Referate pentru domeniul Industria Alimentara

doc

Ardeiul

Ardeiul (Copsicum onnuum). Ardeiul (Capsicum annuum) este o specie populara a genului Capsicum care face parte din familia Solanaceae. Importanta economica Se cultiva pentru fructe care contin pe langa hidrati de carbon si multe siruri minerale. Sunt foarte bogate in vitamine si mai ales in vitamina C, de aceea au o larga intrebuintare in arta culinara, in industria conservelor, la prepararea boelii, a pastei si a muraturilor. Deserierea plantei si cerintele sale. Este o planta anuala cu radacina pivotanta, dar ramificata, patrunzand in adancime pand la 40- 60 cm. Tulpina este dreapt... vezi detalii

ppt

Autentificarea Mierii de Albine

Aspecte generale: Mierea este produsa din nectarul florilor cules de albine. Pentru a produce un kilogram de miere albinele trebuie sa viziteze circa 3-4 milioane de flori. Pentru a obtine 100 g miere sunt necesare 1.000.000 de flori si 15.000 de albine UTILIZARI: Alimentatie Alimentatia pre- si post-operatorie Medicament Cosmetica CLASIFICARE: Dupa provenienta Dupa speciile de plante melifere Miere de flori Miere de mana Miere monoflora Miere poliflora Dupa modul de obtinere in faguri scursa liber din faguri extrasa cu ajutorul centrifugii obtinuta prin presarea fa... vezi detalii

doc

Referat la Managementul Procesarii Produselor Agroalimentare - Berea

INTRODUCERE Berea este o combinatie de ingrediente 100% naturale: apa, malt, hamei si drojdie si se gaseste sub mai multe variante: de la bere normala la bere neagra. Berea se poate gasi intr-o gama vasta de culori de la galbenul pal la negru, trecand prin toate nuantele intermediare. Berile se impart in doua mari categorii: "ale" si "leger". "Ale" sunt berile "proaspete", obtinute prin fermentare rapida, in timp ce "leger-urile" se prepara prin fermentatie mai lenta si capata gustul final dupa o minima "imbatranire" la rece, fi... vezi detalii

doc

Procedee si Scheme Tehnologice de Fabricare pentru Diferite Conserve de Fructe

ARGUMENT Industria alimentara este o ramura a economiei nationale care cuprinde numeroase intreprinderi de prelucrare a materiei prime vegetale in produse alimentare nutritionale. Atat pe plan mondial, cat si la noi in tara se constata o tendinta de deyvoltare si diversificare a productiei de alimente in stare conservata sau semiconservata. De asemenea cresterea nivelului de trai, degajarea activitatii casnice culinare, precum si cresterea calitatii alimentelor sau pastrarea acestora presupune deyvoltarea si divesrificarea semipreaparatelor si preparatelor conservate. Fructele fac parte... vezi detalii

doc

Analize fizico-chimice

1. Introducere In topul celor mai sanatoase fructe, grapefruitul este campion, un "adevarat soare" in constelatia remediilor naturale, o "vedeta" a stilului de viata sanatos, atribuindu-i-se proprietati curative remarcabile, fapt pentru care se bucura de atentia binemeritata a cercetatorilor. Ulterior, au fost realizate studii experimentale pe animale de laborator si numeroase studii clinice care demonstreaza existenta interactiunilor sucului de grapefruit cu medicamente din diferite clase terapeutice. Interactiunile medicamentoase reprezinta o sursa majora de accide... vezi detalii

docx, ppt

Contaminarea formulelor destinate sugarilor

1. Formulele de lapte 1.1. Generalitati Formulele pentru sugari reprezinta variante de ,,lapte artificial" sau ,,inlocuitori de lapte", cu alte cuvinte orice lapte diferit de laptele uman sau animal. Termenul francez pentru ,formule' este mai apropiat de sensul adevarat al termenului: ,,lapte maternizat".?1? Food and Drugs Administration defineste formulele pentru sugari ca fiind "un produs care se pretinde a fi sau este recomandat pentru o utilizare speciala in regim alimentar al nou-nascutilor si sugarilor, in vederea inlocuirii partiale sau totale a laptelui matern.&q... vezi detalii

doc

Utilizarea Culturilor Starter in Industria Carnii

Culturile starter sunt acele culturi care se obtin plecand de la o cultura pura stoc, cu trecere prin culturi intermediare (pasaje), devenind apte ulterior de a fi folosite pentru obtinerea unor produse alimentare fermentate. O prima clasificare cu caracter general se realizeaza in baza numarului de specii continute de cultura starter. In acest sens culturile starter pot fi singulare (contin o singura specie de microorganisme) sau mixte (contin doua sau mai multe specii de microorganisme). Scopul folosirii culturilor starter este acela de a dirija procese biologice prin care se asigura pr... vezi detalii

doc

Tehnologii de Conservare cu Ajutorul Ultrasunetelor a Fructelor Deshidratate

I. CONSERVAREA PRODUSELOR ALIMENTARE Se numeste conservare ansamblul de metode sau tratamente si operatii prin care creste durata de pastrare a unor produse alimentare in vederea reglarii proceselor biochimice a alimentelor ce provin din organisme vii si impiedicarii proceselor determinate de microorganisme. Conservarea alimentelor are la baza cele 4 principii biologice: - Bioza - este principiul vietii (gr. bios = viata) si consta in manifestarea vitala a organismului contracarand, in acelasi timp, actiunea daunatoare a bioagentilor (prin imunitatea naturala). Distingem o bioza totala (... vezi detalii

