Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Organisme Modificate Genetic - Riscuri vs Beneficii

Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat in ritm foarte lent, formele noi de viata avand suficient timp sa se dezvolte. Acum, o intreaga proteina va fi transportata peste noapte in asocieri genetice complet noi ... mersul in aceasta directie poate ca nu este neintelept, insa este periculos. Poate genera potentiale noi boli animale si vegetale, noi surse de cancer, noi epidemii." Organisme modificate genetic - Riscuri vs Beneficii 1. Introducere De cand practica agricultura ... vezi detalii

doc

Scheme Tehnologice de Sacrificare a Animalelor in Abator

ARGUMENT Prin taierea animalelor se intelege totalitatea operatiunilor care au drept scop obtinerea carnii si a produselor secundare comestibile. Animalele se introduc la taiere numai daca au corespuns din punct de vedere sanitar si a obtinut aprobarea pentru taiere. Starea de igiena a unitatilor de taiere influenteaza in mod deosebit calitatea produselor obtinute. Notiunea de ,,curat" include trei criterii: - curat fizic, cand utilajele sau spatiile tehnologice nu prezinta impuritati vizibile; - curat chimic, cand utilajele sau spatiile tehnologice sunt lipsite de urme ale subst... vezi detalii

doc

Merceologia Laptelui de Consum

1.Sortimentul si valoarea de intrebuintare a produsului Pana la sfarsitul secolului al XIX-lea laptele si produsele lactate au constituit circa 50% din hrana zilnica a poporului roman. Date privind primele incercari de prelucrare a laptelui in tara noastra sunt putine. In ultimii ani, ca urmare a unor cercetari arheologice, s-a descoperit la sud-est de Sarmisegetuza tipul de asezare "stana dacica" unde apar elemente privind prelucrarea laptelui in acea perioada. In cadrul lucrarii sunt prezentate unele aspecte ale dezvoltarii pastoritului in tara noastra si prelucrarea laptelui ... vezi detalii

docx

Aliment - medicament

Drojdia de bere e un leac miraculos cunoscut inca din vechime. Chiar daca stramosii nostri nu aveau laboratoare ca cele de astazi, ei stiau ca drojdia de bere contine toate elementele de care are nevoie organismul uman pentru a functiona bine. Tratamentul cu acest aliment ieftin si la indemina vindeca bolile si fortifica organismul. Drojdia nu e doar ingredientul necesar prepararii bauturilor alcoolice, ci si sursa de energie, sanatate si frumusete. Aliment viu Drojdia de bere este o ciuperca-minune. Saccharomyces cerevisiae are dimensiuni microscopice, dar se comporta ca o adevarata uzin... vezi detalii

doc

Vitaminele din Cereale Fructe si Legume

Vitaminele reprezinta o clasa de substante organice de origine in general exogena alimentara, cu structuri chimice foarte variate, indispensabile organismului uman, si care, in cantitati foarte mici, asigura cresterea, dezvoltarea si functionarea normala a acestuia. Cele mai multe vitamine se afla in verdeturi, legume, fructe. In general, se cunosc peste 20 de vitamine, cele mai cunoscute fiind vitaminele A, B, C, D, K. Vitaminele sunt fundamentale pentru existenta, iar folosirea cu masura a acestora poate ajuta la prevenirea aparitiei unor boli. Acestea pot fi obtinute din ratia zilnica... vezi detalii

docx

Proiectarea unei Sectii de Fabricare a Sortimentului Paine Alba Simpla de 550 Grame

I.Introducere Painea e un aliment foarte important, asa ca este bine sa se stie despre originile ei, despre traditiile si cultul painii, despre diferitele moduri de preparare a acestui aliment folosit ca hrana inca din neolitic. In urma cu 3000 de ani. i.H, egiptenii au descoperit fermentatia pe care au folosit-o la prepararea painii. Pe langa hrana zilnica, ea era folosita si ca ofranda pentru morti si moneda de schimb. Astfel, lucratorii campului erau rasplatiti cu 3 paini pe zi, iar un functionar cu 100 de galete (pesmeti uscati) si 3 paini. Egiptenii foloseau 15 varietati de paine, s... vezi detalii

doc

Ciocolata

Ciocolata I Dulcea istorie a ciocolatei: Ciocolata reprezinta un simbol modern al dulciurilor, ea este de fapt un aliment destul de vechi, datand din 250-290 e.n. si avandu-si originea in America Centrala. In timpul perioadei clasice, ciocolata nu era mancata ca dulce, ci era consumata ca o bautura amara si juca un rol important in viata religioasa si sociala a acestor locuitori. Prima dovada despre existenta ciocolatei a fost gasita in ramasitele de vase antice din aceasta perioada. Multe artefacte descriu scene in care oamenii petreceau in timp ce savurau ciocolata. Maiasii au replant... vezi detalii

