Proces tehnologic de preparare a pâinii

Referat
7/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 653
Mărime: 8.07KB (arhivat)
Publicat de: Alis Iacob
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Cocean Ion
referat despre Proces tehnologic de preparare a pâinii, facultatea UBB, Protectia Consumatorului

Extras din referat

Pregătirea materiilor prime şi auxiliare

Au drept scop aducerea materiilor prime necesare procesului de fabricaţie într-o stare fizică corespunzătoare pentru a fi introduse la prepararea aluatului.

Pregătirea pâinii

Pregătirea apei tehnologice

Pregătirea drojdiei

Pregătirea sării

Pregătirea materiilor auxiliare

Prepararea aluatului

Se poate realiza prin 2 metode

1. Indirectă pentru făinuri slabe, cuprinde 2 faze:

- metoda bifazică cu maia şi aluat;

- metoda trifazică cu prospătură, maia, aluat, şi constă în realizarea în prima fază de realizare a unor semifabricate( prospătura, maia), pentru ca apoi să se obţină aluatul final.

2. Directă sau monofazică într-o singură fază, prepararea aluatului prin introducerea a întregii cantităţi de făină, apă, drojdie, sare şi alte materii auxiliare.

Fazele tehnologice de preparare a aluatului sunt:

- frământare (maia)

- fermentare

Pentru obţinerea maielelor se utilizează o cantitate de făină în următoarea proporţie faţă de cantitatea totală de făină utilizată la prepararea aluatului.

- 55-60% pentru făinuri de calitate foarte bună

- 45-50% pentru făinuri de calitate bună

- 30-40% pentru făinuri de calitate slabă.

Apoi se adaugă drojdia, o parte din apă, cea folosită la prepararea aluatului, frământare, fermentare 3-4 h.

Maia- aluat prin adăugarea restului de făină, apă, sare.

Pentru frământarea aluatului are drept scop obţinerea unei mase de aluat omogen cu elasticitate şi consistenţă optimă pentru prelucrarea ulterioară.

La frământare se declanşează o serie de procese fizice şi coloidale precum şi procese biochimice.

Sfârşitul frământării se apreciază organoleptic.

Fermentare aluat:

- fază importantă de fabricare a pâinii

- în scopul obţinerii unui aluat afânat din care să rezulte produse cu volum mare al căror miez să fie elastic cu pori deşi, uniformi

- în aluat se acumulează anumite produse sau substanţe care condiţionează gustul şi aroma pâinii.

Preview document

Proces tehnologic de preparare a pâinii - Pagina 1
Proces tehnologic de preparare a pâinii - Pagina 2
Proces tehnologic de preparare a pâinii - Pagina 3
Proces tehnologic de preparare a pâinii - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Proces Tehnologic de Preparare a Painii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Industrie chimică alimentară

Proprietati mecanice - Elasticitatea - Plasticitatea - Duritatea - Rezistenta Proprietati fizice - Electrice - Magnetice - Optice -...

Te-ar putea interesa și

Practică la Franzeluța SA

Introducere Pâinea este prin excelență alimentul ritual esențial al vieții umane: amidonul produce căldură și energie, substanțele minerale și...

Tehnologia de preparare a pâinii și produselor de panificație

Introducere Agricultura este o artă practicată din cele mai vechi timpuri folosită pentru a produce materia primă pentru hrana. Acum 8000 ani i.Hr...

Tehnologia de fabricare a pâinii

II. DESCRIEREA PRODUSELOR DE PANIFICATIE .1. APRECIEREA CALITATII PRODUSELOR DE PANIFICATIE PRIN ANALIZA SENZORIALA SI ANALIZE FIZICO-CHIMICE...

Practică de specialitate - SC Prodindpest SRL Călărași

CAPITOLUL 1 PREZENTAREA GENERALĂ A S.C. « PRODINDPEST » S.R.L. CĂLĂRAŞI 1. PREZENTAREA A S.C. PRODINDPEST S.R.L CĂLĂRAŞI Societatea Comercială...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

I. 1. INTRODUCERE I. 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Analiza Diagnostic a SC Prodpan SA

ANALIZA DIAGNOSTIC A DOMENIULUI FINANCIAR 1.1 Analiza dinamicii şi structurii patrimoniului firmei Patrimoniul net al unei întreprinderi...

Analiza diagnostic a SC Arcada Company SRL

Introducere SC Arcada SRL este o firmă românească, cu o echipă tânară şi cu experienţă, un partener competent şi de încredere pentru clienţii săi....

Tehnologia de obținere a pâinii negre, format rotund

Capitolul 1 Argument Am ales ca tema proiectului meu să fie “Tehnologii de obținere a pâinii negre format rotund” deoarece produsele de...

Ai nevoie de altceva?