docx

Depozitarea Fructelor si Legumelor

1. Generalitati Prin notiunea de "depozit" se defineste un spatiu amenajat si dotat corespunzator pentru a primi, pastra si a pregati bunuri materiale (marfuri) in vederea distribuirii lor catre beneficiari. Caracteristica principala a depozitului este de natura logistica, deoarece depozitarea, cu unele exceptii, nu aduce modificari starii produsului si deci nu adauga ceva valorii acestuia. Cu toate ca tendintele actuale pe linie de aprovizionare sunt orientate catre tehnici liniare si continue, depozitarea nu se poate evita complet si nici nu se intrevede o eliminare a acestei... vezi detalii

doc

Industria Alimentara

1. CARACTERISTICI ALE PRODUSELOR AGROALIMENTARE 1.1. Compozitia fizico-chimica Principalii constituenti ai produselor agroalimentare sunt: apa, proteinele, lipidele si glucidele. Pe langa acestea mai sunt anumite cantitati de saruri minerale, mici cantitati din diferiti compusi organici cu rol vital biocatalizator in procesele de metabolism ale organismelor vii (enzime, vitamine si provitamine), virusuri, bacterii, mucegaiuri si drojdii. Apa constituie, cel mai important constituient. Continutul in apa si modul in care acesta se afla in raport cu ceilalti constituienti, determina caracte... vezi detalii

doc

Tehnologia de Producere a Ciupercilor Champignon - Agaricus Bisporus

Introducere Ciuperca Champignon (Agaricus Bisporus) ca aliment nutritiv si factor terapeutic pentru om, este cunoscuta din cele mai vechi timpuri, de circa 280de ani. Aceasta ciuperca este denumita de marii specialisti si ,,carnea vegetala". Ea are un procent de grasimi foarte redus, de 0,3% si este usor digestibila (contine tripsina cu rol in digestie). Ciuperca Champignon este o leguma lipsita de flori, radacina, frunze, iar corpul ei este vegetativ fiind reprezentata printr-o impletitura de hife miceliene. Aceasta ciuperca isi are originea din ciuperca de balegar de animale, cres... vezi detalii

doc

Sosul de Tomate

Introducere Alimentatia omului este un factor important pentru sanatate. Orgnismul omului are nevoie de diferite vitamine, proteine, glucide, saruri minerale, lipide etc. Vitaminele prezinta compusi biologici activi, care au mare insemnatate in procesele metabolice a organismului uman. Produsele care contin un numar mare de vitamine sunt fructele si legumele. Dar conditiile climaterice nu ne permit pe parcursul anului intreg sa utilizam produsele horticule proaspete. Sunt elaborate tehnologii de prelucrarea fructelor si legumelor, care dupa prelucrare pastreaza gustul si o cantitate de vit... vezi detalii

docx

Metode de Obtinere a Berii

DEFINITIE Berea este o bautura alcoolica de fermentatie, nedistilata, spumanta, saturata normal cu bioxid de carbon, cu gust si arome specifice. Acest produs alimentar are o compozitie chimica ce poate varia in limite foarte largi, in functie de fiecare tip si sortiment. Ingredientele de fabricatie ale berii sunt: orzul, hameiul, apa si inlocuitorii de malt, la care se adauga drojdiile de fermentatie. Din punct de vedere al compozitiei finale, principalii componenti ai berii sunt: apa, etanolul si bioxidul de carbon la care se adauga o serie intreaga de compusi chimici de aroma, gust si cu... vezi detalii

doc

Vinul Alb

Vinul a fost intotdeauna considerat o bautura deosebita. De aceea, trebuie savurat pe indelete, nu ,,dat peste cap", astfel incat, progresiv, sa-i simtim nuantele gustative, consistenta, miresmele, si sa ne bucuram din plin de aceasta adevarata ,,impartasire". Insa sa nu ne pieredem in detalii inutile... Putem recunoaste vinul ce ni se potriveste doar dupa miros... Insa degustarea face diferenta!... Prin degustre se intelege actul constient prin care calitatea si caracterul vinului sunt evaluate sub amprenta amanuntului si urmareste incontestabil identificarea acestuia. Pen... vezi detalii

doc

Acidul Lactic

1. Generalitati despre sechestranti alimentari In aceasta categorie pot fi incluse urmatoarele substante mai importante: citrat de sodiu, citrat de potasiu, citrat de calciu, tartratul de sodiu, tartratul de potasiu si sodiu, acetatul de calciu, clorura de calciu, ortofosfatii de sodiu si potasiu, pirofosfatul acid de sodiu, pirofosfatul tetrasodic, trifosfatul pentasodic, metapolifosfatul de potasiu, polifosfatii de sodiu, acidul etilendiaminotetraacetic, ferocianura de potasiu, lactatul de sodiu, lactatul de calciu. Cele mai multe dintre substantele mentionate au rolul, in principal, de... vezi detalii

Hopa sus!