Produsele Zaharoase

Extras din referat Cum descarc?

Produsele zaharoase cunoscute sub denumirea de dulciuri si se caracterizeaza prin continut ridicat de substanta uscata (pana la 98%) alcatuita in cea mai mare parte din zahar (zaharoza, glucoza). Ele au valoare energetica ridicata si gust dulce nuantat specifice fiecarui sortiment in parte.
In functie de tehnologia aplicata si natura materiilor prime utilizate se clasifica astfel:
- produse de caramelaj;
- drajeuri;
- caramele;
- fondanterie;
- produse gelificate;
- dulciuri orientale;
- produse spumoase;
- ciocolata si specialitati de ciocolata;
- produse zaharoase dietetice.
Produsele de caramelaj
Produsele de caramelaj sunt alcatuite integral sau numai partial din masa de caramel. Caramelul este un semifabricat care se obtine prin fierberea si concentrarea unui sirop de zahar si glucoza, pana la un continut de circa 95-98% substanta uscata. Masa de caramel fierbinte are aspectul sticlei topite, este vascoasa si se intareste treptat pe masura racirii. La temperatura de 70?C are proprietati plastice si poate fi modelata in forme variate. La temperatura de 35...40?C devine solida, amorfa si casanta.
Caramelul contine circa 2-4% apa, circa 60% zaharoza, 20% dextrine, 20-25% zahar reducator (glucoza, maltoza si fructoza).
Conducerea procesului tehnologic trebuie facuta atent, pentru evitarea supraincalzirii caramelului si a formarii in cantitati mari a unor compusi de oxidare si caramelizare care inrautatesc proprietatile gustative ale produselor obtinute.
Sortimentul produselor de caramelaj este foarte larg. Bomboanele sticloase se obtin din caramel cu sau fara acidulare, prin aromatizare si colorare. La obtinerea caramelului se pot utiliza, in functie de sortiment, lapte, frisca, unt, grasimi vegetale hidrogenate, miere de albine, nuci, migdale, arahide, cafea, cacao.
Sortimentul de bomboane sticloase este alcatuit din dropsuri, rolsuri si roxuri.
Dropsurile sau bomboane sticloase neumplute, obtinute din masa de caramel cu sau fara adaosuri, prin stantare.
Roxurile prezinta desene colorate variate si rezulta prin sectionarea unor fitile de caramel colorate diferit.
Rolsurile se obtin prin presarea caramelului si se prezinta sub forma de tabele.
Bomboanele umplute sunt formate dintr-un invelis de masa de caramel (70...80%) si umplutura (20...30%). Sortimentul se diferentiaza dupa natura umpluturii. Se fabrica bomboane cu umpluturi din paste de fructe, siropuri, lichioruri, miere, creme, praline, fondant, cafea, ciocolata. 
Drajeurile
Drajeurile sunt bomboane de forma sferica, ovoidala sau lenticulara, cu suprafata lucioasa, divers colorate. Se obtin prin drajare.
Drajeurile se fabrica intr-o mare varietate de sortimente datorita posibilitatilor de utilizare a unei dame variate de nuclee, invelisuri, coloranti si arome.
Drajeurile se pot clasifica dupa: natura invelisurilor si a nucleelor. Invelisul drajeurilor poate fi de zahar, de ciocolata, zahar sau cacao. Nucleele drajeurilor pot fi fragile (lichior, sirop de zahar); din fondant; produse zaharoase gelificate (rahat, jeleu); din fructe confiate, samburi grasi, crocant, caramelaj, martipan, ciocolata sau stafide.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produsele Zaharoase.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!