Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Standardizarea Produselor Alimentare

STANDARDIZAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Standardele definesc un nivel minim de calitate si permit alegerea obiectivelor si transparenta produselor; sunt standarde obligatoriu (cele mai numeroase) dar si facultative. Potrivit standardelor internationale de exemplu, fructele sunt clasate pe categori in functie de forma, calibru si calitatea lor dar si dupa prezenta unor defecte exterioare pe care le au. Carcaselede bovine, porcine si ovine sunt incadrate pe clase de calitate imediat dupa taiere, pe baza grilei EUROP folosita in toate tarile UE, dupa conformatia carcaselor si stare lor de ingr... vezi detalii

doc

Les Enzymes en Technologie Alimentaire

1) Introduction Lorsqu'au 19ieme siecle, Payan decouvrit la diastase (1833) et Bernard la lipase pancreatique (1849), nul ne pouvait imaginer qu'il s'agissait des premiers maillons d'une famille de biocatalyseurs susceptibles d'entrainer une revolution technologique 150 ans plus tard. L'avenir de ces "diastases" - converties en enzymes selon la proposition de Kuhne en 1878- pouvait d'autant moins etre percu, que l'on ignorait encore tout de la microbiologie, source principale des enzymes industrielles dont nous disposons aujourd'hui. C'est en effet la connaissance et la maitris... vezi detalii

ppt

Croissantul

Istoria croissantului Istoria ne spune ca armatele otomane doreau sa asedieze un mare oras si sapasera un tunel de sub zidul de aparare al cetatii pentru a patrunde.Un brutar a auzit zgomotul sapaturilor pe sub pravalia sa si a alertat comunitatea care a invins fortele musulmane.Pentru a sarbatori brutarul a copt cornuri sub forma de semiluna,emblema turcilor aratand-si astfel suprematia. Numele brutarului este Peter Windletter care a primit dreptul de a produce cornuri sub forma de semiluna pentru ca a alertat comunitatea. materi prime Faina Zahar Drojdie Grasime Apa Sare Lapte ... vezi detalii

docx

Teniaze

Teniaza cunoaste 4 forme de infectare, cauzate de cele 4 specii de tenie: 1) Taenia Solium - se transmite prin ingestia carnii de porc infestate. 2) Taenia Saginata - deosebit de raspandita in zona Frantei si este transmisa la om prin ingestia carnii de vita contaminate cu chisturi, ori larve de tenie. Infestarea se face prin proces oral, sau fecal, maini nespalate, mancare nepreparata corespunzator, din punct de vedere termic, sau contactul cu excremente umane, ori animale infestate. 3) Dphyllobotrium Latum - transmisibila prin ingestia carnii de peste crud. 4) Hemynolepsis Nana (tenia... vezi detalii

doc

Procedeul Tehnologic de Fabricare a Chefirului

Original din Caucaz, chefirul se fabrica in prezent in aproape toate tarile europene. Este rezultatul unei duble fermentatii lactica, produsa de bacteriile lactice (streptococi si bacili) si fermentatia alcolica produsa de drojdii. La baza preparari chefirului stau la baza granulele de chefir acestea sunt aglomerari decazeina asemanatoaremugurilor deconopida si care include micloflora specifica chefirului. Totodata consistenta de produse lactate dietetice produce o imbunatatire a micloflorei intestinale deoarece bacteriile lactice modificand ph-ul mediului intestinal determinand o inhibar... vezi detalii

doc

Politica Agricola si Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana

Viitorul dezvoltarii durabile in spatiul rural in perspectiva integrarii Romaniei in Uniunea Europeana Coordonatele dezvoltarii durabile in spatiul rural european Politica agricola a UE a optat in ultimii ani, printre altele, pentru prioritati noi legate de dezvoltarea durabila si protectia mediului inconjurator. Conform orientarilor din ultimul deceniu, PAC urmareste reglementarea si promovarea unei dezvoltari rurale durabile care sa asigure o mai buna coerenta intre politica de piete si de preturi si sa sustina dezvoltarea mediului rural, la nivelul tuturor sectoarelor sale caracteristi... vezi detalii

doc

Conservarea Carnii prin Congelare

Congelarea consta in racirea produselor alimentare pana la temperaturi inferioare punctului de solidificare a apei continute in produs, adica o racire cu formare de cristale de gheata. Scopul principal al congelarii este conservarea produselor alimentare perisabile. Din acest punct de vedere, congelarea, ca metoda de conservare, mareste durata admisibila de pastrare a produselor alimentare de peste 5 ... 50 ori fata de conservarea prin refrigerare. Marirea conservabilitatii obtinuta prin congelare (asigurandu-se si conditiile necesare depozitarii in stare congelata) se bazeaza pe efecte... vezi detalii

docx

Toxicologia Produselor Alimentare

E -URILE In Romania , laboratoarele nu pot detecta toti aditivi ce sunt introdusi in alimente , iar de mai multe ori produsul e introdus pe piata doar prin datele furnizate de producator. Conform normelor oficiale , prin aditivi alimentari se intelege orice substanta care in mod normal nu este consumata ca aliment in sine si care nu este utilizata ca ingredient alimentar characteristic , avand sau nu o valoare nutritive , prin a carei adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice pe parcursul procesului de fabricare , prelucrare ,preparare, tratament , ambalare a un... vezi detalii

