Procesarea cu Microunde a Alimentelor

Cuprins referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE 
2. PRINCIPII SI AVANTAJE ALE CUPTORULUI CU MICROUNDE 
3. GENERALITATI PRIVIND INCALZIREA CU MICROUNDE 
4. FACTORI CARE INFLUENTEAZA INCALZIREA CU MICROUNDE 
5. FOLOSIREA MICROUNDELOR IN INDUSTRIA ALIMENTARA
6. STUDIU DE CAZ


Extras din referat Cum descarc?

1. INTRODUCERE
Ca si alte produse mari din istorie, cuptorul cu microunde este un produs al tehnologiei din trecut. Cuptorul cu microunde nu este rezultatul cercetarii cuiva care a incercat sa gaseasca o modalitate buna si mai rapida pentru a gati, ci s-a intamplat in timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand doi oameni de stiinta au inventat magnetronul, un tub care producea microunde. Prin instalarea Magnetroanelor in sistemul radar din Marea Britanie, aliatii utilizau microundele in scopul identificarii avioanelor naziste pe drumul spre insulele britanice. 
Intamplator si accidental, cativa ani mai tarziu s-a descoperit ca se poate gati cu microundele. Asta s-a intamplat in timpul unui proiect de cercetare legat de radar, in anul 1946 , cand Dr. Percy Spencer, un inginer de la Raytheon Corporation, (companie producatoare de aparatura militara) a observat ceva foarte neobisnuit. El testa un nou tip de magnetron cand a observat ca tableta de ciocolata din buzunarul lui s-a topit. Curiozitatea l-a facut sa incerce un alt experiment. De data aceasta el a pus boabe de popcorn in apropierea tubului si a observat ca floricelele de porumb pulverizate, au crapat si s-au imprastiat peste tot laboratorul. In dimineata urmatoare, Spencer a decis sa puna un ou langa tubul de magnetron. Lui Spencer i s-a alaturat un coleg si ambii au privit cum oul a inceput sa tremure. Cresterea rapida a temperaturii in interiorul oului a fost din cauza presiunii interne extraordinare.Uitandu-se mai atent si din apropiere, oul a explodat si a imprastiat galbenus de ou fierbinte pe fata lui uimita dar luminata cu o concluzie logica stiintifica: tableta de ciocolata topita, popcornul, iar acum explodeaza un ou, au fost toate atribuite expunerii la densitatea joasa a energiei microundelor. Asadar, in cazul in care un ou poate fi preparat atat de repede, de ce nu si alte alimente se pot prepara? Astfel a inceput experimentarea.
S-a inceput lucrul la noua idee, care era in curs de dezvoltare si pentru utilizarea practica. In anul 1945 la data de 08 octombrie Raytheon a depus un brevet SUA pentru procesul de gatire cu ajutorul cuptorului cu microunde. In anul 1947 compania a construit Radarange, primul cuptor cu microunde din lume care era un ,,gigant,, avand 1,8 m inaltime, cu o greutate de 340 kg, si care a costat aproximativ 5.000 dolari; consumul acestui cuptor cu microunde era de 3 kilowati, de trei ori mai mult decat consumul din ziua de astazi. In anul 1952 tot Raytheon a licentiat tehnologia de la compania Tappan Stove. In 1965 Raytheon a achizitionat Amana, care a introdus primul model de origine populara Radarange in 1967, la un pret de 495 de dolari, marcand inceputul utilizari cuptoarelor cu microunde, in bucatariile casnice. In anii 1960, Litton a cumparat activele de productie Studebaker Franklin, care au fabricat magnetroane, au construit si au vandut cuptoare cu microunde similare cu Radarange. Alimentarea magnetronului a fost, de asemenea unic. Acest lucru a dus la un cuptor care ar putea supravietui intr-o stare pe termen nelimitat. Noul cuptor a fost prezentat la o expozitie in Chicago, si a ajutat la relansarea cresterii rapide a pietei pentru cuptoarele cu microunde pentru acasa. Volumele mari de vanzari de 40.000 de unitati pentru industria din SUA in 1970 a crescut pana la un milion in 1975. Patrunderea pe piata Japoneza, i-a facut sa invete rapid sa construiasca unitati mai putin costisitoare de re-engineering si un magnetron mai ieftin. Marile salturile tehnologice si evolutiile ulterioare au dus la un cuptor cu microunde, care avea un pret bun. 
Cu toate acestea, au existat multe mituri si temeri ale acestor noi si misterioase aparate electronice. Prin anii'70, tot mai multi oameni au gasit beneficiile gatitului cu microunde si au reusit sa depaseasca posibilele riscuri; nici unul dintre ei nu au murit de radiatii, nu au orbit, sau nu s-au imbolnavit (cel putin nu de la utilizarea cuptoarelor cu microunde), incepand astfel vanzarea in bucatariile Americii si in alte tari. Prin 1975, vanzarile cuptoarelor cu microunde au depasit pentru prima data, cuptoarele pe baza de gaze. In anul urmator, 17% din toate casele din Japonia gateau la cuptorul cu microunde, comparativ cu 4% din casele din Statele Unite, in acelasi an. In 1976, cuptorul cu microunde a devenit un aparat de bucatarie detinut mai frecvent decat masina de spalat vase, ajungand la aproape 60%, sau aproximativ 52 de milioane de gospodarii din SUA. Dupa ce a fost considerat un lux, cuptorul cu microunde s-a dezvoltat intr-o necesitate practica intr-un ritm rapid pentru lume. Mai multe companii s-au alaturat pietei si pentru un timp, cele mai multe sisteme au fost construite de catre contractori de aparare, care au fost cei mai familiarizati cu un magnetron. Pana la sfarsitul anilor 1970, tehnologia s-a imbunatatit pana la punctul in care preturile au fost in scadere rapida. Pana in prezent, piata a produs un stil care sa se potriveasca cu fiecare gust, pentru a se potrivi in fiecare bucatarie, si un pret pentru orice buzunar, astfel ca acum, cuptoarele cu microunde sunt nelipsite din orice bucatarie moderna.


Fisiere in arhiva (1):

  • Procesarea cu Microunde a Alimentelor.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Wikipedia- Microwave oven.
2. Application of microwave radiotion to biofilm heating during wastewater treatment in trickling filters.
3. Victor Nederita, Curs de principii si tehnici neconventionale.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!