Prezentare Suedia

Extras din referat Cum descarc?

Pamant stravechi, muncit de geneza geologica a planetei, de scurgerea aspra a ghetarilor si asaltul necunoscut al marii, Scandinavia isi arata pe harta forma ei ciudata, memorata atat de bine de toti. Aceasta peninsula de mari dimensiuni , scaldata de ape glaciare, pe alocuri imblanzite de Gulfstreane (curentul Golfului) ce-si strecoara fiorul cald din golful Mexic pana aici, isi imparte teritoriul in limitele a patru state: Norvegia, Suedia, Finlanda si U.R.S.S. Scandinavia propriu-zisa subintelege insa mai degraba teritoriul norvegian si suedez.
Stravechile legende si epopei ale nordului indepartat au raspandit in lume sufletul acestor pamanturi, cu istorie bogata, cu peisaje stranii, in care asprimile se conjuga cu blandeti neasteptate dand Scandinaviei o aureola aparte, datorata desigur nu numai pamanturilor ei ci si oamenilor sai.
Dupa anul 6000 i.e.n. aspectul pamantului suedez a devenit in linii mari cel de azi. Varietatea rocilor si varietatea aspectului morfologic al reliefului individualizeaza clar cele trei zone: Gotland, Svealand si Norrland.
Suprafata:449.964km
Asezare geografica:latitudine nordica55 20'-69 05'
longitudine estica 11-24 10'
Caracteristicile specifice ale peisajului, carora li se alatura istoria petrecuta pe locurile respective, disting in cadrul Suediei trei mari provincii geografice, corespunzand tot atator zone bine individualizate. In sud regiunea este bogata si generoasa, in centru se afla o zona de traditie, iar in nord predomina asprimile si rigorile unei clime cu temperaturi joase.
Generoasa provincie din sud se numeste Gotland. Aici, in aceasta zona de campie fertila, dominata de colinele platoului Smaland, se afla trei din cele mai vechi si cunoscute districte ale Suediei: Scania, Vestergotland si Ostergotland. 
In partea centrala se afla a doua mare provincie - Svealand, supranumita si "inima Suediei".
Este o zona de campie intinsa in cadrul careia fracturile si dislocarile au creat mari depresiuni ocupate de bazine lacustre.
Ultima din cele trei mari provincii, Norrland, este mare si in sensul propriu. Suprafata ei este egala cu aproape jumatate din suprafata tarii si adaposteste in peisajul sever si lipsit de ospitalitate la primul contact, principalele resurse naturale ale tarii.
Orasele de aici sunt, in marea lor majoritate, porturi la Golful Botnic si compenseaza prin forfota lor de peste vara, anonimatul si mohoreala de celelalte anotimpuri ale anului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentare Suedia.ppt

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!