Schimbatori de Ioni

Cuprins referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere 3
2.1 Apa deionizata / demineralizata 4
Capitolul 2. Studiu de literatura 7
2.1 Rasini schibatoare de inoni 7
2.2 Sisteme de rasini cationice (puternic acide) + anionice (puternic bazice) 8
2.3 Sisteme de rasini cationice (puternic acide) + anionice (puternic bazice si slab bazice) 9
2.4. De-ionizare cu strat de rasini amestecate 10
2.5. Carbunii activi 11
2.6 Cationii metalelor grele, derivatilor anilinei si a fenolului 11
Capitolul 3 13
3.1 Procese de filtrare cu schimbatori de ioni 13
3.2. Epurarea apelor tehnologice cu schibatori de ioni 16
3.3. Dedurizarea, demineralizarea apelor prin schimb ionic 18
Capitolul 4. Utilizari in industria alimentara 19
4.1 Schimbatori de ioni ca si suporturi de membrane 19
4.2Spectrul, domeniul membranelor 20
4.3 Concentrarea tehnologica al filtrarii prin membrane din industria laptelui 21
Bibliografie 25


Extras din referat Cum descarc?

Capitolul 1. Introducere
Schimbatorii de ioni sunt substante granulare care au o structura moleculara cu grupari functionale bazice sau acide care pot fi inlocuite. Ionii pozitivi sau negativi ale acestor grupari functionale pot fi inlocuiti de catre ioni cu aceeasi sarcina electrica dintr-o solutie de apa. 
Tipuri:
- Schimbatori de cationi - sunt caracterizati prin prezenta in molecula structurala a radicalilor cu functie acida, capabili sa fixeze cationi si sa-I schimbe, fie intre ei, fie cu ionul de hidrogen (H+).
- Schimbatori de anioni - cuprind radicali cu functie bazica capabili sa fixeze anioni si sa-I schimbe fie intre ei, fie cu ionul de oxidril: OH- 
Schimbatori de ioni utilizati in mod frecvent in tehnica tratarii apei:
- Cationiti: 
- slab acizi;
- puternic acizi.
- Anioniti:
- slabi bazici;
- puternic bazici (tip I sau II).
Fiecare tip de schimbator are o comportare specifica atat prin structura cat si datorita ionului activ obtinut prin regenerarea cu reactivi diferiti.
Schimbarea de ioni se realizeaza: 
- fara deteriorari sau solubilizari 
- fara a schimba numarul de ioni din lichid 
In prezent, cele mai utilizate substante schimbatoare de ioni sunt cunoscute sub numele de rasini. Sunt doua tipuri de rasini: rasinile de tip gel si rasinile macroporoase. Structura lor de baza este identica, ea este obtinuta in ambele cazuri prin copolimerizare. Diferenta dintre cele doua tipuri de rasini consta in porozitatea lor. Rasina de tip gel are o porozitate naturala limitata la distanta intermoleculara. Aceasta este o structura de tip microporoasa. Rasina de tip macroporoasa are o porozitate superioara care este obtinuta prin adaugarea unui aditiv.
Se spune ca schimbatorul este monofunctional daca are o singura varietate de grupare functionala si se spune ca este polifunctional daca moleculele contin diferite tipuri de grupari functionale.
Schimbarea de ioni este un procedeu prin care ionii continuti intr-o solutie sunt adsorbiti pe rasina si sunt inlocuiti cu o cantitate echivalenta de alti ioni cu aceeasi polaritate. Aceasta capacitate de schimb este limitata. La saturatie trebuie realizata ,,regenerarea" rasinii pentru ai reda potentialul initial de schimb de ioni.
Regenerarea se poate face in doua moduri: 
- regenerare in co-curent 
- regenerare in contra-curent 
Acest procedeu este folosit pentru: 
- dedurizare 
- decarbonare 
- demineralizare 
- denitratare 
Realizarea acestor tratamente se face in rezervoare cilindrice care lucreaza sub presiune si care dispun, pentru a efectua toate etapele procedurilor de tratament si regenerare, fie de o vana multipla care se foloseste la debite mici si medii, fie de un ansamblu de vane pentru debite mari. 
2.1 Apa deionizata / demineralizata
Este destul de greu sa se dea o definitie si sa se stabileasca norme precise pentru apa distilata, demineralizata sau deionizata. Probabil, cel mai bine pentru a ne familiariza cu ideea de apa (ultra) pura este de a incepe cu metoda cea mai veche si cea mai cunoscuta - distilarea.
Apa distilata este apa care a fost adusa la temperatura de fierbere si a carei vapori au fost apoi condensati intr-o unitate de racire (condensator) pentru ai readuce in stare lichida. Distilarea este folosita pentru a purifica apa. Poluantii dizolvati cum ar fi sarurile nu sunt antrenati de catre vapori si raman in recipientul de fierbere. 
Aceasta metoda nu ar functiona daca poluantii ar fi volatili deoarece, ca si apa, ar putea sa vaporizeze si apoi recondensati ar polua in continuare apa dorita pura. Sunt anumite echipamente care pot condensa selectiv apa sau alte substante volatile dar in cea mai mare parte a proceselor de distilare, transferul catorva substante volatile si a unei mici cantitati de substanta nevolatila este inevitabila. Puritatea apei distilate este in mod obisnuit de 1,0 M?cm, si pentru ca nu este nici o protectie contra dizolvarii de dioxid de carbon (CO2) in distilat pH-ul este in general de 4,0 - 5,0. In plus, trebuie luate masuri de protectie contra re-contaminarii apei obtinute dupa distilare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbatori de Ioni.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!