Recipiente

Extras din referat

1. Consideratii Generale 
Partea principala a unui recipient cu perete subtire este , de regula , construita dintr-un invelis . Recipientul poate fi construit spre a functiona sub presiune , la presiunea atmosferica sau sub vid . Recipientele pot fi stabile sau transportabile . Recipientul sub presiune este un invelis dintr-un anumit material ce contine un fluid la o anumita presiune , in conditi sigure de rezistenta , rigiditate si etanseitate . 
Proiectarea , constrctia , instalarea , exploatarea , repararea si verificarea recipientelor care lucreaza la presiuni mai mari de 0,07 MPa sunt supuse unor instructiuni obligatorii supuse inspectoratului de stat pentru cazane . 
Utilajele care contin componente "tip recipient" sunt numeroase in industriile de process . Ca urmare , orice perfectionari in conceptia sau fabricarea recipientelor pot avea efecte economice importante . 
In general , in constructia de masini circa 75% din economiile de material metallic obtinut obtinut prin reducerea consumutilor specifice sunt determinate de conceptie , 13 % de tehnologiile de fabricatie aplicate de constructorul de utilaj . 
Solutiile constructive ale acestor utilaje depind in general de procedeul de fabricare aboptat pentru componentele sale ( laminare , forjare , turnare ) si de procesul de asamblare nedemontabila a acestora ( sudare , lipire ) . 
Un recipient este caracterizat prin volumul nominal ( STAS 4635-78 ) , presiunea si temperature de calcul . 
Rezervoare. Materiale de constructii 
Rezervoarele sunt utilaje tip recipient care servesc depozitarii temporare a substantelor solide , lichide sau gazoase care constituie materii prime , produsii intermediarii sau finalii intr-o instalatie chimica . 
Rezervoarele Paralelipipedice sunt rar utilizate . Aceasta forma se intilneste , de exemplu , la unele uscatoare , la filter cu saci , la unele racitoare . Astfel de rezervoare se construiesc relativ usor , dar sunt dezavantajoase deoarece duc la un consum de metal de 3-5 ori mai mare decit pentru un rez cilindric cu acelasi volul . 
Rezervoarele Sferice sunt cela mai avantajoase din punct de vedere economic ( au aria totala minima pe unitate de volum , stare de grosime uniforma si o grosime minima a peretelui la o presiune interioara data ) . Sunt folosite pentru depozitarea gazelor petroliere lichefiate ( GPL ) , gazelor naturale lichefiate ( GNL ) ca azot , hydrogen , oxygen , ammoniac . 
Rezervoarele Cilindrice verticale sunt utilizate pentru depozitarea produselor petroliere , unele produse in industria anorganica . astfel de rezervoare pot avea si rol de rezervor pentru produse gazoase , caz in care se construiesc cu capac flotant . in cazul rezervoarelor cu capac trebuie asigurata etanseitatea intre capac si corp . 
Rezervoarele cilindrice verticale se construiesc pentru diferite capacitati ; acestea au manta simpla sau dubla si sunt in general isolate termic . se construiesc current astfel de rezervoare cu capacitate de 4000-22500 cm3 cu manta simpla si de 2500-48000 cm3 cu manta dubla . 
Rezervoarele cilindrice orizontale se construiesc din virole care se rigidizeaza la interior cu inele si traverse . aceste rezervoare se reazema pe doua sau mai multe reazeme tip sa . 
Rezervoarele sub forma de picatura se folosesc pentru depozitarea unor volume mari de lichide dar au dezavantajul unei executii si montarii mai dificile . 
Elemente Constructive 
1. Funduri si capace 
Alegeraea formei capacelor si fundurilor pentru recipiente depinde de conditiile impuse de procesul fizico-chimic sau fizic din recipient , de posibilitatile de fabricare ale izinei constructoare . 
Profilul suprafetei mediane a invelisului utilizat in acest scop poate fi : semisferic , semielipsoidal , sferic cu racordare toroidala , sfera fara racordare , plan cu racordare , plan fara racordare si tronconic .
Pentru aparatele care functioneaza la presiune atmosferica sunt preferate capace si funduri plane . la presiuni medii si mari , indeosebi la diametre mari nu este rationala utilizarea profilului plan ; acesta devine prea greu . profilul tronconic are inaltimea medie cea mai mare ( lungeste mult recipientul ) din acest motiv este recomandat a fi utilizt pentru funduri in urmatoarele cazuri : pentru decantoare daca din recipient trebuie eliminate materiale pulverule sau daca lichidul care este eliminat are un continut mare de substante solide . 
Cu exceptia profilelor : semisferic , sferic neracordat , tronconic neracordat si plan neracordat toate celelalte profile utilizate pentru funduri se continua in mod obligatoriu cu o portiune cilindrica de inaltimea h1


Fisiere in arhiva (1):

  • Recipiente.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!