Permeabilitatea la Oxigen a Ambalajelor din Material Plastic Destinate Ambalarii Sub Vid - Factori de Influenta

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Utilizarea ambalarii sub vid ca metoda de conservare a carnii presupune alegerea unui ambalaj cu proprietati speciale, respectiv care sa fie caracterizat printr-o permeabilitate la oxigen cat mai redusa pentru a asigura o durata cat mai mare de pastrare a acesteia. Incepand cu procesul de fabricatie al ambalajului pana la etapa de depozitare a produsului ambalat pot fi identificati factori care influenteaza permeabilitatea la oxigen a ambalajului.
In cazul ambalarii de conservare, ambalajul, definit si caracterizat prin proprietatile si functiile sale, are un rol important in prelungirea duratei de conservare a produsului alimentar.
Functia de protectie si conservare, prezentata schematic in figura 1, pe care o exercita ambalajul in acest caz nu se rezuma numai la o simpla protectie mecanica, interventia ambalajului in conservarea produsului putand fi tradusa prin:
? actiune directa, prin protectia mecanica exercitata;
? actiune directa asupra microorganismelor, prin modificarea conditiilor de mediu in care se gaseste produsul (presiunea partiala a O2, presiunea partiala a CO2, raportul O2/CO2, presiunea vaporilor de apa etc.);
? actiune indirecta asupra microorganismelor, tradusa prin actiunea directa asupra fiziologiei produsului care are ca rezultat cresterea selectivitatii substratului biologic fata de microorganismele care-l colonizeaza (modificarea valorii de: pH, rH, aciditate libera, activitate a apei etc.)
Fig. 1. Rolul ambalajului in protectia produselor fata de actiunea factorilor
care determina alterarea (Bureau, G. si Multon, J.L., 1989).
Rezulta, deci, ca prelungirea duratei de conservare a produsului este direct influentata de calitatea relatiei care se stabileste intre metoda de ambalare-ambalaj-produs.
In acest context, proprietatile amabalujului joaca un rol primordial in asigurarea functiei de protectie si conservare.
In cazul utilizarii tehnicilor de ambalare ca metode de conservare, asa cum este cazul ambalarii sub vid, semnificatia cea mai mare pentru conservabilitatea produsului o are, in primul rand, permeabilitatea la oxigen.
Permeabilitatea la oxigen se exprima in cm3m-224h-1atm-1 si este caracterizata printr-un coeficient de transmisie agazelor care reprezinta volumul de gaz care traverseaza, in regim constant, unitatea de suprafata a filmului de plastic, in unitatea de timp, in conditii date de temperatura si umezeala relativa a aerului. Altfel spus, permeabilitatea la oxigen a ambalajului este direct proportionala cu coeficientii de difuzie si solubilitate ai oxigenului.
Permeabilitatea la oxigen a ambalajelor influenteaza: gradul de restrictionare a accesului oxigenului din mediul extern in interiorul ambalajului; restrictionarea schimbului degaze dintre cele doua medii, intern si extern; formarea unei atmosfere gazoase (microclimat), in interiorul ambalajului, cu
o compozitie care sa determine inhibarea microorganismelor de alterare prezente pe suprafata alimentului si incetinirea sau stoparea unor procese de natura biochimica si fizico-chimica ce conduc la alterarea produsului.
Asa cum se poate observa din datele prezentate in abelele 1 si 2, intre permeabilitatea la oxigen a ambalajului, durata de conservare a produsului si profilul microflorei care se gaseste pe suprafata carnii la un moment dat exista
o stransa corelatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Permeabilitatea la Oxigen a Ambalajelor din Material Plastic Destinate Ambalarii Sub Vid - Factori de Influenta.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!