Reglarea Presiunii

Extras din referat Cum descarc?

REGLAREA AUTOMATA A PRESIUNII
Intr-un mare numar de cazuri , cand trebuie reglata presiunea intr-un spatiu , o cantitate de fluid se scurge din acest spatiu si sistemul de reglare actioneaza asupra unui debit de fluid de aceeasi natura sau de alta natura care este introdus cu scopul de a mentine sau de a aduce presiunea la valoarea corespunzatoare marimii de intrare. In fig. 1 este reprezentat un proces de acest fel care se desfasoara intr-un rezervor. Ecuatia care descrie functionarea proceselor pentru reglarea presiunii este similara cu aceea intalnita in procesele in care se regleaza nivelul si anume Sdh= ( Qi - Qe )dt pentru nivel CdP=( Qi -Qe)dt pentru presiune in care Qi siQe sunt debitul de intrare si de iesire S si C suprafata si capacitatea rezervoarelor respective. 
Procesele in care se regleaza presiunea sunt caracterizate de obicei printr-o capacitate mare, constanta de timp mica si timp mort mic. Valoarea obisnuit mare a capacitatii face ca procesul sa fie cu autoreglare si ca urmare sa fie suficienta dotarea sistemului de reglare in cele mai multe cazuri numai cu un regulator P.
Daca reglarea este mai dificila pentru ca perturbatiile de sarcina sunt importante sau presiunea trebuie mentinuta foarte riguros constanta sau procesul are un timp mort important , in afara de efectul P regulatorul va necesita si un efect I .Un exemplu in care sistemul de reglare necesuta un astfel de regulator il constituie reglarea presiunii in cuptoarele cu cocs in care volumul cuptorului este foarte mic in comparatie cu debitul de gaz si debitele de la inceputul si finele distilarii sunt foarte diferite. Un alt exemplu este reglarea presiunii intr-o coloana de distilare . Aceasta reglare se face in tamburul de reflex si se poate intrebuinta un regulator P pentru ca constantele de timp sunt mici. Daca reglarea presiunii se face prin modificarea debitului de apa de racire prin condensator , constantele de timp sunt mari si pentru a obtine rezultatele satisfacatoare este necesar un regulator PI.
Deseori se intrebuinteaza in reglarea presiunii regulatoare directe. Aceste regulatoare au un coeficient de amplificare mare si deci abaterea stationara este mica , costul lor este redus si intretinerea simpla. Precizia reglarii este de obicei 10% din intreaga scala. Regulatorul se instaleaza direct pe conducta si elementul de masura trebuie instalat la aproximativ 10% diametri distanta de regulator.
Un exemplu de realizarea unei reglari de presiune mai speciala il constituie reglarea tirajului la un cazan tip CR 12. Sistemul de reglare s-a realizat cu aparatura electronica cu semnul 2....10 mAcc. Elementul de masurare este un traductor de presiune diferentiala cu clopot pentru domeniul -15.......0......35 mm H2O; elementul de executie este o clapeta actionata de un motor electric comandat prin acelasi semnal unificat ; regulatorul este de tip PI si anume ELC 113 A. 
TRADUCTOARE DE PRESIUNE
Masurarea presiunilor in industrie necesita aparate robuste , care sa reziste la socuri mecanice , vibratii presiuni si temperaturi ridicate.
Traductoarele de presiune se clasifica dupa doua criterii : 
1) Dupa valoarea presiunii masurare :
- manometre -masoara presiuni mai mari decat presiunea atmosferica;
- vacuumetre- masoara presiuni mai mici decat presiunea atmosferica;
- barometre -masoara presiunea atmosferica;
2) Dupa principiul de functionare :
- traductoare bazate pe deformarea elastica a corpurilor;
i. traductoare de presiune cu membrana;
ii. traductoare de presiune cu burduf;
iii. traductor de presiune cu tub Bourdon;
- traductoare cu lichid ;
i. indicator de presiune cu tub U
ii. traductor de presiune cu flotor;
iii. traductor de presiune cu clopot;
iv. traductor de presiune cu balanta inelara;
- traductoare bazate pe schimbarea proprietatilor corpurilor cu presiunea. 
SISTEME DE REGLARE AUTOMATA A PRESIUNII
In general , procesele tehnologice in care se regleaza presiunea sunt caracterizate de constante de timp principale mici si timp mort de valoare redusa. De aceea , in foarte multe cazuri, in schemele de reglare automata este suficient un regulator de tip proportional. 
In functie de specificul instalatiei automatizate , la reglarea presiunii se disting mai multe situatii , pe care le vom expune.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglarea Presiunii.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!