Referate pentru domeniul Industria Alimentara

docx

Documentatia Sistemului de Management al Calitatii

Documentatia SMC - definire, scop si importanta Unul dintre punctele de plecare in cursa pentru implementarea sistemului de management al calitatii il constituie intocmirea documentatiei sistemului. In practica se spune ca "intai scriem asa cum dorim si trebuie sa facem, apoi facem asa cum am scris". Componentele documentatiei unui sistem de management al calitatii include: o politica si obiectivele in domeniul calitatii, care sunt realizate de catre managementul de varf caruia ii revine si sarcina de a se asigura de comunicarea si intelegerea lo in cadrul organizatiei; o proc... vezi detalii

doc

Aventura Istorica a Alimentatiei

Stim foarte putine lucruri despre perioada in care populatii de primate s-au desprins din trunchiul comun, evoluand -- timp de cateva milioane de ani -- spre omul primitiv vanator. Aceste populatii au parasit codrii tropicali si ecuatoriali pentru o viata de silvostepa ?i de stepa, in timp ce pongidele, pe care le numim azi ,,maimute antropomorfe", si-au continuat viata in padure, specializandu-se in locomotia arboricola (devenind brahiatori). Pre-omul, umbland si alergand in doua picioare. degajindu-si mainile, largindu-si (datorita pozitiei erecte) orizontul vizual. a cules treptat r... vezi detalii

doc

Apa in industria alimentara

Apa reprezinta un element indispensabil vietii, constituind un factor important in aproape toate procesele de productie industriala. In industria alimentara apa are intrebuintari multiple in procesul tehnologic ca: materie prima sau auxiliara; apa de spalare; apa de sortare; apa de racire si transport al diverselor materiale. Necesarul de apa al diferitelor subramuri ale industriei alimentare, se stabileste in functie de procesele de productie si diversitatea tehnologiilor de fabricatie (ex. abatoare 3,5 m3 de animal sacrificat; spirt de cartofi 5 m3/t; piine 0,9 m3/t etc.). Apa potabila... vezi detalii

docx

Cadrul legislativ si drepturile consumatorilor in Uniunea Europeana

Dezvoltarea economica datoreaza prea putin expertilor si guverneaza, ea este determinata de noi toti, prin efortul nostru personal de a intelege si de a actiona. In acest scop, economia trebuie sa mai inceteze a mai fi preocuparea doar a catorva cunoscatori titrati. Drepturile fundamentale ale cetatenilor sunt drepturile subiective ale cetatenilor, esentiale pentru viata, libertatea si demnitatea acestora, pentru libera si deplina dezvoltare a personalitatii umane, stabilite prin Constitutie. Unul dintre aceste drepturi este dreptul la ocrotirea sanatatii. Scopul acestei lucrari este acela ... vezi detalii

docx

Utilaje folosite pentru transportul gazelor

INTRODUCERE Transportul gazelor implica anumite particularitati fata de cel al lichidelor, legate in special de proprietatea gazelor de a fi compresibile, ca reactie secundara aparand degajarea de caldura.Constructia si functionarea utilajelor si instalatiilor din industria chimica se leaga nemijlocit de aspectele tehnico-economice ale proceselor de fabricatie.Din acest motiv, cresterea eficientei economice a industriei chimice este conditionata de imbunatatirea permanenta a performantelor constructive functionale ale utilajelor si instalatiilor. CAPITOLUL I Utilajele din industria alim... vezi detalii

doc

Tehnologia si Tehnica Servirii Gustarilor si Antreurilor

Gustarile sunt preparate culinare prezentate in forme variate , cu aspect atragator si volum mic. Se servesc la inceputul mesei sau intre mesele principale , in cantitati mici , avand rol de a influenta apetitul consumatorilor , atat prin gustul picant pe care il au, cat si prin modul variat de prezentare. Se obtin din alimente de origine vegetala si animala: -produse din cereale; - legume; -oua; -branzeturi; -carne si preparate din carne; -organe. Painea si faina , componente utilizate frecvent la obtinerea unor sortimente de gustari , sunt surse de proteine vegetale si poligluci... vezi detalii

doc

Ardeiul

Ardeiul (Copsicum onnuum). Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populara a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Importanta economica Se cultiva pentru fructe care contin pe langa hidrati de carbon si multe siruri minerale. Sunt foarte bogate in vitamine si mai ales in vitamina C, de aceea au o larga intrebuintare in arta culinara, in industria conservelor, la prepararea boelii, a pastei si a muraturilor. Deserierea plantei si cerintele sale. Este o planta anuala cu radacina pivotanta, dar ramificata, patrunzand in adancime pand la 40- 60 cm. Tulpina este dreapt... vezi detalii

