Piureuri și Creme de Fructe

Extras din referat Cum descarc?

)MARUL
Plasat sub protectia Pomonei, zeita abundentei, marul era des cultivat in livezile din antichitate. Marul a avut de-a lungul istoriei mai multe sensuri, fiind considerat un mijloc al cunoasterii, Arbore al vietii sau al Stiintei binelui sau raului: marul Discordiei, atribuit lui Paris, merele de aur din Gradina Hesperidelor, marul mancat de Adam si Eva etc. In afara de aceasta, marul ca fruct a fost considerat un aliment-medicament, devenind un punct de referinta in alimentatia dietetica. Este tonic, racoritor, antiseptic intestinal, depurativ sanguin si este indicat in astenii, surmenaj, reumatism, artritism, stari febrile, insomnii, nervozitate, cefalee. 
100 de grame de mere contin:
Calorii: 51;
Glucide: 12 g;
Indice glicemic: 38;
Fibre: 2 g;
Vitamina C: 5 mg;
Magneziu: 12 mg. 
2)Proprietatile binefacatoare ale merelor
Previn bolile cardiovasculare prin scaderea colesterolului din sange, deoarece prin aceasta previn ateroscleroza cu toate consecintele ei neplacute, in special infarctul miocardic si accidentele vasculare cerebrale. Acest efect se datoreaza fibrelor alimentare ce scad colesterolul sanguin. Fibrele insolubile leaga LDL-colesterolul eliberat de ficat in tubul digestiv si se poate spune ca il ,,matura" afara din corp, fara a mai permite reabsorbtia lui atat de nociva, in timp ce pectina, principala fibra solubila, reduce producerea de LDL-colesterol la nivelul ficatului. Consumul unui singur mar mare pe zi este astfel in masura sa scada nivelul colesterolului din sange cu 8-12%. 
Previn atat constipatia cat si diareea: ele contin fibre alimentare atat solubile utile in caz de diaree cat si insolubile, necesare in caz de constipatie. 
Previn cancerul de colon: datorita fibrelor alimentare insolubile ce previn constipatia si protejeaza mucoasa sensibila a colonului de diversi cancerigeni chimici, merele previn cancerul de colon. 
Au actiune antioxidanta puternica deoarece contin multi flavonoizi si prin aceasta preintampina un mare numar de afectiuni cronice si degenerative: merele, alaturi de ceapa si ceai verde, sunt cele mai importante surse de flavonoizi. In cojile de mar exista cantitati mari de cvercitina, o flavonoida cu actiune antioxidanta puternica, care amplifica actiunea vitaminei C si astfel protejeaza de cancer in general. In ceea ce priveste intensitatea actiunii antioxidante, dintre fructe se afla pe locul doi, dupa merisor, datorita cantitatilor mari de cvercitina, catechina, floridzin si acid clorogenic. Actiunea antioxidanta a 100 g coaja de mar echivaleaza actiunea antioxidanta a 1500 mg de vitamina C. Un studiu interesant realizat pe animale de laborator a aratat ca cvercitina administrata singura nu are efect antioxidant, insa administrarea de fructe intregi are un afect antioxidant intens. Consumarea doar a pulpei sau a sucului de mar are un efect antioxidant de 10 ori mai redus decat marul integral, deoarece compusii responsabili de acest efect sunt concentrati in coaja. Un alt aspect remarcabil este acela ca aceste substante active cu rol antioxidant si antitumoral din mar sunt foarte stabile in timp, compozitia merelor dupa 200 de zile de la cules fiind aproape aceeasi cu acea din ziua culegerii. Insa procesarea lor, de exemplu in vederea obtinerii sucului de mere, scade activitatea antioxidanta a fructelor cu aproape 90%, iar enzimele cu aproximativ 97%. Asadar consumul de mere intregi este in acest caz preferabil sucului. 
Consumul regulat de mere este asociat cu cel mai scazut risc de cancer, boli cardio-vasculare, astm bronsic si diabet zaharat, comparativ cu alte fructe si legume (Nutrion Journal, mai 2004). Unele studii au aratat de asemenea ca merele inhiba semnificativ, cu 39-43%, cresterea celulelor de cancer hepatic si de colon, in special soiul rosu delicios si merele Golden. Consumul a 3-6 mere pe zi poate preveni cancerul de san, conform unui alt studiu. Merele imbunatatesc functiile pulmonare si normalizeaza greutatea. Practic protectia este cu atat mai buna cu cat se consuma mai multe mere, zilnic. 
Mentin normal nivelul glicemiei: desi merele sunt fructe dulci, ele contin zaharuri foarte simple, in majoritatea fructoza, care este eliberata lent in sange dupa absorbtia intstinala, fara a creste glicemia. 
Scad riscul formarii de calculi urinari din oxalati (British Journal of Nutrition): consumul zilnic de 0,5-1 litru de suc de mere, grepfruit sau portocale modifica pH-ul urinar si nu mai permite formarea cristalelor de oxalati in urina.


Fisiere in arhiva (1):

  • Piureuri si Creme de Fructe.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!