docx

Specia Merlucius Merlucius

1) Date generale privind carnea de peste Sub denumirea de "carne de peste" intra un numar mare de pesti de apa dulce, precum si din mari si din oceane, evident ca nu toate speciile fac obiectul exploatarii piscicole, unele din cauza dimensiunilor reduse, altele din cauza cresterii lente, altele pentru ca au prea multe oase iar altele pentru ca au un randament redus la sacrificare si o calitate mai redusa a carnii. Trebuie sa avem in vedere faptul ca structura proteinelor din carnea de peste este considerata superioara celei provenite de la alte specii de animale si aceasta difer... vezi detalii

doc

Dracila - Fruct al Padurii

Dracila (Berberis vulgaris ) Caractere de recunoastere Planta: Arbust erect ghimpat, inalt pina la 3m; radacina: pivotanta, groasa pina la 4cm, cenusie-galbuie la exterior, galbena la interior; tulpina: ramuri muchiate, de aceeasi culoare cu radacina; pe ramurile tinere spini trifurcati, de 1-2 cm lun!gime, cad la ramurile batrine; frunze: cu dispozitie alterna, ovate, lungi de 3-8cm, petiol scurt, pe margine cu dinti desi si ascutiti si nervura reticulata; flori: grupate cite 15-25 in ciorchini, aplecate, de 4-6cm lungime, galbene, pe tipul G; fruct: baca ovoida, lunga de cca. 1cm si la... vezi detalii

doc

Etichetarea Aditivilor Alimentari

I.Generalitati Conform normelor oficiale, prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic avand sau nu o valoare nutritiva, prin adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare, devine o componenta a acestor produse alimentare. Cea mai mare parte a lor sunt substante chimice de sinteza care nu se gasesc in mod natural nici in regnul vegetal n... vezi detalii

doc

Fermentatia Citrica

- Definitia procesului : Fermentatia citrica este un proces de oxidare complexa, prin care zaharul(glucoza) este degradata pana la obtinerea de acid citric, ca produs principal si produse secundare(acid gluconic,acid oxalic). Caracteristici : -nutrienti metabolizati(glucoza), -produsi finali ai fermentatiei : produse principale(acid citric) si produse secundare (acid gluconic si acid oxalic) -cantitatea de energie obtinuta- este relativ ridicata -tipuri de fermentatie : dirijata-prin foloeirea microorganismelor selectionate care manifesta o activitate maxima de bioconversie - ... vezi detalii

doc

Analiza Carnii si a Preparatelor din Carne

Analiza organoleptica a carnii Principiul metodei Metoda are la baza determinarea cu ajutorul organelor de simt a urmatorilor indici de calitate: aspect, consistenta, culoare, gust, miros. Analiza se executa in incaperi luminoase fara mirosuri straine la temperature de 20oC. Materiale necesare: - Cutit - Fund de bucatarie - Balanta tehnica - Trusa cu greutati - Sticla de ceas - Pahare Erlenmeyer si Berzelius - Cilindru gradat 25-100 cm3 - Tava - Bagheta Mod de lucru: 1) Aspectul si culoarea: -se fac taieturi adanci cu cutitul in proba de carne -se examineaza aspectul si cu... vezi detalii

doc

Pasta de Tomate

Pasta de tomate SULTAN Concentratele de tomate, bulionul si pasta de tomate, sunt folosite in alimentatie pentru colorare si imbunatatirea gustului preparatelor alimentare si au o utilizare foarte larga. In afara de calitatile gustative ele au si o valoare nutritiva ridicata datorita continutului in glucide usor asimilabile, vitamina C, carotenoizi si saruri minerale. Ingrediente: concentrate pasta tomata, sare 2%. Produs pasteurizat fabricat in sistem de management al calitatii si sigurantei alimentului certificate conform ISO 9001 si ISO 22000. Conditii de pastrare: in incaperi curate... vezi detalii

doc

Lecitina

1. Lecitina - prezentare generala In aceasta era a suplimentelor nutritive de inalta tehnologie nu prea mai auzim despre lecitina. In trecut insa acest derivat din soia era popular atat din considerente de sanatate generala, cat si pentru considerente culturistice. Lecitina este o fosfolipida, ceea ce inseamna ca acizii grasi sunt atasati de un schelet de fosfor. Alimentele bogate in lecitina in mod natural sunt ficatul, soia si in mod special galbenusurile de ou. Desigur, culturistii care arunca galbenusurile, pentru a manca numai albusuri, elimina de asemenea valorosul cotinut in lecitin... vezi detalii

doc

Alimentatie si Obezitate

Introducere Obezitatea este cea mai raspandita maladie de nutritie si se caracterizeaza printr-o acumulare de reserve de grasime in organism care depasesc greutatea fiziologica normala,acumulare care duce la cresterae anormala a greutatii.Un individ care se hranste bine ,care mananca in abundenta si se misca putin,este natural sa se ingrase.Este un individ sanatos si ingrasat numai din cauza circumstantelor.Cu exercitii fizice accentuate,diminuarea cantitatii de mancare si de bautura individual revine la greutetea lui de mai inainte,recapatandu-si proportia dintre talie si greutate. Obezi... vezi detalii

Hopa sus!