Produse Lactate Fortifiante

Extras din referat Cum descarc?

Cea mai importanta functie a alimentatiei o reprezinta asigurarea nevoilor metabolice ale omului precum si a starii "de bine" si de satisfactie indusa de caracteristicile senzoriale ale alimentelor. In acelasi timp insa, prin modularea anumitor functii tinta ale organsimului, componentii hranei pot avea efecte psihologice si fiziologice benefice, pe langa cele nutritionale deja acceptate.
In esenta, alimentele functionale sunt produse care, prin compusii lor biologici activi si consummate in cadrul unei alimentatii curente, contribuie la mentinerea starii optime de sanatate fizica, psihica si mentala a omului.
In general, produsele lactate sunt o excelenta sursa de calciu, riboflavina si proteine de inalta calitate. Valoarea nutritive a laptelui cu continut redus de grasime poate fi sporita prin adaos de vitamine A, D, E, beta-caroten si substante minerale ca saruri de calciu si magneziu. Fermentatia lactica folosind anumite tulpini de lactobacilli si bifidobacterii determina sporirea proprietatilor nutritive facilitand digestia si reglarea functiilor intestinale. S-a demonstrat ca fermentatia cu specii selective de bacterii lactice are consecinte favorabile pentru sanatatea omului,care au fost evidentiate in literatura de specialitate (Costin, 1998).
Utilizarea unor izolate sau concentrate proteice din lapte, precum si a unor peptide bioactive derivate din acestea, se inscrie in aceeasi arie de aplicare a alimentelor functionale.
Timp de secole s-a considerat ca prin consumul de produse lactate acide se imbunatateste starea de sanatate, ceea ce ar conduce la cresterea longevitatii umane. In secolul XX, Eli Metchnikoff, castigatorul Premiului Nobel pentru biologie, a furnizat un suport stiintific pentru afirmatia anterioara. Studiul sau a sugerat ca lactobacilii ar putea contracara efectele putrefactive ale metabolismului gastrointestinal. De atunci, mai multi cercetatori au abordat studiul efectelor consumului de produse lactate acide, si in special al metabolismului bacteriilor lactice.Termenul ,,probiotic" se refera la un grup de microorganisme cu actiune benefica asupra sanatatii umane. In S.U.A bacteriile probiotice includ bacterii lactice din speciile Lactobacillus si Bifidobacterium si sunt definite ca ,,organisme vii care, consumate intr-o anumita cantitate, determina beneficii asupra sanatatii, alaturi de beneficii nutritionale".
Tendinta consumatorilor a migrat de la alimente lipsite de grasimi, cu un continut scazut de sare si colesterol, spre alimente ,,functionale" fortifiante si suplimentate cu anumite ingrediente. Deoarece multi producatori au ezitat sa fabrice alimente functionale datorita reglementarilor severe, cei mai multi consumatori au apelat la suplimente nutritionale. Problema este ca pilulele nu aduc beneficii nutritionale daca se asociaza cu hrana obisnuita. Tractul gastrointestinal uman reprezinta un ecosystem complex, care contine, in mod natural, circa 400 de specii de bacterii. Mecanismele care regleaza numarul, tipul si activitatea metabolica a acestor tipuri de bacterii sunt deosebit de complexe. Totusi, unele bacterii (din genul Lactobacillus si Bifidobacterium ) au o actiune de prevenire fata de bacteriile patogene. Ambele specii de bacterii Lactobacillus si Bifidobacterium se regasesc in cadrul florei ce populeaza traiectul gastrointestinal (cele din genul Bifidobacterium predomina in timpul copilariei), dar numarul acestora se diminueaza cu varsta, consumul de alcool, administrarea de antibiotice, stresul si alti factori.
Pentru a sprijini activitatea bacteriilor din flora normala, consumatorii pot introduce in traiectul gastrointestinal (prin consum oral) probioticele, intarind lupta organismului asupra potentialelor bacterii daunatoare. Activitatea metabolica a probioticelor poate influenta pozitiv asupra raportului bacterii nedaunatoare/bacterii daunatoare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Produse Lactate Fortifiante.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!