Introducere Recuperarea si reutilizarea resurselor reciclabile reprezinta mijloace de solutionare a contradictiei dintre cerintele procesului de crestere economica si caracterul restrictiv al resurselor. Reciclarea este un concept al secolului xx si a aparut ca una din posibilitatile de a limita risipa si de a utiliza mai eficient resursele. A devenit din ce in ce mai clar ca industrializarea si cresterea sustinuta a populatiei au condus la consumarea unor cantitati de resurse din ce in ce mai mari. Efectele reciclarii sunt: reducerea cantitatii de energie si de materii prime necesare fabricarii de noi produse ; reda circuitului economic importante cantitati de materie prima ; reduce cantitatile depozitate la rampele de gunoaie sau la incineratoare ; reduce riscurile asupra sanatatii noastre si a mediului , cauzate de deversarea improprie a unor deseuri periculoase ; reduce poluarea aerului si a apei . Durata de degradare naturala a diferitelor categorii de deseuri se prezinta astfel: o cotor mar - 3 luni o deseuri de hartie - 3 luni o ziare - 3-12 luni o chibrituri - 6 luni o filtru de tigara - 1-2 ani o guma de mestecat - 5 ani o cutii de aluminiu - 10-100 ani o sticle din plastic - 100-1000 ani o pungi din plastic - 100-1000 ani o carti de credit - 1000 ani o recipiente din sticla - 4000 ani Ce nu se poate recicla : o materiale ceramice ; o spray-uri ; o ambalajele materialelor toxice ; o abtibildurile , servetelele , hartia cerata , hartia de fax ; o partile metalice atasate magnetilor AMBALAJUL Odata cu dezvoltarea si diversificarea productiei de bunuri, asistam la evolutii spectaculoase si in domeniul productiei de ambalaje, caruia i se impun cerinte din ce in ce mai complexe.Din punct de vedere tehnic, ambalajul este definit ca un ansamblu de materiale, destinat protectiei calitatii si integritatii produselor si facilitarii operatiilor de circulatie tehnica a marfurilor. Din punct de vedere economic,ambalajul poate fi apreciat ca un produs finit oarecare, obtinut in urma unor eforturi materiale, financiare etc. Corespunzator STAS 5845/1-1986, ambalajul este considerat "un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat sa cuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asigura protectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic in scopul mentinerii calitatii si integritatii acestora in starea de livrare, in decursul manipularii, transportului, depozitarii si desfacerii pana la consumator sau pana la expirarea termenului de valabilitate"; aceeasi sursa, defineste ambalarea ca fiind "operatie, procedeu sau metoda, prin care se asigura cu ajutorul ambalajului, protectia temporara a produsului, in decursul manipularii, transportului, depozitarii, vanzarii, contribuind si la inlesnirea acestora pana la consumare sau pana la expirarea termenului de valabilitate " Definitii asemanatoare, sunt propuse si de Institutul Francez al Ambalajului si Ambalarii, astfel, ambalajul constituie "obiectul destinat sa inveleasca sau sa contina temporar un produs sau un ansamblu de produse pe parcursul manevrarii, transportului, depozitarii sau prezentarii, in vederea protejarii acestora sau facilitarii acestor operatii", iar ambalarea "operatia de obtinere a primului invelis aflat in contact direct cu produsul". Institutul de Ambalare din Anglia are o viziune mai cuprinzatoare asupra definirii ambalajului, conturand in acest sens trei directii. -sistem coordonat de pregatire a bunurilor pentru transport, distributie, depozitare, vanzare cu amanuntul si consum; -cale de asigurare a distributiei la consumatorul final, in conditii optime si cu costuri minime; -functie tehnico - economica care urmareste minimizarea costurilor la livrare. In ceea ce priveste clasificarea ambalajelor utilizate pentru produsele alimentare, aceasta poate fi facuta dupa mai multe criterii : -dupa natura materialului din care sunt realizate :ambalaje din hartie si carton; ambalaje din lemn; ambalaje din metal; ambalaje din materiale plastice; ambalaje din materiale textile; ambalaje din materiale complexe; -dupa forma de prezentare : lazi, cutii, pungi, saci, borcane, butelii, flacoane, tuburi, -bidoane, butoaie, canistre, caserole; -dupa domeniul de utilizare : ambalaje de transport terestru, maritim sau aerian; ambalaje de prezentare si desfacere; -dupa modul de circulatie: ambalaje refolosibile; ambalaje nerefolosibile; -dupa relatia cu mediul ambiant: ambalaje biodegradabile; ambalaje care nu sunt biodegradabile.
Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.