Plasmă rece

Extras din referat Cum descarc?

Introducere.
Materia pe pamant exista in majoritate in trei faze distincte (gaz, lichid si solid). Una dintre provocarile importante asociate cu tehnologia cu plasma la rece este asigurarea unei inactivari microbiene ridicate, mentinand in acelasi timp calitati senzoriale care asigura aspectul proaspat.In procesarea plasmei, ionizarea este intotdeauna considerata ca fiind un element important, urmat de alti factori, cum ar fi rata de reactie, constantele de rata, calea medie libera, distributia energiei electronice. Procesul chimic al plasmei poate fi impartit in doua categorii bazat pe reactii, reactionarea omogena in faza gazoasa (de exemplu, generarea de N3 din N2) si reactia heterogena in care plasma vine in contact cu mediul solid sau lichid. Reactia eterogena este in continuare clasificata in trei subcategorii. In prima subcategorie, materialul este indepartat de pe suprafata numita gravare sau orbire; in cea de-a doua subcategorie, materialul este adaugat pe suprafata solide sub forma de film subtire observat in timpul plasmapolimerizarii printr-un procedeu numit depunere chimica cu plasma imbunatatita si in subcategoria a treia nu este adaugat sau eliminat materialul, dar suprafata substratului este modificata fizic si chimic in timpul expunerii la plasma. Diferitele tipuri de posibile mecanisme pe care gazul utilizat pentru generarea de plasma pot actiona asupra substratului in timpul plasmaprocesarii sunt prezentate in figura 1. Plasma poate fi produsa prin supunerea unui gaz la un camp electric doi electrozi, fie de camp constant (curent continuu), fie de amplitudine alternanta (de obicei, camp de frecventa inalta). Starea de plasma poate fi atinsa prin aplicarea energiei in mai multe forme, inclusiv; termice, electrice sau magnetice si frecvente radio sau microunde, care sporesc energia cinetica a electronilor, ceea ce duce la cresterea numarului de coliziuni in produse de plasma formand gaz, cum ar fi elelectroni, ioni, radicali si radiatii cu lungimi de unda variabile, inclusiv in domeniile UV. Diferitele abordari utilizate pentru generarea de plasma includ descarcarea coroanei, descarcarile de bariera dielectrica, plasma de radiofrecventa si descarcarea arcului.
Actiunea plasmei rece asupra enzimelor endogene.
Plasma poate fi aplicata nu numai la microorganisme, ci si la compusi biologici mai simpli, cum ar fi enzimele. Fructele si legumele se distrug cel mai mult datorita frunzelor enzimatice care sunt considerate pierderi secundare in timpul manipularii dupa recoltare si in timpul depozitarii. Enzimele endogene, in special polifenoloxidaza si peroxidaza, sunt principalele cauze pentru rumenirea enzimatica, deoarece ele oxideaza fenolii in detrimentul aromei de H2O2 pana la gusturi. Metodele diferite folosite pentru a preveni rumenirea enzimatica sunt incalzirea, albirea, sterilizarea comerciala. Enzimele sunt activate prin reactii de oxidare mediate de radiatii liberi si de oxigenul atomic. Celelalte tehnologii neconventionale utilizate in inactivarea enzimei endogene sunt campul electric pulsatoriu, iradierea, prelucrarea la presiune inalta.Dobrynin si colegii sai au observat ca exista o scadere a activitatii inziviamice a tripsinei dupa aplicarea plasmei. Ei au raportat ca plasma a fost capabil sa schimbe structura 3D a proteinelor in enzimele de tripsina datorita scindarii legaturilor peptidelor. In cadrul anchetei noastre am constatat ca activitatea polifenoloxidazei in pulpa de guava tratata cu plasma rece (Psidium guajava) si fructul intreg a fost redusa cu 70% si 10% in 300 s la 2 kv, respectiv. In cercetarile recente ale lui Pankaj et al. a studiat cinetica inactivarii enzimelor tomatoperoxidase care se potrivesc in modelele cinetice diferite, cum ar fi modelele Weibull si modelul logistic. Ei au observat ca exista o scadere a activitatii enzimelor la diferite tensiuni folosind plasma de descarcare de bariera dielectrica cu aer atmosferic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plasma rece.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.researchgate.net/publication/268872943_Cold_Plasma_A_novel_Non-Thermal_Technology_for_Food_Processing


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!