Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Fermentatia Malo-lactica

Fermentatia lactica Definitie: fermentatia lactica este un proces anaerob prin care glucidele fermentescibile sunt metabolizate sub actiunea echipamentului enzimatic al microorganismelor in acid lactic ca produs principal si ca produse secundare: diacetil, acetoina, acid acetic, alcool etilic si CO2. Agenti implicati in proces Agenti tipici si agenti atipici: calea metabolica de producere a acidului lactic este frecvent intalnita in lumea microbiana, in schimb randamentele superioare de convversie a glucidelor in acid lactic sunt intalnite la bacterii si mucegaiuri. Dintre acestea, bacte... vezi detalii

docx

Folosirea Preparatelor Enzimatice in Industria Panificatiei

Panificatia se defineste ca fiind un process de transformare a fainii de grau si de secara in paine,chifle,cornuri si alte produse care intra in categoria panificatiei. Enzimele au fost recunoscute de mult timp ca un mijloc de imbunatatire a proprietatilor produselor cerealiere si utilizarea lor este in continua crestere. De decenii enzimele cum ar fi maltul si ?-amilaza fungica au fost folosite la fabricarea painii.Datorita schimbarilor care au avut loc in panificatie, precum si cererii crescute pentru produse naturale, enzimele si-au castigat o binemeritata importanta in retetele de paine... vezi detalii

doc

Dimensionarea Recipientului sub Presiune

Dimensionarea recipientului sub presiune a oalei de topire Recipientele sub presiune sunt in prezent cele mai folosite tipuri de recipiente, fiind alcatuite, dintr-un corp cilindric 2 (virola), capacul 1 si fundul 3. - diametrul nominal al recipientului: Dn=1000 [mm] ; - raportul inaltimea partii cilindrice /Dn : L/Dn=0.9; - inaltimea recipientului : 900 [mm]; - presiunea nominala: Pn=2 [bar] ; - temperatura nominala: tn=80 [0C] - gradul de umplere: ?=80 [%] - gradul de rezistenta la coroziune al otelului carbon: GRC = 6 1.Determinarea inaltimii lichidului in recipient Vt- volumul... vezi detalii

doc

Taurinele de lapte

TEHNOLOGIA DE CRESTERE A TAURINELOR In conditiile economiei de piata, este necesara o noua abordare a modului de crestere si intretinere a taurinelor. Ca urmare a desfiintarii marilor complexe pentru cresterea vacilor de lapte, ponderea principala in cresterea taurinelor revine micilor fermieri cu efective mici (5-20 capete).Pentru eficientizarea cresterii taurinelor, se impune o popularizare in rindul micilor fermieri a unor tehnologii de crestere moderna, dar destul de simpla.Calea cea mai sigura, rapida si eficienta de sporire, imbunatatire si eficientizare a productiei de lapte, o cons... vezi detalii

docx

Tehnologii Generale-Controlul si Asigurarea Calitatii in Panificatie

Calitatea produselor (de orice natura ar fi ele) reprezinta ansamblul insusirilor unei valori de intrebuintare, ce exprima gradul in care acestea satisfac nevoile sociale, in functie de parametrii tehnico-economici, estetici, gradul de utilitate si eficienta economica in exploatare, respectiv in consum. Calitatea produselor se "creeaza" in procesul de productie si se manifesta in procesul de consum. Trebuie, deci, sa se aiba in vedere, pe de o parte, calitatea productiei si, pe de alta parte, calitatea produselor, aceste doua notiuni de calitate fiind in interdependenta. Calitat... vezi detalii

doc

Rolul Cumpusilor si a Elementelor Chimici in Alimentatia Omului

Introducere: Organismele vii,plante si animale, ne furnizeaza hrana zilnica fara de care nici o persoana nu ar putea traii! Toata lumea stie ca nutritia omului este un act vital, adica un gest care-i conditioneaza existenta; nu mananci, nu traiesti! Actul nutritional uman este de o extrema complexitate, implicand intreaga fiinta a celui ce il exercita, indiferent de gradul de cultura si civilizatie, antrenand intreaga sa fiziologie al carui fundament il constituie; el este acela care asigura materialitatea corpului fizic si o buna parte a energeticii corpurilor subtile, care constituie ... vezi detalii

ppt

Utilizarea Ciupercii Aspergillus Niger

Aspergillus niger Aspergillus niger este o ciuperca si unul dintre cele mai comune specii din genul Aspergillus. Se gasesc in sol si sunt larg distribuite geografic, fiind observate intr-o gama larga de habitate, deoarece ele pot coloniza o mare varietate de substraturi. Este de obicei responsabila pentru mucegaiul negru intr-o varietate de fructe,legume si cereale. Ea produce metaboliti toxici care afecteaza in primul rand plantele, dar se poate raspandi de asemenea, la om prin inhalarea sporilor sau ingerarea plantelor infectate. Aspergillus niger Desi ciuperca poate fi daunatoare... vezi detalii

