Produse Traditionale si Ecologice - Panettone

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE pag 3
2.Procesul tehnologic de fabricatie pag 5
3.Ambalarea panettone-lor pag 8
4.Retete de panettone pag 8
5.Bibliografie pag 9


Extras din referat Cum descarc?

Panettone 
Acest produs a aparut in nordul Italiei aproximativ in secolul al XV-lea, probabil in orasul Milano - deoarece acest produs afanat natural a fost intotdeauna asociat cu capitala Lombardiei. Dar se stie faptul ca produse similare, evident mult mai putin sofisticate, s-au produs in Italia inca din timpul imperiului roman.
Probabil ca cel care a facut prima oara panettone era brutar de meserie, deoarece erau necesare ustensile si echipamente care de obicei lipseau intr-o bucatarie casnica din acea vreme. Se pare ca si forma initiala a produsului difera de cea pe care o cunoastem noi astazi, ea evoluand in decursul anilor ca urmare a noilor tehnologii si materii prime aparute.
Obiceiul consumarii panettonelui in timpul Craciunului si a sarbatorilor de sfarsit de an s-a raspandit din Milano in toata Italia. Pe masura ce popularitatea produsului crestea, oamenii au inceput sa faca speculatii privind originea lui. Asa au aparut legendele.
Cea mai romantica dintre ele se refera la un brutar din Milano, numit Toni di Borgo alle Grazie. Acesta era un om foarte aspru, atat cu angajatii cat si cu fiica sa, Adalgisa. Din aceasta cauza unul din angajatii sai, Ughetto della Tela, stia ca nu va primi niciodata mana Adalgisei daca nu-si va depasi conditia umila. Astfel, din dorinta de a obtine mana Adalgisei, Ughetto muncea cu fervoare dupa orele de program pentru a crea o paine mai dulce si mai bogata decat tot ceea ce existase pana atunci in oras.
Curiosi, prietenii lui Ughetto au inceput sa vina la brutaria lui Toni sa ceara painea deosebita ce continea faina, zahar, fructe confiate si struguri, iar coaja avea forma unei cupole de dom. Painea a avut un succes instantaneu. Dar Ughetto a renuntat la succes in favoarea lui Toni astfel incat in curand tot Milanul umbla dupa Pan ad Toni (painea lui Toni). Dar adevaratul artizan al produsului nu era defel suparat pentru ca, vedeti, intre timp el capatase mana frumoasei Adalgisa 
Alta legenda spune ca de fapt Toni a inventat produsul cu ocazia unui bal de Craciun al Ducelui Milan-ului, Lodovico Sforza, supranumit Il Moro. Produsul creat de Toni a inlocuit o alta specialitate a bucatarului sef (pe care acesta o uitase in cuptor si se arsese).
Iar alta legenda il discrediteaza complet pe acel brutar artizan. Se spune ca Antonio era un brutar foarte lenes din Milano care a varsat intr-o zi, din greseala, in covata cu aluat pentru paine un vas in care avea zahar, fructe glasate si stafide. Nedorind sa mai framante un nou aluat a acoperit "greseala" in aluat si l-a copt ca atare. A doua zi, fara sa banuiasca nimic, clientii au cumparat paine si nu mica le-a fost surpriza sa gaseasca in ea fructe si stafide. Curand dupa aceea, "painea lui Antonio" a avut o asemenea cautare incat sarmanul a trebuit sa renunte definitiv la lenea sa proverbiala 
Mult mai realist vorbind, panettone deriva din vechea pane grande (paine mare) care era folosita inca din secolul al X-lea intr-un ritual de Craciun. Conform istoricilor, aceasta paine simpla era rupta si impartita membrilor familiei intr-un ritual care amintea comuniunea Craciunului. Pe masura trecerii timpului, painea simpla a fost imbogatita prin adaos de stafide si fructe confiate.Timp de secole, panettone a fost un produs foarte scump pe care doar oamenii instariti isi permiteau sa-l cumpere, restul oamenilor il faceau in casa. Daca n-ar fi existat rivalitatea dintre doi brutari, probabil ca unul din cele mai renumite produse traditionale de Craciun ar fi ramas un secret bine pastrat al orasului din nordul Italiei.In 1900 Angelo Motta si Giovacchino Alemagna - nume foarte populare pentru italieni, au venit in Milano din oraselele invecinate. Amandoi erau in cautare de locuri de munca pe care le-au gasit: Motta la Caffe Roma iar Alemagna in una din fabricile noi din oras.
In 1919, la varsta de 36 de ani, Motta a deschis propria sa brutarie de panettone unde la inceput a obtinut un produs dens si inalt de cativa centimetri. Dupa cativa ani de experimentari, prin adaos suplimentar de oua, unt si drojdie naturala, produsele sale au devenit usoare, inalte - asa cum trebuia sa arate un panettone. In timpul sarbatorilor din 1921, multimea adunata in fata brutariei lui Motta care astepta sa cumpere panettone a trebuit sa fie stapanita de politie!Angelo Motta este cel care a introdus pirotinele care confera produsului si in special cojii forma de cupola de dom. De asemenea, el a modificat tehnica veche de afanare cu maia naturala. Procesul tehnologic modificat implica doua fermentari cu ajutorul drojdiilor naturale, ceea ce asigura umiditatea ideala a produsului. Rezultatul acestei inovatii a fost faptul ca produsul isi pastreaza timp indelungat caracteristicile de prospetime si aroma.Ca orice monopol, si cel al lui Angelo Motta a fost eliminat de catre rivalul sau Giovacchino Alemagna. Acesta a introdus in produsele sale stafide si in felul acesta a preluat o parte din clientele lui Motta. In orice caz, ambii sunt creatorii a doua mari firme de panificatie pe plan mondial.Dupa moartea celor doi rivali, un grup financiar a reunit cele doua firme si a inceput sa exporte ambele tipuri de panettone in peste 75 de tari. 295 tone de panettone - ambalat in cutii cu sigla aurita ce reunea Domul din Milano (Alemagna) si o felie apetisanta de panettone (Motta) - au fost trimise in Statele Unite in fiecare an, urmate de Germania Federala si Franta cu cate 25 tone fiecare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Traditionale si Ecologice - Panettone.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!