Porumbul

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Mărime: 103.19KB (arhivat)
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bujoanca Gabriel

Cuprins

  1. 1. Compoziţia chimică.pag.4
  2. 2. Structură morfologică.pag.9
  3. 3. Influenţa factorilor climatici şi tehnologici asupra calitaţii produsului.pag.7
  4. 4. Utilizări şi importanţa în industria alimentară.pag.13
  5. 5. Bibliografie.pag.15

Extras din referat

Porumbul este o plantă cerealieră de mare productivitate, ocupă locul al doilea în ierarhia mondială, după grâu şi înaintea orezului.

Porumbul este o plantă cerealieră răspândită din cele mai vechi timpuri, începând din sudul Argentinei şi până în Canada. În Europa, porumbul a fost adus pentru prima dată de către Cristofor Columb în anul 1492.

Deşi se cultivă din cele mai vechi timpuri, în ţara noastră porumbul a fost introdus pentru prima oară în Muntenia în 1678 şi ăn Moldova în 1693.

Până în trecutul apropiat valorificarea alimentară a porumbului se rezuma la procesare de mălai în condiţii rudimentare în peste 5000 de mori, alături de utilizarea unor cantităţi mici pentru fabricarea de amidon şi de spirt.În ultimii ani, atât pe plan naţional, cât şi mondial, se înregistrează o diversificare şi prelucrare multilaterală în condiţii industriale a porumbului, introducându-se tehnologii noi.

Industrializarea porumbului în scopuri alimentare se efectuează pentru obţinerea de produse expandate, de amidon şi determinanţi ai acestuia, produse de hidroloză şi spirt.

1. Compoziţia chimică a bobului de porumb

Compoziţia chimică a boabelor de porumb este extrem de variată fiind influenţată de: condiţiile pedoclimatice, varietate,soi, agrotehnica folosită.

Componentele chimice ale bobului de porumb au o distribuţie neuniformă în masa bobului, ele având proporţii extrem de diferite în cele trei parţi principale ( înveliş endosperm şi germen ). Astfel, endospermul este foarte bogat în substanţe extractive neazotoase, dar sărac în grăsimi şi foarte sărac în substanţe minerale. În schimb gemenul este foarte bogat în proteină brută, grăsimi şi substanţe minerale, iar învelişul în celuloza brută şi substanţe neazotoase.

Tabelul 1. Compoziţia chimică a bobului de porumb

Componentele chimice( %)

Apă Proteină brută Grăsime brută Zaharuri Dextrine Pentozani Amidon Celuloză brută Substanţe minerale

13,32 10,05 4,76 2,23 2,47 4,38 50,09 2,25 1,70

Tabelul 2. Repartiţia componentelor chimice în cele trei părţi anatomice ale bobului de porumb

Substanţă uscată (%)

Părţile bobului Proporţia părţii în bob (%) Proteină brută Grăsime brută Substanţe extractive neazotate Celuloză brută Substanţe minerale

(cenuşă)

Înveliş 6 6,6 1,6 74,1 16,4 1,3

Endosperm 84 12,2 1,5 85,0 0,6 0,7

Germen 10 21,7 29,6 34,7 2,9 11.1

Bobul întreg 100 12,6 4,3 79,4 2,0 1,7

Umiditatea boabelor de porumb variză în cursul maturării până la coacerea deplină. La coacere umiditatea boabelorpoate fi diferită în funcţie de soi şi de conditiile atmosferice din preajma recoltării.

Glucidele din porumb reprezintă cam 80% din bob, din care amidonul are ponderea cea mai mare. Alături de amidon se mai gasesc zaharuri simple şi dextrine ( în general cca. 3% din total ), pentozani ( cca. 6% ) şi celuloză ( cca. 3% ). Încălzit treptat în apă, amidonul de porumb se gelatinizează la o temperatură de 55-62,5 grd.C.

Granulele de amidon din porumb se compun din 28% amiloză şi 72% amilopectină, aceste proportii putand varia în funcţie de soi şi de conditiile naturale. În bobul de porumb zaharat ( Zea- Mays- Saccharta ) amidonul constituie numai 25-37% şi este format din 60-98% amoloză şi 2-40% amilopectină. Alături de amidon, în acest bob se mai găsesc 19-31% glucide solubile în apă.

În ceea ce priveşte ceilalţi hidraţi de carbon, aceştia se găsesc distribuiţi oarecum diferit faţă de amidon. Cea mai mare parte din zaharoză ( cca. 70% ) se găseşte în embrion, iar cea mai mare parte din celuloză (cca. 55% ) în înveliş.

Substanţele proteice sunt distribuite neuniform în masa bobului de porumb. Proteinele prezente în bobul de porumb sunt:

Conținut arhivă zip

Alții au mai descărcat și

Tehnologia de obținere a mălaiului extra

CAP 1. CARACTERISTICILE MATERIILOR PRIME 1.1. Introducere Porumbul se situează pe locul trei între plantele cultivate pe glob, după grâu şi orez....

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Secara

1. Introducere Secara aparţine grupei cerealelor, existând două varietăţi de secară : de vară şi de iarnă. Secara se dezvoltă mai bine în zonele...

Te-ar putea interesa și

Influența Lucrărilor Solului Asupra Producției de Porumb

I. INFLUENŢA LUCRĂRILOR SOLULUI ASUPRA PRODUCŢIEI DE PORUMB 1.1. Importanţa culturii porumbului Porumbul este una din principalele cereale ale...

Mijloacele mecanice necesare pentru încărcarea porumbului în pătule și manipularea acestora la batozare și livrare

CAPITOLUL I Masuri pregatitoare pentru receptionarea porumbului stiuleti I.1. Masuri tehnico-organizatoare Pentru organizarea si desfasurilor in...

Evoluția dăunătorilor la porumb în condițiile ecologice ale anului 2022

INTRODUCERE Lucrarea de față se concentrează asupra cercetării și analizei dăunătorilor întâlniți în cultura de porumb, precum și a măsurilor de...

Reguli de aur in cultura porumbului

Porumbul (Zea mays L.) este una din principalele cereale ale lumii, ocupând locul trei ca suprafaţă cultivată după orez şi grâu. Această plantă are...

Valorificarea și minimizarea deșeurilor și suproduselor din industria uleiului din germeni de porumb

1. Deşeurile din industria uleiului din germeni de porumb Deşeul reprezintă restul de material rezultat din procesul de formare a unui anumit...

Fabricarea Alcoolului Etilic din Porumb

1 INTRODUCERE 1 1 Generalităţi Alcoolul etilic sau spirtul se prezintă ca un lichid incolor, limpede, complet volatil, cu miros pătrunzător şi...

Modificări Fiziologice la Porumb Produse de Excesul de Substanțe Nutritive

INTRODUCERE Porumbul (Zea mays L) este una din cele mai valoroase plante cultivate datorită productivităţii foarte ridicate şi multiplelor...

Stadiul cercetărilor privind mecanismul toleranței porumbului la toxicitatea de aluminiu și aciditate

INTRODUCERE Având în vedere aria largă de răspândire a porumbului, atât în România, cât şi în alte ţări, cultivarea acestuia în zona în care...

Ai nevoie de altceva?