ppt

Autentificarea Mierii de Albine

Aspecte generale: Mierea este produsa din nectarul florilor cules de albine. Pentru a produce un kilogram de miere albinele trebuie sa viziteze circa 3-4 milioane de flori. Pentru a obtine 100 g miere sunt necesare 1.000.000 de flori si 15.000 de albine UTILIZARI: Alimentatie Alimentatia pre- si post-operatorie Medicament Cosmetica CLASIFICARE: Dupa provenienta Dupa speciile de plante melifere Miere de flori Miere de mana Miere monoflora Miere poliflora Dupa modul de obtinere in faguri scursa liber din faguri extrasa cu ajutorul centrifugii obtinuta prin presarea fa... vezi detalii

doc

Referat la Managementul Procesarii Produselor Agroalimentare - Berea

INTRODUCERE Berea este o combinatie de ingrediente 100% naturale: apa, malt, hamei si drojdie si se gaseste sub mai multe variante: de la bere normala la bere neagra. Berea se poate gasi intr-o gama vasta de culori de la galbenul pal la negru, trecand prin toate nuantele intermediare. Berile se impart in doua mari categorii: "ale" si "leger". "Ale" sunt berile "proaspete", obtinute prin fermentare rapida, in timp ce "leger-urile" se prepara prin fermentatie mai lenta si capata gustul final dupa o minima "imbatranire" la rece, fi... vezi detalii

doc

Procedee si Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentara este o ramura a economiei nationale care cuprinde numeroase intreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale in produse alimentare nutritionale. Atat pe plan mondial, cat si la noi in tara se constata o tendinta de deyvoltare si diversificare a productiei de alimente in stare conservata sau semiconservata. De asemenea cresterea nivelului de trai, degajarea activitatii casnice culinare, precum si cresterea calitatii alimentelor sau pastrarea acestora presupune deyvoltarea si divesrificarea semipreaparatelor si preparatelor conservate. Fructele fac parte... vezi detalii

doc

Analize fizico-chimice

1. Introducere In topul celor mai sanatoase fructe, grapefruitul este campion, un "adevarat soare" in constelatia remediilor naturale, o "vedeta" a stilului de viata sanatos, atribuindu-i-se proprietati curative remarcabile, fapt pentru care se bucura de atentia binemeritata a cercetatorilor. Ulterior, au fost realizate studii experimentale pe animale de laborator si numeroase studii clinice care demonstreaza existenta interactiunilor sucului de grapefruit cu medicamente din diferite clase terapeutice. Interactiunile medicamentoase reprezinta o sursa majora de accide... vezi detalii

docx, ppt

Contaminarea formulelor destinate sugarilor

1. Formulele de lapte 1.1. Generalitati Formulele pentru sugari reprezinta variante de ,,lapte artificial" sau ,,inlocuitori de lapte", cu alte cuvinte orice lapte diferit de laptele uman sau animal. Termenul francez pentru ,formule' este mai apropiat de sensul adevarat al termenului: ,,lapte maternizat".?1? Food and Drugs Administration defineste formulele pentru sugari ca fiind "un produs care se pretinde a fi sau este recomandat pentru o utilizare speciala in regim alimentar al nou-nascutilor si sugarilor, in vederea inlocuirii partiale sau totale a laptelui matern.&q... vezi detalii

doc

Utilizarea Culturilor Starter in Industria Carnii

Culturile starter sunt acele culturi care se obtin plecand de la o cultura pura stoc, cu trecere prin culturi intermediare (pasaje), devenind apte ulterior de a fi folosite pentru obtinerea unor produse alimentare fermentate. O prima clasificare cu caracter general se realizeaza in baza numarului de specii continute de cultura starter. In acest sens culturile starter pot fi singulare (contin o singura specie de microorganisme) sau mixte (contin doua sau mai multe specii de microorganisme). Scopul folosirii culturilor starter este acela de a dirija procese biologice prin care se asigura pr... vezi detalii

doc

Tehnologii de Conservare cu Ajutorul Ultrasunetelor a Fructelor Deshidratate

I. CONSERVAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Se numeste conservare ansamblul de metode sau tratamente si operatii prin care creste durata de pastrare a unor produse alimentare in vederea reglarii proceselor biochimice a alimentelor ce provin din organisme vii si impiedicarii proceselor determinate de microorganisme. Conservarea alimentelor are la baza cele 4 principii biologice: - Bioza - este principiul vietii (gr. bios = viata) si consta in manifestarea vitala a organismului contracarand, in acelasi timp, actiunea daunatoare a bioagentilor (prin imunitatea naturala). Distingem o bioza totala (... vezi detalii

docx

Depozitarea Fructelor si Legumelor

1. Generalitati Prin notiunea de "depozit" se defineste un spatiu amenajat si dotat corespunzator pentru a primi, pastra si a pregati bunuri materiale (marfuri) in vederea distribuirii lor catre beneficiari. Caracteristica principala a depozitului este de natura logistica, deoarece depozitarea, cu unele exceptii, nu aduce modificari starii produsului si deci nu adauga ceva valorii acestuia. Cu toate ca tendintele actuale pe linie de aprovizionare sunt orientate catre tehnici liniare si continue, depozitarea nu se poate evita complet si nici nu se intrevede o eliminare a acestei... vezi detalii

Hopa sus!