Oul și prepelița Japoneză

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prepelitele, datorita deliciului carnii lor, au fost dintotdeauna urmarite de vanatori. Fresce egiptene din anii 2500 - 2350 ien. reprezinta capturarea lor cu plase, iar in Vechiul Testament se gasesc multe referinte la prepelita de la de grau. Astazi, aceste pasari miraculoase pot fi crescute in conditii intensive. Aceasta se datoreaza efortului de selectie depus de japonezi.

Prepelitele au inceput sa fie domesticite in si Coreea, China si Japonia in anii 1300 e.n..

Pentru a le arata pretuirea , crescatorii japonezi i-au construit colivii din lemn de esenta pretioasa (santal, mahon) incrustate cu aur, argint, fildes si perle.

Tot in Japonia, in secolul nostru, a inceput si exploatarea prepelitei pentru oua si carne.

Cresterea prepelitelor japoneze este in prezent in plina ascensiune.Desfasurarea acestei activitati in mici ferme, proprietate personala prezinta urmatoarele caracteristici si avantaje:

1.Necesita spatii reduse de crestere.

2.Cheltuielile cu echiparea crescatoriei si cu procurarea materialului matca sunt, de asemenea, mici.

3. Carnea si ouale de prepelita sunt recunoscute pentru un gust deosebit de apetisant, dar la acesta se adauga si recomandarile medicale de consumare.

In prezent cresterea se face in centre mari, cu o rapiditate mai mare decat cea obtinuta la puii de gaina. La sase saptamani femela face primul sau ou. Acesta cantareste 8 - 11 grame. Apoi, intr-o perioada de 8 - 12 luni ea va face cate un ou la fiecare 16 - 24 de ore. Daca o crescatorie pentru carne se arata foarte rentabila, nu trebuie sa uitam ca productia de oua poate fi tot asa de amplu exploatata in scopuri comerciale.

Sisteme intensive de crestere

In captivitate larga pasarile se intretin:

1. Pe asternut permanent.

2. Pe gratare din sipci sau plastic.

3. In sistem combinat.

Intretinerea pasarilor in captivitate stransa se realizeaza in baterii multietajate, specifice diferitelor categorii de pasari.

Prepelitele ouatoare produc in medie 300 oua/an.

10-20% dintre acestea ajung la 350 oua/an.

Uneori se pot atinge si productii exceptionale de 480 oua/an.

Spre deosebire de gaini, prepelitele oua de obicei seara.

Greutatea oului este de 8 - 12 grame si reprezinta 1/16 - 1/10 din greutatea corporala. Fata de oul de gaina care este de 5 ori mai mare, oul de prepelita contine de 5 ori mai mult fier, de 6 ori mai multa vitamina B1 si de 15 ori mai multa vitamina B2. Toate acestea ii confera calitati TERAPEUTICE.

Miracol intre 12 - 200 de grame

Intr-adevar, atat cantaresc cele doua produse de baza pe care doresc si vi le prezint: OUL si PREPELITA JAPONEZA.

Coturnix - Coturnix Japonica (Prepelita Japoneza) este prepelita domestica, domesticirea acesteia facandu-se de catre japonezi inca din secolul XII.

Prepelita japoneza, cea mai mica pasare de productie, detinatoare a recordului de productivitate in avicultura, are o precocitate remarcabila atat in dezvoltare cat si in crestere.

Daca oul de prepelita cantareste, in medie, 12 grame, iar puiul de ecluziune nu are decat 7 - 9 grame, aceasta miraculoasa pasare ajunge la maturitate si depune primele oua la numai 6 - 7 saptamani, fiind capabila de productii anuale de 340 - 350 de oua.

Avand nevoie de spatii de intretinere relativ reduse, productia de oua pe metru patrat este de circa 2 - 3 ori mai mare decat cea a gainilor ouatoare specializate.

Daca in Europa prepelita japoneza a fost importata in urma cu circa 70 de ani, proprietatile terapeutice ale oului de prepelita au fost redescoperite relativ recent (in anii '60).

OUL DE PREPELITA - ALIMENT SI MEDICAMENT

Carnea si ouale de prepelita sunt recunoscute pentru efectele benefice din punct de vedere medical, fapt pentru care sunt solicitate pe piata mondiala. Efectul tamaduitor al oualor de prepelita este dovedit, dupa zeci de ani de cercetari, de catre medici din diverse tari, printre care si din tara noastra. In urma cercetarilor si a experimentarilor in clinici si in sanatorii, s-a constatat ca, fata de oul de gaina, cel de prepelita contine de cinci ori mai mult fosfor, de sapte ori si jumatate mai mult fier, de sase ori mai multa vitamina B1 si de cincisprezece ori mai multa vitamina B2.

De asemenea, contine intregul complex de vitamine A, B, D3, E, plus

Bibliografie:

1. httl://www.afaceri.net/medicina_naturista/prepelite_struti.htm

2. http://www.fermaprepelite.ro/efecte.htm

3. http://www.prodav.ro/tor.htm

4. http://www.gainiderasa.ro/prepelitejaponeze.htm

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Oul si prepelita Japoneza.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
1 624 cuvinte
Nr caractere:
9 597 caractere
Marime:
153.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
prepelita, specie, oua, pasari
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!