Prionii. Boli Prionice. Boala Vacii Nebune

Extras din referat Cum descarc?

Descoperind parazitii, ulterior bacteriile, ciupercile patogene si apoi virusurile, oamenii de stiinta au fost convinsi, multa vreme, ca o boala infectioasa nu poate fi provocata decat de asemenea creaturi - entitati ce purtau in propriul lor genom informatii, codificate in acizii nucleici, capabile sa intervina in mecanismele normale ale organismului infectat si sa le defecteze. Se credea ca acolo unde nu exista genom si acid nucleic, nici capacitate infectioasa nu poate exista. 
Eroare! Progresul in stiinta inseamna, in primul rand, rasturnarea vechilor conceptii de catre noile descoperiri. Asa s-a intamplat si cu sus-mentionata convingere, atunci cand au fost descoperiti prionii - proteine infectioase care, fara prezenta niciunui acid nucleic, sunt in stare sa produca boli. Si nu orice boli, ci unele incurabile si fatale.
Prionii - ucigasii nevazuti ai creierului - sunt agenti infectiosi alcatuiti din proteine cu o conformatie spatiala anormala. Aceste molecule proteice sunt capabile sa induca modificari anormale si moleculelor proteice sanatoase. Spre deosebire de marea majoritate a agentilor infectiosi - virusuri, bacterii, ciuperci, paraziti - prionii sunt alcatuiti exclusiv din proteine.
Dar de ce sunt atat de uimitori? Ce anume face din ei niste ciudatenii, asa cum au fost priviti si cum inca sunt considerati adesea?
De fapt, ei nu sunt ciudatenii; in natura nimic nu e ciudat, totul a aparut ca rezultat al evolutiei, un proces cu totul firesc, chiar daca adesea dificil de descifrat pentru noi. Asa-zisa ciudatenie a prionilor se leaga de faptul ca ne-au contrazis asteptarile, convingerile; ei sunt diferiti de ceea ce credeam noi ca trebuie sa fie un agent patogen, se leaga de o conceptie gresita a oamenilor de stiinta care a durat multa vreme. Prionii nu sunt ciudati decat pentru ca sunt altceva decat eram noi obisnuiti sa vedem cu ochii mintii.
Prionii sunt proteine infectioase cu diametrul de 50 nm ce nu contin nici un fel de material genetic (ADN sau ARN) pentru a le asigura producerea de descendenti, cum se intampla la bacterii sau virusuri. Prionii sunt izomorfe ale unei proteine normale ce se gasesc la om si la unele animale. La om, gena care codifica proteina prionica normala (PrP) se gaseste pe cromozomul 20. Functia acestei proteine nu se cunoaste, dar izomorfa patogena produce bolile prionice.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prionii. Boli Prionice. Boala Vacii Nebune.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!