Organisme Modificate Genetic - Riscuri vs Beneficii

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 3
2. Definitii ale OMG-urilor 4
3. Utilizarea tehnicii de inginerie genetica 6
4. Testarea OMG-urilor 7
5. Riscuri vs Beneficii ale OMG-urilor 7
a) OMG - riscuri potentiale pentru om, plante, animale si mediu 7
b) Beneficiile folosirii OMG 10
6. Chestionar cu privire la informarea populatiei despre OMG 14
7. Bibliografie 19


Extras din referat Cum descarc?

Dr. George Wald, laureat al Premiului Nobel, Profesor de biologie la Universitatea Harvard a afirmat "Pana in prezent, organismele vii au evoluat in ritm foarte lent, formele noi de viata avand suficient timp sa se dezvolte. Acum, o intreaga proteina va fi transportata peste noapte in asocieri genetice complet noi ... mersul in aceasta directie poate ca nu este neintelept, insa este periculos. Poate genera potentiale noi boli animale si vegetale, noi surse de cancer, noi epidemii." 
Organisme modificate genetic - Riscuri vs Beneficii
1. Introducere
De cand practica agricultura si cresterea animalelor, omul a fost mereu interesat sa adapteze, tot mai bine, plantele cultivate si animalele domestice la nevoile sale. Pana la aparitia geniului genetic, aceste ameliorari s-au realizat prin selectia indivizilor care prezentau caracteristici morfologice sau fiziologice interesante (aparute prin mutatii spontane) si prin sistemul incrucisare- selectie a hibrizilor dintre soiurile sau rasele aceleiasi specii.
Prin suprimarea barierelor naturale, care, pana in prezent, impiedicau schimburile de gene intre specii si regnuri diferite, geniul genetic permite crearea de organisme transgenice, dotate cu proprietati noi, total necunoscute inainte si intr-un timp scurt(un deceniu), fara nici o relatie cu ritmul multimilenar al evolutiei fiintelor vii. 
Tehnicile transgenezei confera astfel omului puterea cvasinelimitata (cel putin teoretic) de a modifica patrimoniul ereditar al tuturor fiintelor care-l inconjoara, inclusiv al propriei sale specii. Este vorba, asadar, de o veritabila revolutie biologica.
Progresele realizate in ultimii ani in stiinta si in tehnologie au avut un impact puternic asupra sectorului agricol si asupra celui alimentar din intreaga lume. Metode ,,novatoare" de productie au ,,revolutionat" si chiar au eliminat numeroase sisteme traditionale, afectand capacitatea de producere a hranei pentru o populatie aflata in expansiune continua. Aceste evenimente au generat numeroase schimbari in economie si in organizarea sociala, dar si in gestiunea resurselor planetei. Mediul natural a fost bulversat de ,,progresele" tehnologice, care au permis nu doar obtinerea ,,ameliorarilor" genetice prin selectie, ci si crearea de noi combinatii genetice pentru a obtine vegetale, animale si pesti cu rezistenta si productivitate teoretic mult mai mare. 
Biotehnologia moderna ofera ,,noi posibilitati de dezvoltare" in sectoare foarte diverse, de la agricultura la productia farmaceutica, iar dezbaterile la nivel mondial asupra organismelor modificate genetic sunt fara precedent in ultima perioada si au polarizat atat atentia oamenilor de stiinta, cat si pe cea a producatorilor de bunuri alimentare, a consumatorilor, a grupurilor de aparare a interesului public, a institutiilor publice si a factorilor de decizie.
2. Definitii ale organismelor modificate genetic
In legislatia din Romania privind regimul de obtinere, testare, utilizare si comercializare a organismelor modificate genetic, acestea sunt definite ca reprezentand orice organism, cu exceptia celui uman, al carui material genetic a fost modificat altfel decat prin incrucisare si/sau recombinare naturala sau orice entitate biologica capabila de reproducere sau de


Fisiere in arhiva (1):

  • Organisme Modificate Genetic - Riscuri vs Beneficii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!