Particularitatile Bucatariei Scandinave - Norvegiene, Finlandeze, Suedeze, Daneze

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Bucatariile norvegiana, daneza, finlandeza si suedeza sunt practic imposibil de separat, deoarece ele pur si simplu nu exista. Exista in schimb o bucatarie comuna, scandinava, care le este proprie tuturor scandinavilor. Ea s-a format datorita conditiilor naturale in care le-a fost dat sa traiasca locuitorilor acestei regiuni a Europei. Proviziile acumulate vara si toamna trebuie sa fie folosite in decursul lungii ierni, ca urmare, oamenii au invatat sa conserve si sa stocheze. Hrana sarata, murata si marinata nu era nici prea sofisticata, nici prea bogata in vitamine.
Cea mai diversificata bucatarie o au locuitorii Suediei. Aici se consuma multe legume si fructe. Totusi, pe masura ce ne deplasam spre nord, inspre teritorii cu o clima tot mai aspra, vom vedea traditii culinare tot mai sarace. Atat lipsa plantelor cat si dificultatile legate de cresterea animalelor au facut ca pestele sa devina baza bucatariei scandinave. Dintre toti pestii, somonul are cel mai nobil si fin gust.
Suedia este situata in interiorul peninsulei scandinave cu o clima si un relief dificile, cu multi munti, paduri, lacuri si o iarna care parca nu se mai sfarseste. Bucataria suedezilor este direct influentata de toate acestea, e mai variata in sud si din ce in ce mai saraca in nord, acolo unde conditiile sunt cele mai aspre. 
Bucataria suedeza ar putea fi descrisa ca fiind centrata in jurul produselor lactate de cultura, paine crocanta si moale, fructe de padure s pomusoare, diferite tipuri de carne cum ar fi carnea de vita si de porc, produse marine: fructe de mare, scoici, peste, peste murat, diferite legume (legume murate), inclusiv cartofi si varza si alte legume din familia Crucifere.
Specificul bucatariei traditionale suedeze este atentia acordata conservarii legumelor si carnii, o necesitate tinand cont de lunga iarna ce ii asteapta in fiecare an pe locuitori acestei tari. Fructele erau transformate in gemuri si marmelade, legumele erau puse in conserve sau depozitate in pivnite, carnea era si ea sarata, afumata, uscata sau marinata.
Bucatele traditionale suedeze, unele avand cateva secole vechime, sunt in continuare o parte foarte importanta a mesei zilnice, in ciuda faptului ca bucataria moderna suedeza adopta tot mai multe influente internationale. 
Pe plan international, cele mai renumite traditii culinare suedeze sunt smorgasbord si julbord, la Craciun, inclusiv binecunoscutele feluri de mancare suedeze, cum ar fi gravlax si perisoare. 
Bucataria suedeza tinde sa fie practica si unitara, totusi exista diferente intre bucataria din sudul Suediei si nordul Suediei. De-a lungul istoriei in partea de nord s-o consumat vanatul si carnea de ren, caracteristici traditionale ale poporului Saami, in timp ce legumele proaspete au jucat un rol mai mare in Sud. Multe bucate traditionale utilizeaza arome simple, dar contrastante, cum ar fi mancarea traditionala de perisoare consistent si sos-gem intepator de merisoare de munte (usor similar la gust cu sosul de afine). Bucataria suedeza se deosebeste de cea a vecinilor sai, Norvegia si Finlanda, prin bucate mai indulcite.
La prima vedere, meniul suedez traditional pare unul destul de sarac si de putin sofisticat unde pe primul loc stau preparatele din carne de peste, cea mai apreciata fiind cea de somon, sarata sau afumata cu garnitura de cartofi sau legume preparate cat se poate de simplu. 
Chiar si in conditiile acestea vitrege, preparatele suedeze sunt totusi extrem de variate, nu degeaba au creat smorgasbord celebrul bufet suedez. Tocmai aceasta nevoie de a conserva si de a face alimentele sa poata fi pastrate o cat mai lunga perioada a dat nastere unei mari varietati de produse. Asa au aparut nenumarate sortimente de gemuri si dulceturi facute din toate fructele de padure posibile, modul diferit de conservare a carnii duce de asemenea unor gusturi si arome unice. 
Este greu sa definesti bucataria norvegiana in acelasi fel ca pe cea franceza, intr-o tara care nu are o istorie a claselor aristocrate si burgheze, care sa dezvolte o traditie culinara. In afara de hoteluri, traditiile se mai pastreaza in cateva cabane montane. Astazi insa, bucataria norvegiana se poate cu siguranta lauda cu o mare diversitate. La fel ca in celelalte tari, turismul a creat un proces de internationalizare a felurilor de mancare - puteti gasi cu usurinta lanturi de restaurante internationale.
Bucataria norvegiana in forma sa traditionala se bazeaza in mare parte pe materiile prime disponibile in Norvegia, muntii, padurile si coasta. Aceasta difera in multe privinte de alte bucatarii continentale, cu o concentrare mai puternica asupra vanatului si pestelui.
Bucataria norvegiana moderna, desi inca puternic influentata de fundalul sau traditional, acum poarta urmele globalizarii: pastele si pizza si ca sunt la fel de comune ca si perisoarele si codul, in trecut produse alimentare de baza
Bucataria daneza se caracterizeaza prin prezenta produselor potrivite pentru clima nordica, rece si umeda: orz, cartofi, secara, sfecla, verdeturi, fructe de padure si ciuperci care sunt cultivate pe plan local. Produsele lactate sunt una din specialitatile bucatariei daneze. Datorita climei sale, dar si a practicilor agricole aplicate aceasta bucatarie are multe in comun cu cele ale altor tari scandinave, cat si cu bucatariile unor tari din Europa Centrala si de Est, Bucataria daneza are multe in comun cu ei. Cu toate acestea, ea are propriile sale caracteristici distinctive, care s-au format dintr-o varietate de influente in timpul istoriei lungi si dificile a tarii. 
1. Scurte date istorice
Importanta pestelui a guvernat bucataria populatiei suedeze si a modelelor comerciale inca de la inceputul istoriei. Pentru conservare, peste era sarat, uscat, afumat si marinat. Sarea a devenit un element major de comert la inceputul Evului mediu scandinav, care a inceput aproximativ in sec. al 10-lea Varza murata si alte fructe murate: mere, pomusoare etc. au fost folosite ca o sursa de vitamina C in timpul iernii (azi varza este folosita foarte rar in bucataria suedeza). Gemul si dulceata din merisoare de munte sunt servite a adauga prospetime la produsele alimentare, uneori destul de grele, cum ar fi fripturi si tocane. Alimente de baza, painea de secara si laptele de vaca sau ren erau consumate atat proapete dar si transformate. Painea de secara coapta foarte mult se numeste kavring si era taiata in felii subtiri knackebrad uscate care puteau fi pastrate multa vreme. Laptele era folosit la fabricarea branzeturilor sau ale unor specialitati cum ar fi lapte acru filmjolk, sau un fel de smantana - graddfil.


Fisiere in arhiva (1):

  • Particularitatile Bucatariei Scandinave - Norvegiene, Finlandeze, Suedeze, Daneze.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!