Operații Tehnologice de Obținere a Berii

Extras din referat Cum descarc?

Berea este o bautura cu continut scazut de alcool, nedistilata, spumanta, obtinuta prin fermentarea alcoolica a mustului de malt aromatizat cu hamei. Face parte din categoria bauturilor alcoolice, alaturi de vin cu un continut de alcool mediu spre redus. Este caracterizata de un extract nefermentat bogat in substante nutritive ce confera valoare nutritiva.
Spre deosebire de bauturile alcoolice tari (distilate), berea a capatat in a II-a jumatate a secolului, o pondere din ce in ce mai mare din cantitatea totala de bauturi alcoolice consumate.
Materia prima de baza este maltul, reprezentat de orz sau orzoaica germinata, incoltita.
Extractul nefermentat este reprezentat de componentii proveniti din mustul de malt si anume: glucide; substante cu azot (fie cu masa moleculara mare, fie aminoacizi) care reprezinta substante usor asimilabile pentru organismul uman cu valoare nutritiva ridicata iar unele cu importanta pentru insusirile senzoriale ale berii; saruri minerale reprezentate de oligoelemente; substante polifenolice; acizi organici; glicerol; substante de aroma; vitamine hidrosolubile (complexul B, mici cantitati de vitamina C); vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E).
Maltul, obtinut prin germinarea in conditii industriale a orzului sau orzoaicei urmata de uscare, regimurile de uscare putand sa conduca la obtinerea maltului blond sau brun.
SCHEMA TEHNOLOGICA DE OBTINERE A BERII
Fabricarea berii
Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei
Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.
Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume: 
-Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);
-Obtinerea maltului de bere ( fierberea);
-Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.
Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere. 
Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai 
concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.
Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.
Tratarea mustului cuprinde indepartarea precipitatului care se formeaza la fierberea mustului, denumit trub de cald, racirea mustului pana la temperatura de insamantare cu drojdii de 6-7?C cat si separarea precipitatului care se formeaza in timpul racirii mustului, asa numit << trub la rece >>.
Mustul de bere obtinut cu extractul primitiv corespunzator sortimentului de bere fabricat, este apoi trecut la fermentare primara si insamantat cu drojdie de bere sub forma unei culturi pure, obtinuta prin multiplicarea in faza de laborator si in statia de culturi pure. In timpul fermentatiei primare, care dureaza 8-10 zile, are loc transformarea zaharului fermentescibil in alcol etilic, bioxid de carbon si alte produse secundare de fermentatie, rezultand la sfarsit asa numita bere tanara.
In cursul operatiei urmatoare de fermentare secundara are loc saturarea berii cu dioxid de carbon, limpezirea si finisarea gustului berii.
O parte din drojdia rezultata de la fermentatie primara este tratata si refolosita pentru o noua fermentare, iar drojdia excedentara de la fermentatia primara si secundara este supusa uscarii si comercializarii cu drojdie uscata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Operatii Tehnologice de Obtinere a Berii.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!