Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Muesli - Aliment Functional

Fursecuri Muesli 450g muesli (*) 4 linguri ulei 4 linguri apa 100g miere 80g faina (*) cerealele muesli pe care le-am folosit la aceste fursecuri au fost cu fulgi de grau si ovaz, stafide si alune si fara adaos de zahar Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc mic-potrivit (aprox. 150?C). Se amesteca bine toate ingredientele. Se lasa 1 ora la rece sa se odihneasca. Apoi se fac bile - prin strangere cu putere in mana - este o compozitie destul de "faramicioasa" - apoi se turtesc dandu-le o forma cat de cat rotunda prin presare - sunt putin cam greu de lucrat, dar a... vezi detalii

docx

Importanta pestelui in alimentatie si toxiinfectii alimentare produse prin consumul de peste

Omul secolului XXI a inceput sa inteleaga mai bine si mai constient ca pestele si produsele sau subprodusele obtinute de la acesta trebuie tratate cu mai multa atentie, in conditiile in care proteina de origine animala provenita din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii organismului. Astazi se cunoaste ca un consum ridicat de carne de peste are un rol benefic asupra sanatatii omului prin ajutorul pe care il da aceasta organismului in fortificarea lui pe de o parte, iar pe de alta parte, in minimalizarea aparitiei maladiilor cardiovascular... vezi detalii

doc

Conceptul de securitate alimentara la nivel european

Conform FAO securitatea alimentara reprezinta"garantarea fiecarui individ in permanenta in orice loc, sau moment al accesului la o alimentatie suficienta si sanatoasa care sa-i permita sa aiba un regim alimentar satisfacator pentru o viata sanatoasa si active". Securitatea alimentara este influentata de 4 grupe de factori: -mediu social-economic si politic -performantele sectorului agroalimentar -protectia sociala -sanatatea si igiena Principalele organisme mondiale implicate in monitorizarea securitatii sunt: FAO, CE, USDA. In ultimii ani se precizeaza ca exista probleme d... vezi detalii

doc

Instalatii de Sortare

CAP.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE Sortarea este operatia care se realizeaza dupa natura constituentilor pe baza diferentei dintre valorile constantelor fizice sau chimice: densitate, proprietati superficiale, susceptibilitate magnetica, solubilitate, structura etc. 1.1 Principalele cerinte impuse instalatiilor de sortare Cerintele impuse instalatiilor de sortare decurg din cerintele de calitate impuse fractiilor sortate de fructe prevazute in standardele si normativele in vigoare. Aceste masini si instalatii trebuie sa asigure o precizie ridicata de sortare si un grad redus de vatamari mecanice... vezi detalii

docx

Notiuni de Igiena Individuala

O piele curata va constitui o buna bariera in fata infectiilor, va mentine functia de termoreglare, functia de secretie, excretie, respiratie, functia de organ de simt. Mentinerea integritatii pielii, deci a tuturor functiilor sale, se face prin mentinerea unei cat mai bune curatenii corporale. Starea de curatenie a pielii se modifica in permanenta atat datoritaimpuritatilor din mediul extern si sarurilor ramase pe piele in urma evaporariitranspiratiei, cat si datorita sebumului, care favorizeaza descompunerea substantelor din piele, ceea ce explica mirosul neplacut, caracteristic al celor... vezi detalii

doc

Osmoza Inversa

CATEVA CUVINTE DESPRE OSMOZA Osmoza este difuzia unui solvent (de obicei apa) printr-o membrana semipermeabila, dintr-o solutie cu concentratie mica de solvat (potential mare al apei) intr-o solutie cu concentratie mare de solvat (potential mic al apei), pana la un anumit gradient de concentratie al solutiei. Este un proces fizic in care un solvent se deplaseaza, fara a primi energie, printr-o membrana semipermeabila (permeabila la solvent, dar nu si la solutie) separandu-se in doua solutii de concentratii diferite. Acest efect poate fi masurat prin cresterea presiunii solutiei hipertonice... vezi detalii

doc

Arome - Cimbru

THYMUS VULGARIS L. Cimbru de cultura; Thyme (eng); Thym (fr); Thymian (ger) este o planta medicinala si condimentara, originara din regiunea mediteraneana, centrul Europei si Siberia, ce face parte din ordinul Lamiales familia Lamiaceae.[1] 1.Raspandire Cimbrul de cultura este raspandit in toata lumea dar cultivat cu precadere in Europa centrala, Africa de est, India, Turcia, Israel, Maroc si America de nord si sunt intalnite mai multe specii .[1] 2.Etimologie-istoric In Grecia antica, cimbrul era un ingredient indispensabil in alimentatia tinerilor razboinici, carora - se spunea - le a... vezi detalii

doc

Coloranti de Sinteza, Azoici - Tartrazina

Structura chimica Obtinere si caracterizare Face parte din clasa de coloranti monoazoici. Are denumirea chimica: Trisodiu 5-hidroxi-1-(4-sulfonatofenil)-4-(4-sulfonatofenilazo)-H-pirazol-3-carboxilat. Formula sa moleculara este C16H9 N4 Na3 O9 S2 , iar M = 534,37. Se utilizeaza sub forma de sare de sodiu, de calciu sau de potasiu. Descrierea aditivului se refera la sarea de sodiu. Tartrazina (galben de tartrazina) se obtine sintetic din acidul fenil hidrazin-p-sulfonic si acidul dioxitartric. Prin condensarea lor, apoi prin ciclizare si tautomerizare, se obtine colorantul. Tartrazina est... vezi detalii

