Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Arome - Cimbru

THYMUS VULGARIS L. Cimbru de cultura; Thyme (eng); Thym (fr); Thymian (ger) este o planta medicinala si condimentara, originara din regiunea mediteraneana, centrul Europei si Siberia, ce face parte din ordinul Lamiales familia Lamiaceae.[1] 1.Raspandire Cimbrul de cultura este raspandit in toata lumea dar cultivat cu precadere in Europa centrala, Africa de est, India, Turcia, Israel, Maroc si America de nord si sunt intalnite mai multe specii .[1] 2.Etimologie-istoric In Grecia antica, cimbrul era un ingredient indispensabil in alimentatia tinerilor razboinici, carora - se spunea - le a... vezi detalii

doc

Coloranti de Sinteza, Azoici - Tartrazina

Structura chimica Obtinere si caracterizare Face parte din clasa de coloranti monoazoici. Are denumirea chimica: Trisodiu 5-hidroxi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-carboxilat. Formula sa moleculara este C16H9 N4 Na3 O9 S2 , iar M = 534,37. Se utilizeaza sub forma de sare de sodiu, de calciu sau de potasiu. Descrierea aditivului se refera la sarea de sodiu. Tartrazina (galben de tartrazina) se obtine sintetic din acidul fenil hidrazin-p-sulfonic si acidul dioxitartric. Prin condensarea lor, apoi prin ciclizare si tautomerizare, se obtine colorantul. Tartrazina est... vezi detalii

doc

Influenta Activitatii Apei in Reactiile Chimice si Biochimice

I.Apa 1.Generalitati Apa(H2O)are masa moleculara de 18,02;este un lichid incolor,de culoare albastra-verzuie in straturi groase.Are structura unghiulara,care in realitate este pseudo-tetraedrica,rezultata prin hibridizare sp3,molecula de apa dispunand de doi orbitali hibrizi ocupati cu cate o pereche de electroni neparticipanti. Apa este simbolul vietii.Lipsa apei inseamna pustiu,excesul,catastrofa.Societatea si insasi viata sunt de neconceput fara apa.De-a-lungul istoriei,milioane de vieti s-au stins fie din prea putina apa,fie din prea multa apa.Asezari omenesti,orase si state s-au nas... vezi detalii

doc

Alimente Functionale de Origine Animala

1. Ce sunt alimentele functionale Termenul de ,,aliment functional" a fost introdus in anii '80 in Japonia si delimiteaza mai bine caracteristicile pe care un astfel de produs trebuia sa le indeplineasca. Astfel, orice aliment este in esenta functional, avand anumite functii in organism, cum ar fi functia nutritiva, cea organoleptica etc. In cazul de fata insa, definitia a fost limitata la acele alimente care detin componente cu actiune fiziologica pozitiva, dincolo de actiunea nutritiva considerata subinteleasa. Deci, daca un produs contine si altceva decat clasicii nutrienti, iar a... vezi detalii

docx

Iaurtul

Introducere Iaurtul, numit si lapte prins, lapte acru sau chisleag, este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Cuvantul provine de la yogurt in turceste care se trage de la verbul yogurtmak - a combina. Isi are originea in Asia sau in Europa de est si a aparut ca raspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cateva ore care urmau mulsului. Astfel a inceput aventura descoperirii nenumaratelor avantaje nutritionale si medicale pe care le detine. Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sint incorporati cei doi fermenti amintiti mai sus, care vor tran... vezi detalii

doc

Plan de Afaceri - Cultivarea Ciupercilor

II. O descriere generala a afacerii In urma studiilor efectuate, am ajuns la concluzia ca infiintarea unei ciupercarii prezinta reale sanse de reusita. Momentan pe piata din Romania cererea pentru ciuperci este de 26 de ori mai mare decat oferta pentru acest produs. Nefiind o cultura foarte complicata, dorim sa ne axam pe producerea de ciuperci in sistem intensiv, care urmeaza sa le livram marilor supermarket-uri din Timisoara, cu care am negociat contracte de colaborare. Principalele obiective sunt: Anul I de activitate: obtinerea unui profit net de minim 100.000 lei. Anul II de activ... vezi detalii

docx

Mierea

1. Mierea. Date generale. Mierea este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut Totodata este un aliment cu gust dulce si parfumat, cu aspect semifluid, vascos sau cristalizat si culoare specifica, avand un continut mare de zaharuri si substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici. Orice produs asemanator care nu este ,,fabricat" in exclusivitate de catre albine, nu ... vezi detalii

doc

Conservabilitatea Carnii prin Congelare

GENERALITATI Carnea este un produs alimentar complex, care prin continutul in proteine, lipide, saruri minerale si vitamine, constituie pentru om un aliment de inalta valoare nutritiva si totodata un mediu de cultura adecvat pentru dezvoltarea a numeroase grupe de microorganisme. Prin notiunea de carne se intelege partea comestibila din corpul animalelor sacrificate pentru a fi utilizate in alimentatia omului.In general, prin carne daca nu se face o alta specificatie se intelege carnea de la mamifere domestice, respective porc, oaie, vita, capra. Carnea cuprinde totalitate musculaturii ... vezi detalii

