Produse Lactate Probiotice

Extras din referat

Rolul principal al alimentatiei este de a furniza nutrienti corespunzatori si in cantitati satisfacatoare pentru nevoile metabolice si, in plus, de a da consumatorului un sentiment de satisfactie si placere prin atributele hedonice ale alimentelor .
Pe langa efectele nutritive unanim acceptate, dieta poate avea si efecte fiziologice si psihologice benefice. Alimentele nu contribuie numai la mentinere sanatatii si la o dezvoltare optima, dar pot avea un rol important si in reducere riscului de imbolnavire.
Se constata ca in ultimul inceperea unei noi ere in nutritie, reflectata si prin modifacrea atitudinii consumatorului, concretizata in :
- atentia manifestata pentru compusii care promoveaza sanatatea (antioxidanti , vitamine, calciu, flavone)
- convingerea ca " printr - o atitudinea corecta, inclusiv in nutritie, pot evita cancerul"
- constientizarea existentei unei legaturi intre starea fizica, psihica si alimente, precum si intre dieta, longevitate si aspectul fizic
- convingerea ca dieta asigura solutii pentru sanatate nmai promitatoare decat cabinetul medical
Conceptele in continua schimbare in domeniul nutritiei au influente semnificative asupra orientarilor din societatea actuala. Ele sunt determinare si de urmatoarele aspecte :
- costul crescand al ingrijirilor medicale si al concediilor medicale
- cresterea sperantei de viata
- orientarea populatiei pentru o calitate mai buna a vietii 
Cercetarile in domeniul alimentelor functionale au debutat in Japonia in 1980. In anul 1991 a fost elaborat conceptul de Alimente cu utilizare specifica pentru sanatate (Foods for Specified Health Use - FOSHU). Alimentele identificate ca FOSHU trebuie sa furnizeze dovezi convingatoare ca exercita o actiune fiziologica asupra sanatatii (datele referitoare la efectele unor componente individuale izolate din aliment nu sunt suficiente). 
In plus FOSHU trebuie sa se prezinte sub forma de alimente obisnuite, nu ca pastile, capsule etc., care sa fie consumate ca parte a unei diete conventionale si nu la ocazii speciale sau in legatura cu un simptom specific.
In Uniunea Europeana nu exista o legislatie armonizata referitoare la revendicarile pentru sanatate, acestea fiind decise la nivel national.
Alimentele functionale sunt produse alimentare precum si componente ale acestora, care imbunatatesc starea generala de sanatate a consumatorilor, evita riscul imbolnavirilor, amelioreaza calitatea fizica sau psihica a vietii, precum si capacitatea de recuperare dupa exercitii fizice extenuante sau diverse boli.
Pe plan mondial sunt utilizati un numar relativ mare de termeni pentru a defini produsele naturale dezvoltate in beneficiul sanatatii: alimente functionale (functional foods), nutraceutice (nutraceutical), alimente farmaceutice (pharmafood), alimente proiectate (designer food), vitafood, foodaceutical. 
Pentru scopuri practice, alimentele functionale - pentru care nu exista definitii universal acceptate, ele reprezentand mai mult un concept decat un grup definit de produse alimentare - au fost clasificate in doua categorii:
- alimente functionale destinate prevenirii unor boli
- alimente functionale destinate tratamentului terapeutic (pentru corectia unor boli metabolice sau prevenirea progresului unor boli)
Comisia Europeana a Stiintei Alimentelor Functionale in Europa apreciaza ca un aliment poate fi considerat ca ''functional'' daca este demonstrat in mod satisfacator ca afecteaza in mod benefic una sau mai multe functii ''tinta'' din organism, pe langa efectele nutritionale corespunzatoare (avand ca efect imbunatatirea starii de sanatate sau de bunastare generala si/sau reducerea riscului unor boli). Alimentele functionale trebuie sa ramana sub forma de produse alimentare si sa-si demonstreze efectele in cantitati care se consuma in mod normal in dieta.
Alimentul functional poate fi un:
- aliment natural
- aliment in care s-a adaugat un component
- aliment din care s-a eliminat un component
- aliment in care natura uneia sau mai multor componente a fost modificata
- orice combinatie a acestor posibilitati
Un aliment poate fi functional pentru toti indivizii sau pentru anumite grupe de populatie, care pot fi definite, de exemplu, prin varsta sau constitutie genetica.
Alimentele functionale sunt produse alimentare precum si componente ale acestora, care imbunatatesc starea generala de sanatate a consumatorilor, evita riscul imbolnavirilor, amelioreaza calitatea fizica sau psihica a vietii, precum si capacitatea de recuperare dupa exercitii fizice extenuante sau diverse boli.
Pentru scopuri practice, alimentele functionale au fost clasificate in doua categorii:
- alimente functionale destinate prevenirii unor boli
- alimente functionale destinate tratamentului terapeutic (pentru corectia unor boli metabolice sau prevenirea progresului unor boli)
Microbiota tractului intestinal
Factorii care influenteaza compozitia microbiotei intestinale la om sunt grupati in doua categorii :
- factori care tin de gazda : factori genetici si fiziologici ai gazdei , metaboliti existenti in tractul intestinal proprii organismului si cei produsi de microorganismele care populeaza tractul intestinal, varsta gazdei
- factori externi : contaminarea cu bacterii , climatul, medicamentele, stresul si hrana
Prin urmare putem vorbi de microbiota nou nascutului in primele 7 zile si pana la varsta de 1 an si de o microbiota a tinerilor, adolescentilor si batranilor.
Noul nascut este steril, dar foarte rapid primeste microorganisme de la mama si mediul inconjurator. Microbiota care o primeste in timpul alaptarii, va depinde de felul alaptarii (la san si la biberon) si durata alaptarii la san. Sugarii hraniti la san au o microbiota intestinala reprezentata de peste 25% de bifidobacterii (din total microbiota) speciile reprezentative fiind Bifidobacterium longum, infantis, breve , restul pana la 90% fiind microbiota din grupele Bacteroides, Eubacterium si Peptostreptococcus. Concentratia bacteriilor din cele 4 grupe ajungand pana la 104 - 105 CFU /g fecale in primele 7 zile de alaptare. Exista si o microbiota subdominanta care cuprinde bacteriile din genul


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Lactate Probiotice.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!