Proprietatile Terapeutice ale Unor Alimente - Alimente Functionale

Extras din referat Cum descarc?

Dieta si nutritia sunt factori importanti in promovarea si mentinerea unei bune sanatati pe parcursul vietii. Exista o stransa legatutura intre dieta si evolutia bolilor cronice care includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza si bolile dentare.
Pe plan mondial bolile cronice reprezinta aproximativ 60% din numarul deceselor, respectiv 40% din totalul bolilor, estimandu-se o crestere pana la 57% la nivelul anului 2020 [1,2].
Dintre factorii care influenteaza bolile cronice dieta este unul dintre cei mai importanti factori de risc, aceasta suferind modificari majore mai intai in tarile industrializate, apoi in cele in curs de dezvoltare [3]. 
Alimentele se clasifica in:
Alimente comune, obisnuite sau conventionale:"orice substanta, indiferent daca este procesata, semiprocesata sau neprocesata, care este destinata consumului uman (include bauturi, guma de mestecat; nu include cosmetice, tutunul sau substantele folosite ca medicamente)" Codex Alimentarius.
Alimente pentru scopuri dietetice, speciale: alimente special formulate pentru a satisface cerinte particulare de dieta din cauza de varsta, conditii fizice, fiziologice si patologice, inclusiv alte conditii de boala, convalescenta, sarcina, perioada de lactatie, alergie alimentara, subponderabilitate si supraponderabilitate, pentru a suplimenta sau fortifica dietele normale cu vitamine, substante minerale.
Alimente medicale: destinate persoanelor care sufera de anumite afectiuni si care sunt utilizate sub control medical.UE le definite ca "orice substanta sau combinatie de substante care pot fi administrate omului in scopul restaurarii, corectarii sau modificarii functiilor fiziologice ale organismului.
Alimente functionale : "alimente astfel proiectate si procesate incat sa intareasca functia de aparare a organismului, controlul ritmului organismului , prevenirea unei boli si recuperarea organismului dupa boala [13].
Conceptul acestui tip de alimente, in tarile dezvoltate, schimba vechea optica de supravietuire, potolire a foamei si absenta a bolilor legate de deficienta alimentara, cu o atentie crescuta asupra promovarii alimentelor cu efect benefic asupra sanatatii, in scopul de a reduce riscul la boli cronice, cum ar fi boli cardiovasculare, cancere si obezitate [7].
Termenul de "alimente functionale" nu a avut o definitie data oficial, dar cei mai multi experti agreeza urmatoarea definitie: un aliment poate fi privit ca functional, daca este satisfacator demonstrat ca actioneaza benefic intr-una sau in mai multe directii, in organism, dincolo de efectele nutritionale adecvate, in sensul atat de a imbunatati starea de sanatate si bunastare, cat si/sau de a reduce riscului la boala. Un aliment functional trebuie sa fie un aliment si sa-si demonstreze efectele benefice in cantitati normale, care pot fi consumate intr-o dieta. [8]


Fisiere in arhiva (1):

  • Proprietatile Terapeutice ale Unor Alimente - Alimente Functionale.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!