doc

Substante Chimice Organice

Substante chimice organice Chimia organica reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale chimiei care se ocupa cu studiul hidrocarburilor si al derivatilor acestora. Substantele organice sunt alcatuite din elemente numite elemente organogene.Elemente organogene sunt:carbonul,hidrogenul,oxigenul,sulful,azot,fosfor si halogenii(fluor,clor,brom).Aceste elemente se leaga intre ele prin legaturi covalente.Compusii organici care au intre atomii componenti numai legaturi covalente simple se denumesc compusi saturati.Compusii organici care contin intre atomii componenti una sau mai multe l... vezi detalii

doc

Dieta Vegetariana - Fibrele Alimentare

DIETA VEGETARIANA GENERALITATI Conform raportului Asociatiei Dietetice Americane despre dietele vegetariene, acestea sint asociate cu un risc redus de obezitate, boli coronar-arteriale, hipertensiune, diabet zaharos, cancer colorectal si a plamanilor, boli a rinichilor. Au fost publicate documente de la al treilea congres international al Nutritiei Vegetariene in "The American Journal of Clinical Nutrition" din septembrie 1999. Acestea au relevat multiplele beneficii a unei diete bazate pe fructe, legume, nuci si seminte, cereale: 1.Consumarea intensa a fructelor si legumelor a ... vezi detalii

doc

Suplimentarea cu Produse Lactate Acide a Aluaturilor Provenite din Fainuri Albe Puternice Prelucrate prin Procedee Rapide

I. Influenta adaosului de produse lactate acide asupra unor caracteristici ale aluatului. II. Influenta adaosului de produse lactate acide asupra proprietatilor fizice si senzoriale ale painii. 1. Introducere Produsele lactate acide constituie ingrediente traditionale pentru industria panificatiei. In cazul panificarii fainurilor albe puternice (cu continut ridicatt de gluten de buna calitate) prin procedeul direct, durata fermentatiei aluatului este substantial redusa comparativ cu procedeele indirecte, astfel ca nivelul de acumulare in aluat a aciditatii si a produsilor principali si ... vezi detalii

doc

Benzoatul de Sodiu

Acidul benzoic, benzoatii si esterii acidului benzoic se gasesc in marea majoritate a fructelor, in special boabe. Rachitelele sunt o sursa bogata de acid benzoic. Pe langa fructe, benzoatii se gasesc in ciuperci, scortisoara, cuisoare si cateva produse lactate (ca rezultat al fermentatiei bacteriene). Pentru scopuri comerciale, se obtine din toluen. Functii & caracteristici: Acidul benzoic si benzoatii sunt utilizati in calitate de conservanti impotriva drojdiilor si bacteriilor in produsele acide. Nu sunt foarte eficienti impotriva mucegaiurilor si ineficienti in produse cu pH mai... vezi detalii

docx

Albastrul Briliant, Zaharina si Sarurile Sale

Origine: Colorant albastru sintetic. Functii & caracteristici: Colorant alimentar albastru. Foarte solubil in apa. Produse: Inghetata si cateva produse alimentare, dar in special in produsele cosmetice. Doza zilnica: Pana la 12,5 mg/kg corp. Efecte secundare: Efectele secundare apa rar la concentratiile utilizate. Au fost raportate cateva reactii alergice. Restrictii dietetice: Nici una, E133 poate fi consumat de catre toate gruparile religioase, vegani si vegetarieni. Albastru brillant (E 133) este un colorant hidrosolubil, sub forma de pulbere sau granule de cul... vezi detalii

doc

Masini si Echipamente din Industria Alimentara

Despicarea carcaselor Aceasta operatie are scopul de a usura manipularea ulterioara a carnii rezultate si de a grabi procesul de racire a carnii. In terminologia curenta, in sens industrial si merceologic, prin termenul "carcasa" se subantelege animalul taiat, prelucrat prin jupuire (in cazul porcinelor poate fi si prin oparire sau parlire), eviscerare, indepartarea extremitatilor (care dupa caz sunt : capul, coada, membrele - de la gemmchi si jaret in jos). In functie de necesitate si destinatii, carcasele se prelucreaza intregi, in jumatati (in majoritatea cazurilor) sau i... vezi detalii

doc

Tehnologia Vinificarii

Tehnologia prelucrarii strugurilor sau vinificatia propriu-zisa cuprinde un ansamblu de operatii care asigura transformarea strugurilor in vin.Indiferent de grupele de vinuri ce urmeaza a se obtine este obligatoriu ca prelucrarea strugurilor sa se efectueze cat mai rapid si complet.La oprelucrare lenta apare influenta daunatoare a oxigenului si a temperaturii,care favorizeaza inmultirea mai rapida a unor microrganisme,indeosebi a celor patogene,astfel incat alaturi de fermentatia alcoolica desfasurandu-se si alte procese fermentative nedorite ;cel mai bine este atunci cand de la recoltat si... vezi detalii

Hopa sus!