Plante Tropicale si Subtropicale - Mustarul Alb

Extras din referat Cum descarc?

SINAPIS ALBA 
1. Tema: prezentarea generala a plantei, studii privind caracteristicile plantei
2. Prezentare generala
2.1 Denumirea
- denumire stiintifica: SINAPIS alba L.
- denumire populara: Mustar alb
- denumirea in limba engleza: White mustard
- denumirea in limba franceza: Moustarde blanc
2.2 Clasificare botanica
- familia cruciferae
2.3. Raspandire geografica
- planta exclusiv de cultura, in flora spontana avand o arie restransa
- intalnit nativ in regiuni mediteraniene, America de Sud, Australia, Noua Zeelanda, Crimea 
- in tara: 
- zone foarte favorabile: Campia Timisului, Campia Crisurilor
- zone favorabile: Baragan, Dobrogea, Campia Olteniei
2.4. Structura fitochimica:
- specie anuala erbacee
- radacina - pivotanta si ramificata
- tulpina - erecta, inalta de 50-100 cm, ramificata, pubescenta de forma cilindrica
- floarea este construita din 4 sepale verzi, 4 petale galbene, lungi de 7-9 mm, 6 stamine dintre care 4 lungi si doua scurte, ovar superior si un pedicel pubescent lung de 4-5 cm. Florile sunt grupate in raceme dense care se dezvolta pe masura ce plantele infloresc.
- Fructul - este format dintr-o silecva formata dintr-o portiune pubescenta care in partea inferioara contine semintele (3-6), si dintr-o portiune alungita in forma de rostru, mai subtire, situata in varful silecvei. Silecvele sunt situate altern pe tulpina, intr-o pozitie orizontala formand un unghi aproape drept cu tulpina sau cu ramurile.
- Samanta prezinta o forma sferica sau elipsoidala 
2.5. Conditii pedoclimatice
Solul - Nu manifesta cerinte deosebite fata de sol dar nu sunt favorabile pentru o dezvoltare optima solurile argiloase, cu exces de umiditate, precum si cele nisipoase care nu retin apa. De asemenea reactioneaza negativ in cazul cultivarii pe soluri acide sau saraturi. Cele mai indicate sunt solurile cu reactie neutra sau slab alcalina. De asemenea productii mari se obtin pe soluri luto-nisipoase, permeabile si bogate in humus.
Temperatura - Mustarul alb rezista la temperaturi scazute, in fazele timpurii de vegetatie rezistand pana la -50C. O data cu inaintarea in vegetatie plantele rezista mai putin la temperaturi scazute. Semintele germineaza la temperaturii joase (10C). 
Apa - Cerintele fata de umiditate sunt diferite in decursul perioadei de vegetatie. Se intalnesc astfel doua perioade critice, in care este necesara o buna aprovizionare a solului cu apa: perioada germinarii semintelor cand apa contribuie la uniformizarea rasaririi si perioada dezvoltarii intense a plantelor cand au un sistem radicular insuficient dezvoltat.
2.6. Compozitia chimica si evolutia biochimica
- masa verde contine 15% masa uscata, 2-3% proteine, 5-8% carbohidrati, 1.5-3% fibre [JD]
- semintele au umiditatea 7,2% si contin 27.6% proteine, 29.7% lipide, 20.8% azotati, 10.3% fibre, mucilagii, mirozinaza, sinalbozid, s.a. [Has].
- semintele contin acid cathartic datorat eliberarii de H2S in contact cu apa.
Dozele mari pot fi periculoase deoarece pot fi produse sulfide, cianuri, etc. Principiul activ al mustarului alb este sinalbinul - sub actiunea fermentului (mirozinazei) se dedubleaza in mediul apos in glucoza, sulfat acid si izotiocianat de p-hidroxibenzil care insa nu este volatil ca izotiocianatul de alil , dupa ecuatia:
Sinalbinul (C30H42N2S2O15) a fost denumit si studiat de Will si Laubenheimer (1870), poate fi obtinut din semintele de mustar. Cristalele lui sunt aproape incolore, usor solubile in apa calda, putin solubil in alcool si insolubil in eter [H-J]. 
Dezvoltarea optima se produce daca este semanat primavara devreme.
Epoca optima de recoltare este situata in faza maturitatii semintelor, care se coloreaza in galben auriu , intreaga planta fiind de culoare galbena. 
2.7. Evolutia sistemului postrecoltare, procesare
Dupa recoltare este obligatorie conditionarea semintelor. Se pot utiliza in acest sens selectoare pentru cereale sau vanturatori. Dupa conditionare acestea se aseaza in strat subtire pentru uscare astfel ca umiditatea sa ajunga la 10%.
Semintele se ambaleaza in saci si se pastreaza in magazii curate si uscate datorita prezentei mucilagiilor in cantitati apreciabile semintele intregi de mustar pot fi utilizate ca laxativ [E-P].
2.8. Boli si daunatori
Mozaicul cruciferelor - ingalbeneste frunzele pe care apar dungi si inele de culoare bruna, ca urmare a intepaturilor purecilor si a paduchilor. Ataca intreaga planta in tot timpul vegetatiei mana cruciferelor - produce pete neregulate pe frunze, pe partea superioara a frunzelor la inceput, petele sunt de culoare galbena, mai tarziu bruna cenusie, iar pe partea inferioara apare un praf alb cenusiu
Arsura radacinilor - brunifica primele frunze, ingalbeneste tulpinile, dupa care planta se usuca. Ca urmare radacinile se subtiaza si putrezesc. Aceasta boala ataca intreaga planta in prima faza de crestere. Se combate prin asolament cu revenirea mustarului pe acelasiu loc dupa 7-8 ani, evitarea terenurilor umede si prin smulgerea imediata a plantelor bolnave
Hernia radacinilor - radacinile prezinta portiuni ingrosate, frunzele au o culoare albastra verzuie. Pentru a deosebi atacul de hernie de cel al gargaritei, trebuie retinut ca umflaturile produse de boala sunt pline, spre deosebire de cele provocate de gargarita, care sunt goale. Hernia radacinilor ataca plantele in tot timpul vegetatiei si se combate prin asolament de 4-5 ani si introducerea de var in teren.


Fisiere in arhiva (1):

  • Plante Tropicale si Subtropicale - Mustarul Alb.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!