Reciclarea Materialelor în România

Extras din referat Cum descarc?

1. Descrierea Cazului
Reciclarea, exista din cele mai vechi timpuri, primele mentionari datand din vremea lui Platon, in 400 i.Hr. In perioadele in care resursele erau mai greu de gasit, studiile arheologice au dovedit ca deseurile casnice erau mult mai putin numeroase, ceea ce implica faptul ca anumite deseuri erau reciclate in absenta unor materiale noi. 
Cele doua razboaie mondiale au incurajat reciclarea. In al doilea razboi mondial au existat campanii de promovare intensa duse de guvernele tarilor implicate in razboi pentru a-i indemna pe cetateni sa doneze metale. Programele de conservare a resurselor a continuat si dupa razboi in unele tari fara resurse naturale abundente,cum ar fi Japonia. 
In zilele noastre multe tari au abordat deja problema recuperarii si recircularii resurselor refolosibile si au trecut la o coordonare unitara a acestei activitati. In Olanda, Belgia si Germania, reciclarea este obligatorie inca din anii '80. In prezent si in Romania tot mai multi oameni constientizeaza importanta reciclarii. Un rol important in informarea publicului larg o au si numeroasele campanii de reciclare din ultima vreme. S-au intensificat actiunile pentru actiunile de reglementare a activitatilor de recuperare, cele pentru stabilirea formelor organizatorice de colectare, precum si eforturile de cercetare pentru gasirea celor mai eficiente cai de recuperare si valorificare a materialelor refolosibile. In domeniul reciclarii la noi in tara se impun urmatoarele strategii: 
1. Prevenirea formarii deseurilor,
2. Valorificarea deseurilor prin optimizarea sistemelor de colectare - unde Core Mataliat va vine in ajutor si
3. Eliminarea finala a deseurilor care nu si-au gasit o valorificare.
Sanatatea mediului inconjurator si implicit sanatatea oamenilor depinde de modul in care stim sa il pastram curat. In Romania problematica gestionarii deseurilor a devenit importanta in anii '90, dupa semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana stringenta dupa Romania a fot acceptata ca mambra a Uniunii Europene . Informatiile statistice privind progresele din ultimii ani lasa loc suspiciunilor cu privire la indeplinirea defectuasa a obiectivelor cantitative si calitative asumate cu termene ferme, pentru indeplinirea carora Romania a beneficiat de asistenta dedicata (inclusiv fina nicara) atat in perioada de preaderare cat si in cea postaderare. In consecinta Romania se poate afla in curand in situatia de a plati penalizari generate de nerespectarea acestor termene.
In ciuda atentiei sporite privind reciclarea in ultimii ani, depozitele de deseuri sunt in continuare destinatia predominanta pentru deseurile menajere si industrial. O conditie prealabila pentru colectarea selectiva a deseurilor este stabilirea legislatiei corespunzatoare si asigurarea mecanismelor de reglementare pentru a facilita stabilirea unui sistem performant si eficient pentru colectarea si reciclarea deseurilor.
Romania se numara printre statele UE cu cele mai mari lacune in privinta gestionarii deseurilor municipale, primind 11 stegulete rosii la cele 18 criterii stabilite de Comisia Europeana.
Deficientele includ strategii incomplete sau inexistente de prevenire a producerii deseurilor, lipsa stimulentelor pentru a evita depozitarea deseurilor la gropile de gunoi, precum si o infrastructura neadecvata de gestionare a deseurilor.
Faptul ca se recurge masiv la depozitarea deseurilor la gropile de gunoi inseamna ca unele optiuni mai bune de gestionare a deseurilor, precum refolosirea si reciclarea, sunt in mod sistematic subexploatate . In consecinta, perspectiva este deficitara este concluzia raportului Comisiei Europene.
Romania pierde resurse valoroase prin faptul ca trateaza deseurile ca pe gunoaie, nereusind valorificarea acestora. Necunoasterea legislatiei de catre autoritatile locale, lipsa infrastructurii, preocuparea limitata pentru alternativele la depozitare, slaba absorbtie a finantarii europene in domeniu sunt numai cateva motive care explica proasta gestionare a deseurilor in Romania.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reciclarea Materialelor in Romania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!