doc

Microbiologia vinului

Diversitatea sortimentelor de vinuri este dependenta de compozitia si caracteristica soiurilor de struguri, de calitatea si cantitatea microorganismelor care actioneaza in must si de factorii tehnologice de dirijare a activitatii microorganismelor de interes. Formarea vinului este conditionata de activitatea enzimatica a microorganismelor care ajung in mustul de struguri si care pot fi arbitrar incadrate in urmatoarele grupe: - microorganisme permanent utile: drojdii de fermentatie denumite si drojdii de cultura sau drojdii tipice care apartin genului Saccharomyces, cu specia Sacch.cerev... vezi detalii

doc

Muesli - Aliment Functional

Fursecuri Muesli 450g muesli (*) 4 linguri ulei 4 linguri apa 100g miere 80g faina (*) cerealele muesli pe care le-am folosit la aceste fursecuri au fost cu fulgi de grau si ovaz, stafide si alune si fara adaos de zahar Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc mic-potrivit (aprox. 150?C). Se amesteca bine toate ingredientele. Se lasa 1 ora la rece sa se odihneasca. Apoi se fac bile - prin strangere cu putere in mana - este o compozitie destul de "faramicioasa" - apoi se turtesc dandu-le o forma cat de cat rotunda prin presare - sunt putin cam greu de lucrat, dar a... vezi detalii

docx

Importanta pestelui in alimentatie si toxiinfectii alimentare produse prin consumul de peste

Omul secolului XXI a inceput sa inteleaga mai bine si mai constient ca pestele si produsele sau subprodusele obtinute de la acesta trebuie tratate cu mai multa atentie, in conditiile in care proteina de origine animala provenita din mediul acvatic are un rol deosebit de important pentru dezvoltarea si mentinerea sanatatii organismului. Astazi se cunoaste ca un consum ridicat de carne de peste are un rol benefic asupra sanatatii omului prin ajutorul pe care il da aceasta organismului in fortificarea lui pe de o parte, iar pe de alta parte, in minimalizarea aparitiei maladiilor cardiovascular... vezi detalii

doc

Conceptul de securitate alimentara la nivel european

Conform FAO securitatea alimentara reprezinta"garantarea fiecarui individ in permanenta in orice loc, sau moment al accesului la o alimentatie suficienta si sanatoasa care sa-i permita sa aiba un regim alimentar satisfacator pentru o viata sanatoasa si active". Securitatea alimentara este influentata de 4 grupe de factori: -mediu social-economic si politic -performantele sectorului agroalimentar -protectia sociala -sanatatea si igiena Principalele organisme mondiale implicate in monitorizarea securitatii sunt: FAO, CE, USDA. In ultimii ani se precizeaza ca exista probleme d... vezi detalii

doc

Instalatii de Sortare

CAP.1 NOTIUNI INTRODUCTIVE Sortarea este operatia care se realizeaza dupa natura constituentilor pe baza diferentei dintre valorile constantelor fizice sau chimice: densitate, proprietati superficiale, susceptibilitate magnetica, solubilitate, structura etc. 1.1 Principalele cerinte impuse instalatiilor de sortare Cerintele impuse instalatiilor de sortare decurg din cerintele de calitate impuse fractiilor sortate de fructe prevazute in standardele si normativele in vigoare. Aceste masini si instalatii trebuie sa asigure o precizie ridicata de sortare si un grad redus de vatamari mecanice... vezi detalii

docx

Notiuni de Igiena Individuala

O piele curata va constitui o buna bariera in fata infectiilor, va mentine functia de termoreglare, functia de secretie, excretie, respiratie, functia de organ de simt. Mentinerea integritatii pielii, deci a tuturor functiilor sale, se face prin mentinerea unei cat mai bune curatenii corporale. Starea de curatenie a pielii se modifica in permanenta atat datoritaimpuritatilor din mediul extern si sarurilor ramase pe piele in urma evaporariitranspiratiei, cat si datorita sebumului, care favorizeaza descompunerea substantelor din piele, ceea ce explica mirosul neplacut, caracteristic al celor... vezi detalii

doc

Osmoza Inversa

CATEVA CUVINTE DESPRE OSMOZA Osmoza este difuzia unui solvent (de obicei apa) printr-o membrana semipermeabila, dintr-o solutie cu concentratie mica de solvat (potential mare al apei) intr-o solutie cu concentratie mare de solvat (potential mic al apei), pana la un anumit gradient de concentratie al solutiei. Este un proces fizic in care un solvent se deplaseaza, fara a primi energie, printr-o membrana semipermeabila (permeabila la solvent, dar nu si la solutie) separandu-se in doua solutii de concentratii diferite. Acest efect poate fi masurat prin cresterea presiunii solutiei hipertonice... vezi detalii

Hopa sus!