Operații unitare în industria alimentară - Răcire în cascadă

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere ...3
2. Racirea laptelui 4
3. Inmultirea microbilor in lapte ..8
4. Concluzie .9
5. Bibliografie 10


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Inca din cele mai vechi timpuri, cresterea animalelor producatoare de lapte si prelucrarea acestuia in diferite produse au fost cunoscute de poporul nostru. Evolutia in timp a acestor preocupari a avut loc in paralel cu evolutia diferitelor activitati, menite sa satisfaca nevoile de trai ale poporului.
Dezvoltarea industriei laptelui s-a concretizat prin extinderea unitatilor de productie existente dotate cu utilaje de nivel superior, care au permis introducerea tehnologiilor moderne de fabricatie, diversificarea proceselor de productie si imbunatatirea calitativa a produselor.
De-a lungul timpului, odata cu cresterea nivelului de trai, a crescut si consumul anual de lapte si produse lactate pe cap de locuitor. [1]
Fig. 1. Laptele de consum [4] 
2. Racirea laptelui
Racirea materiei prime imediat dupa mulgere este una dintre masurile de respectare a normelor europene, adoptate si de Romania, in ceea ce priveste calitatea si igiena laptelui.
Laptele proaspat muls, pastrat la temperatura camerei, de 20-25?C, va fi mediul in care bacteriile lactice, in special, se vor dezvolta cu vigoare, acidifiindu-l sau ,,inacrindu-l", asa cum se mai spune printre crescatori. [2]
Racirea laptelui se face in scopul mentinerii starii lui bacteriologice si se impune cu atat mai mult cu cat gradul de contaminare a laptelui este mai mare.
La 10?C stabilitatea bacteriologica a laptelui este asigurata pentru circa 5 ore; peste aceasta temperatura laptele se degradeaza cu atat mai rapid ca cat temperatura de pastrare este mai ridicata. Deoarece cele mai bune rezultate se obtin prin racirea laptelui imediat dupa mulgere, este de preferinta ca racirea laptelui sa se faca direct de producator.
Racirea profunda a laptelui crud are perspectiva de aplicare si in fabrici asigurand stocarea laptelui in zilele de repaus legal. [1]
Prin urmare, pentru a pastra laptele fara a-i deteriora integritatea, trebuie sa-i scadem temperatura la valori cuprinse intre 4 si 5?C, la cel tarziu doua ore de la mulgere. Astfel in prima ora, temperatura va fi de 10?C, apoi procesul de racire trebuie sa avanseze in asa fel incat, dupa cele doua ore, laptele sa aiba o temperatura de 4-5?C.
O asemenea operatie si exigenta o realizeaza cu succes tancurile de racire special construite, care se utilizeaza in fermele de vaci cu lapte. [2]
In zona de colectare a laptelui exista utilaje si surse de racire variate: de la simple bazine improvizate cu apa rece sau gheata, la agregate de racire foarte complexe, in functie de modul de racire si anume:
- racirea in bidoane;
- racirea in cascada;
- racirea prin curgere;
- racirea in flux.
Racirea in bidoane
Racirea in bidoane, se face prin scufundarea bidoanelor cu lapte intr-un bazin improvizat sau special construit ce contine apa rece sau apa racita cu gheata. Racirea laptelui prin acest sistem este lenta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatii unitare in industria alimentara - Racire in cascada.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

[1]. ing. C. TOMA, ing. E. MELEGHI, ing. C. BANU - Utilajul si tehnologia prelucrarii carnii si laptelui, Editura didactica si pedagogica, Bucuresti, 1979;
[2]. http://www.revista-ferma.ro/articole-alimentatie/racirea-laptelui-masura-de-igiena-obligatorie.html;
[3]. http://www.scribd.com/doc/30299147/proiect-utilaj;
[4]. http://www.magazinulprogresiv.ro/sites/default/files/article/images/lapte-vaci.jpg;
[5]. http://image.slidesharecdn.com/milk-140711044543-phpapp02/95/milk-and-milk-products-10-638.jpg?cb=1405054001.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!