Recenzie The Coffee Book

Cuprins referat Cum descarc?

Partea I- Generalitati-Istoria Cafelei
Partea a II-a Prelucrarea boabelor
Partea a III-a Cafeaua si sanatatea


Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Nina Luttinger si Gregory Dicum sunt doi consultanti financiari din Statele Unite ale Americii,avand o pasiune comuna si anume literatura, in special cea legata de mediu si mancare.Amandoi au mai scris pentru numeroase publicatii,iar totul a inceput cu "The Coffee Book" in 1999, o carte de real succes, ce a adunat multe cronici pozitive din partea criticilor.Au mai colaborat la o singura carte "Window Seat: Reading the Landscape from the Air" (Chronicle Books; 2004).
"The Coffee Book" reprezinta o carte antrenanta si informativa ce reda imaginea celui mai valoros produs al comertului international(dupa petrol).Cartea ofera informatii pretioase, incepand cu prima referinta a cafelei(secolul IX) si continuand cu perioada moderna si modificarile acesteia, precum si explicarea procesului de cultivare, prelucrare si fabricare.
Partea I-Generalitati-Istoria cafelei
La inceputul acestui capitol aflam despre istoria cafelei ca este la fel de bogata ca insasi cafeaua, datand de mai mult de 1000 de ani. In occident, istoria cafelei incepe cu trei secole, dar in Orientul Mijlociu ea este consumata de toate paturile sociale inca din vechime. 
Prima referinta la cafea dateaza din secolul al IX-lea, dar cu mult inainte existau legende arabe despre bautura misterioasa si amara cu puteri stimulatoare.
Primele plante de cafea au fost aduse pe coastele Marii Rosii din Africa. La inceput cafeaua era considerata aliment si nu bautura. Triburile est-africane macinau boabele crude de cafea si prin amestecarea cu grasime animala obtineau o pasta pe care o modelau sub forma de bile. Acestea erau consumate de razboinicii tribului pentru a avea mai multa energie in timpul luptelor.
Incepand cu anul 1000 e. n., renumitul tamaduitor Avicenna, administra cafea pe post de medicament. Etiopienii obtineau un fel de vin din fructele de cafea, prin fermentarea in apa a boabelor uscate.
Multe scrieri considera cafeaua originara din regiunea Kaffa, Etiopia. De aici, a fost raspandita si cultivata de catre arabi in Yemen. Prima cafea purta numele portului arab la Marea Rosie, Al Mukkan (Mocca). Devine faimoasa datorita faptului ca era singurul loc din lume unde se gasea. Odata cu deschiderea canalului Suez, portul principal pentru peninsula Araba devine Aden. De aici pleaca spre toate zarile.Turcii au introdus cafeaua in 1453 la Constantinopol, dar primul magazin s-a deschis abia in 1475, numit Kiva Han.
In Europa, cafeaua patrunde la 1500 prin porturile Alexandria si Smyrna. Olandezii incep cultivarea cafelei in coloniile Batavia si Java, francezii in Martinica si Antile, englezii, spaniolii si portughezii in Asia si America.In 1727 cafeaua ajunge in Brazilia unde incepe sa fie cultivata pe suprafete din ce in ce mai mari.Devine in scurt timp una dintre resursele economice principale ale tarii.La 1773 cafeaua este proclamata bautura nationala a Statelor Unite ale Americii.In 1822, in Franta, este construit primul aparat pentru cafea expresso.Hills Bros, la 1900 incepe ambalarea in vid.
Se cunosc aproape 80 de soiuri de cafea, din care se cultiva in scopuri industriale urmatoarele tipuri de cafea : cafeaua Arabica; cafeaua Robusta; cafeaua Liberica si cafeaua Maragogype.
-CAFEAUA ARABICA ,originara din Africa(Abisinia) este cea mai apreciata si mai raspandita specie de cafea. Se cultiva mai ales in America Latina, dar si in Africa, de fapt ea este cea mai cultivata specie si este deosebit de pretuita pentru ciresele sale de calitate superioara, de forma alungita si culoare verde - albastruie.
Cafeaua arabica are nevoie de soluri bogate in minerale si o temperatura de aproximativ 20 grade C si creste la o altitudine de peste 600 m. 
Cafeaua cu tarie medie este obtinuta in exclusivitate din varietati ale soiului arabica, provenite din America Centrala si de Sud, Kenya, Tanzania, Etiopia. Exceptie face Brazilia, intrucat varietatile de arabica braziliene au o aroma mai putin rafinata.
-CAFEAUA ROBUSTA este originara din bazinul Congo, creste mai rapid si este mult mai rezistenta acolo unde climatul nu este favorabil cafelei arabice. Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia. Cafeaua robusta, spre deosebire de cafeaua arabica, care este pretentioasa la conditiile climatice, se adapteaza usor climatului sever, este rezistenta la boli si daunatori. Boabele acestei specii de cafea sunt mici, au o forma neregulata si culoare maroniu - galbuie. Cafeaua robusta are un gust neutru, este mai putin aromata decat arabica si este foarte apreciata in gama de cafea solubila.
- CAFEAUA LIBERICA este originara din Africa, Liberia, are de asemenea o crestere rapida si o rezistenta buna la boli. Se cultiva exclusiv in campiile subtropicale ale Africii si Americii de Sud, unde umiditatea este foarte mare si temperatura este cuprinsa intre 20-25 grade C. Boabele sunt adesea deformate, de dimensiune medie si culoare de la bruna la galbena.Calitatea acestei specii de cafea este mediocra.
-CAFEAUA MARAGOGYPE este un hibrid rezultat prin incrucisarea speciilor de arabica si liberica, exceptand dimensiunile boabelor, el a pastrat caracteristicile speciei arabica, randamentul acestui arbust este totusi inferior si cultura sa este extrem de imprastiata (Brazilia, Guatemala, Nicaragua, Mexic, Columbia si chiar Java), la altitudine variind intre 600 si 1000 m. Boabele de cafea ale acestui arbust sunt de calitate superioara si medie, iar culoarea lor este verde.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie The Coffee Book.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!