Rolul Cumpusilor si a Elementelor Chimici in Alimentatia Omului

Cuprins referat Cum descarc?

Cuprinsul:
Introducerea 
- Substante anorganice 
o Apa potabila 
- Generaltati 
- Rolul apei in organismul uman 
o Sarurile minerale 
- Generalitati 
- Macro elemente 
- Micro elemente 
- Substante organice 
o Vitaminele 
- Generalitati 
- Vitamine hidrosolubele 
- Vitamine liposolubele 
- Regurile de pastrare a vitaminelor 
o Glucidele si substante inrudite 
o Acizi organici 
o Substante fenolice 
o Substante proteice 
o Lipidele 
Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Introducere:
Organismele vii,plante si animale, ne furnizeaza hrana zilnica fara de care nici o persoana nu ar putea traii!
Toata lumea stie ca nutritia omului este un act vital, adica un gest care-i conditioneaza existenta; nu mananci, nu traiesti! 
Actul nutritional uman este de o extrema complexitate, implicand intreaga fiinta a celui ce il exercita, indiferent de gradul de cultura si civilizatie, antrenand intreaga sa fiziologie al carui fundament il constituie; el este acela care asigura materialitatea corpului fizic si o buna parte a energeticii corpurilor subtile, care constituie restul structurii umane.
In alimentele pe care le consumam se gasesc substante hranitoare. Aceste substante pot fi organice sau anorganice. Substantele anorganice sunt apa si sarurile minerale, iar glucidele, lipidele si proteinele sunt substante organice.
Indiferent de zona geografica si de mancarurile specifice acelei zone, acste substante nu pot lipsii din hrana omului.
- Substantele anorganice:
o APA POTABILA
- Generalitati.
Nu incape nici o indoiala, ca dintre toate substantele care intra in corpul omenesc si in cel al animalelor, apa sta pe primul loc in ceea ce priveste cantitatea.
Filozoful Claude Bernard este primul care a incercat, inca din secolul trecut sa calculeze proportia de apa din organismul uman.Cum a procedat?El a cantarit mumiile egiptene-care erau complet dezhidratate.Apoi a comparat greutatea acestor mumii cu greutatea unor oameni vii de aceeasi inaltime si cu trasaturi fizice cat mai asemanatoare mumiilor respective.Prin acest procedeu,el a determinat ca apa are o proportie de 90% in organismul uman.Cifra este prea ridicata.Acest lucru se explica pentru ca uscarea prelungita a mumiilor a dus si la pierderea unor substante din corpul lor alaturi de apa. Ulterior s-au facut cercetari mai precise, care au aratat nu numai cata apa este in organismul uman, dar si chiar cata apa contin tesuturile din care este alcatuit.
Proportia de apa din organism variaza dupa varsta: de la peste 97 % la embrionul de 7 zile, scazand treptat la 80 % la nou-nascut, 60-65 % la adult si 50-55 % la varstnic.
Procentul de apa variaza dupa intensitatea proceselor metabolice. Acest fapt se reflecta si in proportia diferita a apei in tesuturi:
Creier 75%
Plamani................80%
Inima...................79%
Splina..................75%
Rinichi............... 82%
Sange..................83%
Muschi............... 75%
Oase.................. 22%
Cantitatea de apa din componentele lichide ale corpului omenesc :
Plasma sanguina 3litri
Lichid interstitial 14litri
Apa din celule 29litri
In organismul uman, apa totala (60% din greutatea corporala) se repartizeaza in mai multe compartimente: Apa intracelulara (40 %) si apa extracelulara (20 %), aceasta la randul ei reprezentata de apa circulanta = intravasculara (4- 4,5 %), apa interstitiala (15 % - majoritatea legata in geluri) si apa transcelulara (1%). 
Apa patrunde in organism cu alimente si bauturile. Fructele si legumele contin pina la 90% apa, carnea 70% painea alba 36%, branza 63-78%. Apa se formeaza in organism la arderea proteinelor, lipidelor,glucidelor si se numeste apa metabolica. 
