Procesul tehnologic de macinis al graului

Extras din referat Cum descarc?

Procesul tehnologic de transformare a graului isi propune ca scop principal obtinerea unor produse de calitate superioara si pentru aceasta este necesara urmarirea materiei prime de la sosirea in moara pana la transformarea acesteia in produse finite pentru furnizarea unei imagini corecte asupra calitatii procesului tehnologic si a produsului finit.
Pentru usurarea procesului de macinis si de obtinere a fainii, se practica o conditionare a graului, adica tratarea graului cu apa sau combinat cu apa si caldura.
Conditionarea este operatia care influenteaza in masura cea mai mare insusirile tehnologice ale graului, procesul tehnologic de macinis, gradul de extractie si continutul de substante minerale ale fainii, separarea germenilor si insusirile de panificatie ale fainii.
Principalul obiectiv al conditionarii este ca sa asigure o umiditate optima care sa permita:
-  separarea cat mai intensa intre invelis si endosperm, realizata prin umezirea optima a particulelor de invelis care devin mai elastice si mai rezistente in timpul macinisului, astfel ca acestea sa nu se sfarame prea mult si sa se separe usor prin cernere;
-  ca endospermul sa fie mai friabil si sa se macine mai usor;
-  obtinerea unei cantitati mai mari de grisuri si mai putina faina in procesul de srotare;
-  obtinerea unei faini mai albe si cu un continut de cenusa redus, datorita disparitiei particulelor de invelis intens maruntite;
-  reducerea consumului de energie cu 8-15 %, prin uniformizarea duritatii boabelor.
Procesul de macinis cuprinde operatii succesive de maruntire si de cernere, care au ca scop separarea partilor componente ale bobului (endosperm, invelisuri si germene) si transformarea acestora in faina, tarate si germeni.
Operatile se desfatoara intr-o succesiune logica si poarta numele de pasaj tehnologic.
A .Maruntirea
Este operatia de reducere a dimensiunilor geometrice ale particulelor, ca urmare a actiunii unor eforturi mecanice exterioare.
Gradul sau intensitatea de maruntire este principala caracteristica a acestei operatii si reprezinta raportul intre suprafata nou creata si suprafata initiala a particulei.
i = ?S/Si = (Sf-Si)/Si
i - gradul de maruntire
?S -  cresterea de suprafata
Si - suprafata initiala
Sf - suprafata finala
Utilajele folosite pentru maruntire
a) Moara cu ciocanele
Se foloseste in mod curent la macinare furajelor, dar poate fi folosita si in schemele de macinare a graului si secare: pentru maruntirea produselor intermeiare mici sau a dunsturilor moi, prelucrarea refuzurilor taratoase la macinarea unor grane moi care au inveliturile rezistente.
Ciocanelele reprezinta o serie de lamele de otel, care se gasesc dispuse pe rotorul morii, acesta din urma constituind organul principal al morii.
Maruntirea se face prin loviri repetate de catre ciocanele, simultan cu proiecarea particulelor pe pereti.
Ciocanelele au o viteza periferica cuprinsa intre 65-90 m/s.
b) Valtul 
Reprezinta principalul utilaj tehnologic folosit pentru operatia de maruntire, realizat in unitatile de morarit.
In perioada 1970-1990, principalele tipuri de valturi aflate in unitatile de morarit din tara noastra erau cele de tip VDA si VDI. Dupa 1990, producatorii de echipamente tehnologice au trecut la modernizare sau realizarea altor tipuri constructive de valturi:
- valturi realizate de Semag-Toplet VUH, VUP, VDP,VDM,VDH, VDAH, VDAP, VDAM;
- valturi realizate de Islaz Alexandria VAG, VGM, VPM, VEAG;
- valturi realizate de Tehnopan Bucuresti VG.
Aceste modernizari ale morilor de la noi din tara, au permis introducerea unor echipamente de macinare performante, realizate de firme precum B?hler si Ocrim. Principalele tipuri contructive de valturi introduse au fost:
- valturi B?hler MDDL, MDDK;
- valturi Ocrim LAM.
Organul principal al acestor valturi, il reprezinta tavalugul macinator.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesul tehnologic de macinis al graului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Banu I., et al, 2011, Controlul procesului tehnologic de macinis, Ed. Galati University Press, Galati
2. Banu I., 2010, Procesarea cerealelor in industria moraritului, Ed. Galati University Press, Galati
3. www.rasfoiesc.com


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!