Principalele Plante Oleaginoase

Extras din referat Cum descarc?

Familia Compositae - Floarea Soarelui
Floarea soarelui (Helianthus annuus), face parte din familia compozitelor, este originara din America centrala si a fost adusa in Europa in secolul al XVI -lea .
In prezent floarea soarelui constituie una din principalele culturi oleaginoase, in productia mondiala de seminte oleaginoase ocupa locul al doilea dupa soia.
Lipidele (uleiul), proteinele si substantele extractive neazotate sunt concentrate in miezul semintelor.
Ulei natural de floarea-soarelui este de o culoare ceva mai inchisa, avand in plus o aroma distincta, de planta, pe care variantele prelucrate nu o mai pastreaza. 
In ultima perioada se discuta tot mai mult de folosirea uleiurilor vegetale ca biocarburanti. Uleiul din floarea soarelui, utilizat ca si carburant are avantajul ca este usor de pastrat, este stabil, nu este periculos, este putin poluant, nu are risc foarte mare de inflamare si are un indice de evapoare aproape de zero. 
Uleiul din floarea soarelui contine intre 10-15% oxigen, ceea ce duce la ameliorarea combustiei si la diminuarea nivelului poluarii.
Familia Cruciferae - Rapita 
Rapita se cultiva ca planta oleaginoasa din secolul XVI-lea. Se cultiva doua varietati de rapita: rapita colz si rapita naveta. 
Rapita colz are forma de pastaie cu 4-7 seminte si un continut ridicat de ulei (38-44%). Rapita naveta are seminte mai marunte decat varietatea colz, cu un continut de ulei 33-38%.
Uleiul vegetal extras din semintele de rapita are doua mari intrebuintari in domeniul alimentar si domeniul biocombustibilului. Pretabilitatea si eficienta culturii fiind raportata diferentiat la aceste utilizarii si la posibilitatile de valorificare a produsului finit. Se situeaza pe locul cinci, sub aspectul productiei de ulei comestibil, intre plantele oleaginoase. 
Rapita se recolteaza timpuriu, motiv pentru care constituie o buna premergatoare pentru grau si orzul de toamna. Rapita este o excelenta planta melifera timpurie (asigura circa 50 kg miere/ha).
Familia Malvaceae - Bumbacul
Este o planta iubitoare de caldura si vegeteaza - fructifica la o temperatura optima de +20 - +28oC. Incolteste la temperatura de +12 - +14oC in stratul arabil pentru semanat. 
Este foarte sensibila la brume si ingheturile de primavara si toamna. Planta este rezistenta la seceta, desi este mare consumatoare de apa.
Prefera o nutritie ridicata, mai ales in timpul formarii fructelor si multa radiatie solara.
Uleiul din seminte (20 - 27 %) este slab sicativ si se foloseste in industrie.
Familia Papaveraceae - Macul
Anticii apreciau macul pentru uleiul obtinut din semintele sale, un ulei cu proprietati terapeutice, folosit cu succes in bucataria mediteraneana inca din antichitate. Astazi, uleiul de mac este o specialitate neobisnuita si se produce numai in cantitati mici, de cele mai multe ori obtinut prin presare la rece si de o calitate potrivita pentru salate. 
Uleiul de mac presat la rece este utilizat in scopuri alimentare, fara a se rafina. Din punct de vedere nutritional uleiul de mac are o compozitie de acizi grasi cu 73% acid linoleic, 10% acid palmitic, 13% acid oleic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Principalele Plante Oleaginoase.pptx

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:

* Prin apăsarea pe butonul “Descarcă acum” declar că am citit, înțeles și agreat termenii și condițiile.
* Prețul este fără TVA.


Hopa sus!