doc

Produse Traditionale si Ecologice - Panettone

Panettone Acest produs a aparut in nordul Italiei aproximativ in secolul al XV-lea, probabil in orasul Milano - deoarece acest produs afanat natural a fost intotdeauna asociat cu capitala Lombardiei. Dar se stie faptul ca produse similare, evident mult mai putin sofisticate, s-au produs in Italia inca din timpul imperiului roman. Probabil ca cel care a facut prima oara panettone era brutar de meserie, deoarece erau necesare ustensile si echipamente care de obicei lipseau intr-o bucatarie casnica din acea vreme. Se pare ca si forma initiala a produsului difera de cea pe care o cunoastem n... vezi detalii

doc

Enzime

I. ENZIMELE Enzimele sunt macromolecule de natura proteica , ce au rol de catalizatori in reactiile din organismele vii . Termenul de enzima a fost introdus de Kuhne in 1878 si inseamna in drojdie , ceea ce arata ca activitatea enzimelor catalizatori ai reactiilor biochimice nu este legata de viata celulei de drojdie . Enzima a existat din cele mai vechi timpuri , dezvoltandu-se pe baze empirice, pe experienta castigata de generatii . In ultimii ani enzimologia s-a dezvoltat exploziv, pe baza unor cercetari ample privind structura enzimelor , mecanisme de reactii studiate la nivel electr... vezi detalii

doc

Tehnologia Obtinerii Uleiului Comestibil

Uleiul alimentar se produce prin procedeul de presare la rece. Linia este compusa din 5 utilaje, care acopera intreg procesul, de la selectia semintelor, pana la filtrarea uleiului. Selectorul separa semintele de impuritati si praf. Selectorul de seminte SS-2 se utilizeaza la separarea semintelor de floarea soarelui de impuritati si praf, obtinandu-se astfel o crestere a eficientei la extractia uleiului. Selectorul de seminte protejeaza de asemenea componentele active ale presei de ulei. Decorticatorul curata coaja in proportie de 80%, imbunatatind calitatea uleiului si reduce uzura c... vezi detalii

doc

Aditivi in Industria Alimentara

CAPITOLUL I 1. Introducere Datorita evolutiei societatii umane si a tehnologiei in toate domeniile, produsele alimentare sunt si ele obtinute astazi cu ajutorul tehnologiilor si procedeelor moderne, iar cererea tot mai mare care se inregistreaza duce la o supraproductie si o oferta variata din partea producatorilor alimentari. Astfel se face tot posibilul ca alimentele sa aiba succes, sa poata fi conservate pe perioade cat mai lungi, sa aiba culori cat mai atractive, sa fie cat mai bogate in vitamine chiar daca sunt obtinute pe cale artificilala. Supa este excelenta pentru o nutritie san... vezi detalii

doc

Caracteristicile Laptelui

Laptele este un lichid de culoare alb-galbuie secretat de glanda mamara a mamiferelor, care se caracterizeaza printr-o structura si compozitie complexa. Laptele de vaca, care se afla pe primul loc in alimentatia omului, se aseamana cel mai multcu laptele matern. Din punct de vedere al continutului in substanta uscata, laptele de oaie si cel de bivolita sunt cele mai bogate, procentul de substante proteice si mai ales continutul de grasime fiind foarte ridicate. Laptele de capra este asemanator laptelui de vaca, fiind insa mai bogat in proteine. Calitatea laptelui trebuie verificata prin e... vezi detalii

ppt

Proprietatile Terapeutice ale Unor Alimente - Alimente Functionale

Dieta si nutritia sunt factori importanti in promovarea si mentinerea unei bune sanatati pe parcursul vietii. Exista o stransa legatutura intre dieta si evolutia bolilor cronice care includ obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza si bolile dentare. Pe plan mondial bolile cronice reprezinta aproximativ 60% din numarul deceselor, respectiv 40% din totalul bolilor, estimandu-se o crestere pana la 57% la nivelul anului 2020 [1,2]. Dintre factorii care influenteaza bolile cronice dieta este unul dintre cei mai importanti factori de risc, aceasta suferind modificari ... vezi detalii

docx

Aditivi Alimentari

Aditivii alimentari (cunoscuti in limbaj uzual si ca E-uri) reprezinta orice naturala sau chimica care nu este consumata ca aliment in sine si nu este folosita ca ingredient constituent al unui aliment, care are sau nu valoare nutritiva si care se adauga intentionat, cu un scop tehnologic (incluzand modificari organoleptice) in timpul producerii, procesarii, prepararii, tratarii, impachetarii, ambalarii, transportului, stocarii, sau in timpul altei modificari aplicate unui aliment, devenind un component sau afectand intr-un fel sau altul caracteristicile alimentelor. Conform Directivei ca... vezi detalii

ppt

Intocmirea si Implementarea Programului HACCP intr-un Abator de Sacrificare Bovine

Nr crt. Etapa de flux analizata Riscuri fizice potentiale Riscuri chimice potentiale Riscuri biologice potentiale Care dintre riscuri sunt posibile 1. Transport animale vii Poate aparea stresul de transport (acumulare de acid lactic in tesutul muscular) Contaminarea incrucisata a bovinelor in cazul in care nu au aceeasi loc de origine. Riscurile biologice. Riscurile chimice. 2. Receptia bovinelor Introducere accidentala de corpuri straine in timpul debarcarii, loviri accidentale: ace de seringa rupte Posibilitatea existentei unor reziduri de antibiotice, hormoni, pe... vezi detalii

Hopa sus!