Scheme Tehnologice de Sacrificare a Animalelor in Abator

Cuprins referat Cum descarc?

CAPITOLUL I: Metode de taiere in care sangerarea este precedata de asomare
I.1. Asomarea prin comotie cerebrala 
I.2. Asomarea cu pistolul
I.3. Asomarea electrica 
I.4. Asomarea cu CO2
I.5. Asomarea cu substante narcotice 
I.6. Taierea prin simpla emisie sanguina 
CAPITOLUL II: Sangerarea
CAPITOLUL III: Jupuirea
III.1. Jupuirea manuala la bovine
III.2. Jupuirea mecanica la bovine 
III.3. Jupuirea manuala la porcine 
III.4. Jupuirea mecanica la porcine
III.5. Jupuirea manuala la ovine
III.6. Jupuirea mecanica la ovine 
CAPITOLUL IV: Eviscerarea 
IV.1. Eviscerarea la bovine
IV.2. Eviscerarea la porcine
IV.3. Eviscerarea la rumegatoarele mici 
CAPITOLUL V: Toaletarea carcaselor, a spatiilor tehnologice si a igienei personalului 
V.1. Toaletarea carcaselor 
V.2. Toaletarea subproduselor comestibile 
V.3. Igiena spatiilor tehnologice 
V.4. Igiena personalului


Extras din referat Cum descarc?

ARGUMENT
Prin taierea animalelor se intelege totalitatea operatiunilor care au drept scop obtinerea carnii si a produselor secundare comestibile. Animalele se introduc la taiere numai daca au corespuns din punct de vedere sanitar si a obtinut aprobarea pentru taiere. 
Starea de igiena a unitatilor de taiere influenteaza in mod deosebit calitatea produselor obtinute.
Notiunea de ,,curat" include trei criterii:
- curat fizic, cand utilajele sau spatiile tehnologice nu prezinta impuritati vizibile;
- curat chimic, cand utilajele sau spatiile tehnologice sunt lipsite de urme ale substantelor chimice (detergenti, substante dezinfectante);
- curat microbiologic, cand utilajele sau spatiile tehnologice sunt lipsite de germeni patogeni.
Pentru taierea animalelor trebuie sa se aplice metoda optima asigurand un aspect cat mai placut carnii. O astfel de carne se conserva mai bine si este expusa mai greu la contaminare.
Carnea care nu este bine sangerata are un aspect urat, se innegreste repede si provoaca dezgust consumatorului. 
In ceea ce priveste conservarea carnii, aceasta se face cu atat mai greu, cu cat contine mai mult lichid in consistenta ei. Sangele este un mediu prielnic dezvoltarii microbilor de putrefactie. Daca nu se efectueaza o emisie sangvina corecta, vasele de sange raman pline si servesc drept cai de patrundere a microorganismelor. 
Aceasta absorbire a sangelui se face in special atunci cand asomarea este realizata corect. De aceea, in majoritatea tarilor europene, inclusiv in tara noastra sunt stipulate norme legale privitoare la asomarea animalelor care elimina metodele clasice efectuate pana in prezent. 
Se recomanda asomarea cu narcotice care elimina suferinta animalului. Se impune respectarea tuturor operatiunilor de sacrificare a animalelor conform normelor legale pentru a obtine o carne si subproduse de abator comestibile acceptate si apreciate de consumatori. 
Inainte de introducerea carnii in consumul uman trebuie efectuate toate analizele de laborator ce se impun cu eliberarea unui buletin d analiza care elimina toate suspiciunile legate de consumul carnii. 
CAPITOLUL I
Metode de taiere in care sangerarea este precedata de asomare
Asomarea este operatiunea prin care se insensibilizeaza animalele in scopul de a nu simti durerea in momentul cand de face sangerarea, precum si pentru a fi ma usor imobilizate in vederea injunghierii. 
Prin asomare se urmareste sa se scoata din functiune centrii nervosi ai vietii de relatie, lasand sa functioneze centrii nervosi ai vietii vegetative, care dirijeaza activitatea organelor interne, in special cordul si pulmonul, pentru ca emisia sanguina sa se faca cat mai complet.
Asomarea animalelor se poate face prin mai multe procedee. 
I.1. Asomarea prin comotie cerebrala
Prin producerea unei comotii cerebrale cu ajutorul unui ciocan greu, cu care se aplica o lovitura in mijlocul regiunii frontale sau intre coarne. Metoda este rudimentara si folisita in abatoarele mici sau in cele nemecanizate. 
I.2. Asomarea cu pistolul
Asomarea cu pistolul se foloseste in multe tari din Europa. In teava pistolului se afla o tija metalica ascutita care, prin explizia produsa, perforeaza osul frontal si inteapa creierul pe o distanta de 2-3 cm. Inconvenientul metodei consta in aceea ca la rasele neperfectionate de taurine si la bubaline, unde oasele cutiei craniene sunt mai compacte si mai groase iar sinusurile sunt foarte mari, acestea nu pot fi strabatute. Din contra, la alte rase, utilizarea pistoalelor duce la o degradare comerciala a creierului prin patrunderea tijei perforate in masa acestuia. Din aceste motive s-au experimentat pistoale la care nu are loc iesitea tijei ci o simpla izbitura puternica, deci o percutie fara penetratie. 
I.3. Asomarea electrica 
Asomarea electrica se bazeaza pe actiunea de scurta durata a curentului electric, de o anumita tensiune si intensitate, asupra sistemului nervos central, producandu-se o paralizie cu pierderea cunostintei pentru timpul cat se face sangerarea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Scheme Tehnologice de Sacrificare a Animalelor in Abator.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!