Extras din referat
LOCUL UNIUNII EUROPENE PE PIAŢA VIUNULUI
Uniunea Europeană ocupa primul loc pe piaţa mondială în sectorul vitivinicol:
- cel mai important producător mondial cu 45% din vii şi 65% din producţie;
- primul consumator deţinând aproape 57% din consumul global;
- primul exportator şi primul importator.
Vinul constituie unul din principalele produse agricole atât pentru UE 15, cât şi pentru UE 25, contribuind de 3 ori mai mult decât zahărul din sfeclă, de 2,5 ori mai mult decât uleiul de măsline şi doar uşor mai puţin decât grâul. Importanţa vinului în economia europeană este clară.
Piaţa mondială a vinului este supusă unui intens proces de globalizare, ca urmare a extinderii suprafeţelor de vie şi de creştere a producţiei de vin, în special în: SUA (al IV-lea producător pe piaţa mondială), America Latină, Australia, Noua Zeelandă, Africa de Sud. Spre aceste zone au migrat populaţii specializate în creşterea viţei-de-vie şi producerea vinului din Europa, contribuind la un important transfer de know-how, dar şi la intensificarea concurenţei şi reducerea preţurilor pe piaţa mondială.
Consumul de vin, atât la nivel global, cât şi la nivel europen, este, în ultimii ani, relativ constant. Europenii sunt cei mai mari consumatori de vin, în special ţările producătoare. Deşi consumul are încă valori ridicate în ţări ca Franţa, Spania sau Italia, acesta a înregistrat (în ultimii 20-30 de ani) o scădere accentuată. În schimb, în statele membre care nu produc vin sau produc cantităţi mai reduse (Regatul Unit, Irlanda, Finlanda, Olanda, Danemarca, Germania), consumul de vin a crescut considerabil.
STATELE PRODUCĂTOARE ALE UNIUNII EUROPENE
Cu 1,6 milioane de podgorii, viţa-de-vie ocupă circa 3,4 mil ha în UE 25. Dimensiunea medie a unei podgorii este, deci, de aproximativ 2 hectare, deşi majoritatea fermierilor din domeniu deţin podgorii mai mici de 1 ha.
De la un stat membru la altul variază considerabil mărimea suprafeţelor plantate, producţia de vin, cât şi practicile oenologice specifice fiecărui climat.
Stat membru Nr podgorii 2003 Suprafaţă podgorii 2003 Producţie medie vin 2000-2004 Valoare medie vin
2000-2004 1999-2004
% 1000 ha % 1000 hl % Mil € % €/hl
Franţa 118 400 7 893 26,5 54 682 30,6 7 731 48,0 141
Italia 605 960 37 765 22,7 50 846 28,5 4 155 25,8 82
Spania 194 920 12 1 105 32,8 43 231 24,2 1 231 7,6 28
Germania 30 470 2 103 3,1 9 470 5,3 1 110 6,9 117
Portugalia 209 180 13 237 7,0 7 180 4,0 1 058 6,6 147
Ungaria 195 540 12 88 2,6 4 490 2,5 181 1,1 40
Grecia 177 070 11 66 2,0 3 646 2,0 46 0,3 13
Austria 18 490 1 51 1,5 2 551 1,4 437 2,7 171
Slovenia 28 710 2 17 0,5 994 0,6 82 0,5 82
Cehia 5 850 0,4 12 0,4 523 0,3 21 0,1 40
Slovacia 22 090 1,4 17 0,5 438 0,2 n.a. n.a.
Cipru 12 920 0,8 12 0,4 425 0,2 17.0 0,1 40
Luxemburg 370 0,0 1,3 0,0 140 0,1 28.0 0,2 200
Malta 4 100 0,3 0,6 0,0 67 0,0 n.a. n.a.
Altele 320 0,0 0,7 0,0 17 0,0 n.a. n.a.
Total EU 25 1 624 390 100 3 369 100 178 700 100 16 097 100 90
• Franţa este cel mai mare producător cu o medie de 55 mil hl, reprezentând 30,6% din totalul europen. Datorită vinurilor de calitate, Franţa singură – cu încasări de 7,7 mld € - înregistrează jumătate din valoarea producţiei UE 25.
• Italia urmează Franţa cu cca 51 mil hl (28,5% din producţia UE) la o valoare de 4,2 mld € (25,8% din totalul european).
• Spania, al treilea mare producător european, are o producţie anuală de 43 mil hl (23,2%), dar generează venituri relativ scăzute (1,2 mld €, sau 7,6%).
• Producţia Germaniei aproape egalează ca valoare pe cea a Spaniei (1,1 mld €) în ciuda unei producţii fizice de numai 10 mil hl.
• Portugalia produce în jur de 7,2 mil hl de vin la o valoare de aproape 1 mld €, mulţumită preţului ridicat al unor vinuri ca Porto.
• Urmează Ungaria (4,5 mil hl la 181 mil €), Grecia (3,6 mil hl la 46 mil €) şi Austria (2,5 mil hl la 437 mil €).
• Mici producători de vin sunt: Slovenia (1 mil hl), Cehia (520 000 hl), Slovacia (440 000 hl), Cipru (425 000 hl), Luxemburg (140 000 hl) şi Malta (67 000 hl).
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata Vinului.doc