In alimentatia rationala si dietetica o deosebita atentia se acorda regimului alimentar, prin care se subintelege divizibilitatea luarii mesei in timpul zilei, cantitatea de mancare repartizata la fiecare masa (gustare de dimineata, pranz, cina s.a.). in conditiile contemporane, cel mai fiziologic este regimul alimentar cu luarea mesei de 4 ori pe zi. Nerespectarea regimului alimentar actioneaza negativ asupra organismului, provoaca tulburari ale organelor digestive si ale starii generale a organismului. S-a constatat ca intervalele mari dintre mese deregleaza metabolismul colesterolului si contribuie la dezvoltarea aterosclerozei. Principiile de baza ale regimului rational de alimentatiei prevad mese mai dese si hrana fractionata in cantitati mai mici. Intervalele intre mese nu vor depasi 4-5 ore. In aceste conditii se creeaza efort uniform al organelor digestive cu actiune inalta a fermentilor asupra hranei si prelucrarea ei maxima de catre sucurile digestive, se respecta reflexul de eliminare a sucului gastric, bogat in fermenti, in anumit timp.