doc

Influenta Activitatii Apei in Reactiile Chimice si Biochimice

I.Apa 1.Generalitati Apa(H2O)are masa moleculara de 18,02;este un lichid incolor,de culoare albastra-verzuie in straturi groase.Are structura unghiulara,care in realitate este pseudo-tetraedrica,rezultata prin hibridizare sp3,molecula de apa dispunand de doi orbitali hibrizi ocupati cu cate o pereche de electroni neparticipanti. Apa este simbolul vietii.Lipsa apei inseamna pustiu,excesul,catastrofa.Societatea si insasi viata sunt de neconceput fara apa.De-a-lungul istoriei,milioane de vieti s-au stins fie din prea putina apa,fie din prea multa apa.Asezari omenesti,orase si state s-au nas... vezi detalii

doc

Alimente Functionale de Origine Animala

1. Ce sunt alimentele functionale Termenul de ,,aliment functional" a fost introdus in anii '80 in Japonia si delimiteaza mai bine caracteristicile pe care un astfel de produs trebuia sa le indeplineasca. Astfel, orice aliment este in esenta functional, avand anumite functii in organism, cum ar fi functia nutritiva, cea organoleptica etc. In cazul de fata insa, definitia a fost limitata la acele alimente care detin componente cu actiune fiziologica pozitiva, dincolo de actiunea nutritiva considerata subinteleasa. Deci, daca un produs contine si altceva decat clasicii nutrienti, iar a... vezi detalii

docx

Iaurtul

Introducere Iaurtul, numit si lapte prins, lapte acru sau chisleag, este un produs lactat rezultat din fermentarea laptelui. Cuvantul provine de la yogurt in turceste care se trage de la verbul yogurtmak - a combina. Isi are originea in Asia sau in Europa de est si a aparut ca raspuns la nevoia de a conserva laptele peste cele cateva ore care urmau mulsului. Astfel a inceput aventura descoperirii nenumaratelor avantaje nutritionale si medicale pe care le detine. Iaurtul se prepara din lapte de vaca, capra sau oaie, in care sint incorporati cei doi fermenti amintiti mai sus, care vor tran... vezi detalii

doc

Plan de Afaceri - Cultivarea Ciupercilor

II. O descriere generala a afacerii In urma studiilor efectuate, am ajuns la concluzia ca infiintarea unei ciupercarii prezinta reale sanse de reusita. Momentan pe piata din Romania cererea pentru ciuperci este de 26 de ori mai mare decat oferta pentru acest produs. Nefiind o cultura foarte complicata, dorim sa ne axam pe producerea de ciuperci in sistem intensiv, care urmeaza sa le livram marilor supermarket-uri din Timisoara, cu care am negociat contracte de colaborare. Principalele obiective sunt: Anul I de activitate: obtinerea unui profit net de minim 100.000 lei. Anul II de activ... vezi detalii

docx

Mierea

1. Mierea. Date generale. Mierea este un produs apicol obtinut prin transformarea si prelucrarea nectarului sau manei de catre albine si depozitat in celulele fagurilor pentru a constitui hrana populatiei din stup. Obtinerea mierii este scopul principal al apiculturii din prezent si din trecut Totodata este un aliment cu gust dulce si parfumat, cu aspect semifluid, vascos sau cristalizat si culoare specifica, avand un continut mare de zaharuri si substante minerale, vitamine, enzime, acizi organici. Orice produs asemanator care nu este ,,fabricat" in exclusivitate de catre albine, nu ... vezi detalii

doc

Conservabilitatea Carnii prin Congelare

GENERALITATI Carnea este un produs alimentar complex, care prin continutul in proteine, lipide, saruri minerale si vitamine, constituie pentru om un aliment de inalta valoare nutritiva si totodata un mediu de cultura adecvat pentru dezvoltarea a numeroase grupe de microorganisme. Prin notiunea de carne se intelege partea comestibila din corpul animalelor sacrificate pentru a fi utilizate in alimentatia omului.In general, prin carne daca nu se face o alta specificatie se intelege carnea de la mamifere domestice, respective porc, oaie, vita, capra. Carnea cuprinde totalitate musculaturii ... vezi detalii

doc

Substante Chimice Organice

Substante chimice organice Chimia organica reprezinta una dintre cele mai importante ramuri ale chimiei care se ocupa cu studiul hidrocarburilor si al derivatilor acestora. Substantele organice sunt alcatuite din elemente numite elemente organogene.Elemente organogene sunt:carbonul,hidrogenul,oxigenul,sulful,azot,fosfor si halogenii(fluor,clor,brom).Aceste elemente se leaga intre ele prin legaturi covalente.Compusii organici care au intre atomii componenti numai legaturi covalente simple se denumesc compusi saturati.Compusii organici care contin intre atomii componenti una sau mai multe l... vezi detalii

Hopa sus!