Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1449
Mărime: 429.92KB (arhivat)
Publicat de: Atanasio Dinu
Puncte necesare: 8
Universitatea “Dunarea de Jos”, Galati Facultatea de stiinta si ingineria alimentelor

Extras din referat

CAPITOLUL I

CARACTERIZAREA DESERTURILOR

1.1.PRODUSELE DE PATISERIE-COFETĂRIE

Deserturile sunt reprezentate de dulciuri de bucãtarie(orez cu lapte,clătite,gogoşi),produse de cofetărie-patiserie, fructe şi îngheţată.

Produsele de cofetarie sunt preparate complexe,cu calităţi nutritive şi energetice superioare celor de patiserie.Au gust dulcepronunţat şi o aromă deosebită.Prin forma, aspectul si colorituldeserturilor,ele produc senzaţii vizuale,olfactive şi gustative plăcute.

Prăjiturile reprezintă forma cea mai complexă de asociere a întregiigame de semipreparate de cofetărie în sisteme bine determinate,sau dupăfantezia lucrătorului.

Prin simetria şi aspectul lor, ele îndeplinesc următoarele funcţii:valorificarea superioară a semipreparatelor ce nu pot fi consumate caatare; furnizarea de factori nutritivi într-o formă mai uşor asimilabilădecât în alimentul natural: materia primă; acoperirea celei mai mari părţidin energia pe care organismul o pierde prin efortul muscular.

Prăjiturile, ca şi alte produse de cofetărie se prezintă sub formă debucăţi mici(diferite figuri geometrice), cu gramaje de 50-120 gr,individualizate prin formă, aspect, culoare şi aromă.

Baza prăjiturilor – ca suport ce permite asocierea optimă cumajoritatea semipreparatelor o constituie semipreparatul făinos: (blat, foi,coji), iar componenţa ce-i determină rolul predominant de furnizor deenergie este crema.

Gama cea mai largă de prăjituri au ca bază blatul Aceste prăjituri au o structură stratificată a celor două componente: blat, cremă – iar caformă geometrică predomină forma paralelipipedică şi cea de cub.Laprepararea lor se folosesc siropuri, baroturi, fondant, fructe confiate etc

Valoarea alimentară a prăjiturilor cu blat este determinată deproteinele complete, furnizate de ouăle din blat şi laptele din compoziţiaunor creme, asociate cu proteinele vegetale din făină, lipidele uşorasimilabile din unt, bogate în vitamine liposolubile(A-D),cât şi deglucidele simple furnizate de cele trei semipreparate:blat, sirop şi crème.

Un astfel de desert il constituie si Tiramisu.Ceea ce îl deosebeste de alte deserturi este acea intensă aromă de cafea care nu poate fi confundată. Un alt element cheie la această prăjitură este si minunatul gust al brânzei mascarpone si aroma piscoturilor. Puse cap la cap aceste ingrediente reusesc de fiecare dată să alinte papilele noastre gustative.

Această prăjitură delicioasă purta în trecut denumirea de Bagatelă Toscană si a fost preparată pentru prima dată în Siena, o localitate din Italia. Motivul preparării ei a fost o vizită pe care Marele Duce Cosimo al III-lea de Medici a făcut-o în acea zonă. El se pare că a fost atât de mulțumit de acel desert încât a dorit să ia cu el acasă, în Florența acea rețetă. O altă legendă cu privire la acest desert este că el a fost preparat pentru prima dată în localitatea Treviso. Totusi originile acestui desert se pare că sunt destul de vagi deoarece unii spun că el ar fi fost originar din Veneția. De ce- Motivul este unul cât se poate de simplu, curtezanele din Veneția doreau să fie cât mai energizate înainte de viitoarea întâlnire amoroasă pe care o aveau.

- Nici până astăzi nu s-a definitivat care este originea acestui deliciu culinar, datorită faptului că mai multe regiuni ale Italiei îsi dispută paternitatea acestei prăjituri. Aici putem menționa: Veneția, Lombardia, Piemonte ori Toscana.

- Asadar toate povestile legate de acest minunat desert sunt unele mai roz decât altele. Ceea ce stie toată lumea este că Tiramisu este întradevăr un desert italian pe care îl putem găsi în toate meniurile restaurantelor care se respectă din întrega lume.

[Semnificație

În trecut Tiramisu se mai numea Supa Ducelui. Mai târziu însă el a primit numele si semnificația pe care o are si în zilele noastre: Tiramisu sau în traducere din italiană Ridică-mă!. Acest fapt s-a datorat proprietăților excitante pe care se pare că le posedă acest desert.

Preview document

Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 1
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 2
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 3
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 4
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 5
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 6
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 7
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 8
Realizarea unui produs de cofetărie - Tiramisu - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Realizarea unui Produs de Cofetarie - Tiramisu.docx

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Deșerturi reci din fructe și pomușoare

Introducere Industria alimentara prezinta o serie de particularitati fata de alte ramuri industriale legate atât de natura materiilor prime...

Produse de patiserie

Produsele de patiserie dulci, semidulci sau sărate sunt produse obţinute cu preponderenţă din făină şi ouă, grăsimi animale sau vegetale, produse...

Ai nevoie de altceva?