La arderea: 100g lipide se formeaza 97g de apa
100g glucide se formeaza 55g de apa
100g proteine se formeaza 41g de apa.
Surplusul de lichid se elimena cu transpiratia, la respiratie , prin rinichi cu urina, cu masele ficale prin intestin.
Exista un bilant hidric echilebrat intre aportul si elimenarea apei. Aportul e alcatuit din bauturi (2100g), apa di alimente (100g), apa metabolica (300g), ceea ce se constituie 2500g. La elimenare contribuie urina (1300g), pielea (750g), fecale (150g), prin plamiini (300g), in total 2500g.
Pierderea a 5% de apa din organism provoaca setea, pierderea a 15-20% provoaca moartea organismului.
- Rolul apei in organismul uman.
Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind: 
- rolul structural, ca si principal component al organismului; 
- rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice; - contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia ); 
- rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);
- sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni ).
- apa reprezinta un excelent dizolvant pentru multe substante nutritive si minerale patrunse in organism. Ea le transporta la locul destinat.
- Apa are si proprietatea de a acumula si de adegaja caldura prin evaporare Aceste insusiri ale apei au un rol foarte important in fiziologia termoreglarii La temperaturile ridicate ale verii organismul uman primeste mult mai multa caldura decat are nevoie Daca aceasta caldura nu s-ar elimina organismul ar avea mult de suferit Din fericire organismul dispune de serie de mijloace de eliminare a caldurii Schimbarea apei din stare lichida in stare gazoasa presupune o pierdere de caldura de la corpul unde se afla apa In corpul omenesc fiecare gram de apa evaporat de pe suprafata pielii ( transpiratie ) la temperatura camerei inlesneste pierdera a 580 de calorii.
-rolul biochimic - caracterul de dipol al moleculei de apa ii permite sa se poata uni atat cu ionii pozitivi, cat si cu cei negativ.
- participant la morfogeneza celulelor- datorita tensiunii superficiale mari in straturi subtiri, apa capata proprietati elastice, protejand organele vitale si constituie un amortizor pentru articulatii.
- generator de ioni H si OH necesari pentru realizarea proceselor de tamponarea, de cataliza enzimatica si de hidroliza.
o SARURILE MINERALE
- Generalitati.
In produsele alimentare se gasesc ca saruri minerale (saruri organice) sau in combinatie cu proteinele. 
Prezenta lor in alimente depinde de urmatorii factori: 
- specia animalului sau a plantei;
- clima; 
- solul in care se dezvolta plantele; 
- felul alimentatiei animalelor. 
In general, produsele alimentare de origine vegetala au un continut mai mare de substante minerale decat cele de origine animala. 
Cantitatea de substante minerale in produsele alimentare variaza din punct de vedere al ordinului de marime, dupa acest criteriu putand fi grupate in:
o macroelemente - de ordinul gramelor la 100 g produs (K, Na, Ca, P, Mg); 
o microelemente - de ordinul miligramelor la 100 g produs (Fe, F, I, Mn, Cu, Zn, Co, Ba, Mo, Si). 
In organismul uman, substantele minerale indeplinesc roluri bine delimitate.
- Macro elemente.
? Calciul - este elementul mineral cu continutul cel mai ridicat in organism, gaseste in schelet , dinti si sange.
Indeplineste urmatoarele functii: 
- participa la formarea si mentinerea tesutului osos; 
- participa la procesul de coagulare normala a sangelui; 
- regleaza echilibrul acido-bazic al sangelui; 
- participa la transmiterea impulsurilor nervoase. 
- ionii de calciu stabilezeaza membranele celulare.
- normalizeza procesul de oxidare la nivelul sistemului nervos.
- particepa la contractia muschelor.
- activeaza unii fermenti si hormoni.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Cumpusilor si a Elementelor Chimici in Alimentatia Omului.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești.
După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare.
Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!