai acceseaza inca expresiile: ramasite, resturi, reziduuri, rebuturi etc. Sunt recunoscute, acceptate ca sinonime doua dintre acestea: deseuri si materiale reziduale, sau reziduuri.
In evolutia notiunii de deseuri ca purtatori materiali de utilitati energetice si alimentare trebuie subliniate doua aspecte: 
- eliminarea in timp a produselor reziduale care au fost valorificate ca atare in alte domenii de activitate;
- aparitia unor noi reziduuri ca rezultat al progreselor, diversificarii procesarii in vederea valorificarii materiilor prime sarace in principii utile consumului uman si nu numai. In afara aspectelor strict tehnice si economice, trebuie evidentiat cel putin in egala masura, si aspectul social pe care-l implica aparitia si existenta in mediu a deseurilor.
Dezvoltarea tehnico-economica fara precedent a procesarii chimice agroalimentare, pe care a cunoscut-o societatea umana in ultimul secol, a impus modificari dirijate ale mediului ambiant, care au generat erori ecologice, atat din cauza unor imperfectiuni tehnologice generatoare de deseuri, cat si din cauza necunoasterii in totalitate a efectelor si implicatiilor complexe ale acestei activitati asupra mediului si vietii in general. Multitudinea si complexitatea deseurilor, rezultate din activitatea umana afecteaza incercarile de delimitare stricta a acestora in diferite categorii. Cel mai adesea se intalnesc termenii deseuri industriale si neindustriale, cu trimitere in acest ultim caz la cele casnice, menajere. Alti termeni foarte utilizati in acest domeniu se refera la:
- deseuri de procesare (procese tehnologice);
- deseuri menajere (activitati casnice si de consum);
- deseuri periculoase (produse toxice, inflamabile, explozive, corosive, infectioase sau de alta natura, care, introduse in mediu, pot induce daune plantelor, animalelor sau omului);
- gestionarea deseurilor - activitate legata de formarea, procesarea primara, ambalarea, depozitarea, transportarea, acumularea, procesarea secundara, utilizarea, inhumarea sau distrugerea;
- depozitarea - depunerea deseurilor in locuri autorizate si special amenajate in acest scop (poligoane, deponee, spatii subterane), in vederea inhumarii sau pastrarii lor temporare pentru o posibila procesare si utilizare ulterioara;
- procesarea - efectuarea unor operatiuni tehnologice (dezmembrare, divizare, presare, brichetare, macinare, topire - turnare, fermentare, etc.), care modifica compozitia si proprietatile, fizice, chimice sau biologice ale deseurilor in scopul transformarii acestora in materii prime secundare sau ,,neutralizarii" si evacuarii lor fara riscuri ecologice;
- anihilarea (,,neutralizare") - procesare fizica, chimica sau biologica a deseurilor in vederea eliminarii ori diminuarii proprietatilor care prezinta pericol pentru calitatea mediului si sanatatea populatiei;
- recuperarea deseurilor - procesare in vederea obtinerii substantelor reutilizabile ce se contin in ele in stare pura, folosirea caldurii reactiilor chimice rezultate din arderea deseurilor;
- recuperarea, reciclarea - reintroducerea in circuitul economic a deseurilor, ca atare ori ca materii prime secundare, a semifabricatelor, produselor finite sau energiei. obtinute in urma procesarii adecvate a lor (legea nr. 1347/09.10.1997).
Criteriile dupa care se clasifica deseurile sunt diverse, acceptate fiind: originea (sursa generatoare), starea de agregare si proprietatile lor.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Gestionare a Deseurilor de Procesare Chimica Agroalimentara.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!