Operații Tehnologice de Obținere a Berii

Referat
9/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 37 în total
Cuvinte : 9813
Mărime: 903.12KB (arhivat)
Publicat de: Carolina Mircea
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Berea este o băutură cu conţinut scăzut de alcool, nedistilată, spumantă, obţinută prin fermentarea alcoolică a mustului de malţ aromatizat cu hamei. Face parte din categoria băuturilor alcoolice, alături de vin cu un conţinut de alcool mediu spre redus. Este caracterizată de un extract nefermentat bogat în substanţe nutritive ce conferă valoare nutritivă.

Spre deosebire de băuturile alcoolice tari (distilate), berea a căpătat în a II-a jumătate a secolului, o pondere din ce în ce mai mare din cantitatea totală de băuturi alcoolice consumate.

Materia primă de bază este malţul, reprezentat de orz sau orzoaică germinată, încolţită.

Extractul nefermentat este reprezentat de componenţii proveniţi din mustul de malţ şi anume: glucide; substanţe cu azot (fie cu masă moleculară mare, fie aminoacizi) care reprezintă substanţe uşor asimilabile pentru organismul uman cu valoare nutritivă ridicată iar unele cu importanţă pentru însuşirile senzoriale ale berii; săruri minerale reprezentate de oligoelemente; substanţe polifenolice; acizi organici; glicerol; substanţe de aromă; vitamine hidrosolubile (complexul B, mici cantităţi de vitamina C); vitamine liposolubile (vitaminele A, D, E).

Malţul, obţinut prin germinarea în condiţii industriale a orzului sau orzoaicei urmată de uscare, regimurile de uscare putând să conducă la obţinerea malţului blond sau brun.

SCHEMA TEHNOLOGICĂ DE OBŢINERE A BERII

Fabricarea berii

Berea poate fi definite ca o bautura slab alcoolica, nedistilata, obtinuta prin fermentarea cu ajutorul drojdiei a unui must din malt si eventual cereale nemaltificate fiert cu hamei

Din aceasta definitie rezulta si principalele materii prime folosite la fabricarea berii: maltul, cereale nemaltificate, hameiul si apa.

Fabricarea berii din aceste materii prime are loc in trei etape mari si anume:

-Fabricarea maltului din orz ( maltificarea);

-Obtinerea maltului de bere ( fierberea);

-Fermentarea mustului de bere cu ajutorul drojdiei, inclusiv conditionarea berii rezultate.

Dupa cantarire maltul si cerealele nemaltificate sunt macinate in mori speciale pentru a da posibilitatea enzimelor sa actioneze in timpul operatiei de plamadire si zaharificare. Cu ajutorul apei si sub actiunea enzimelor din malt se realizeaza la plamadire si zaharificare transformarea substantelor macromoleculare insolubile din malt in produse solubile cum asa moleculara mica si medie care vor alcatui extractul mustului de bere.

Dupa zaharificare plada este filtrata in scopul separarii mustului de partile insolubile care vor forma borhotul de malt. Astfel primul must mai

concentrat rezultat, cat si apele folosite pentru spalare si epuizarea borhotului in extract sunt supuse apoi fierberii cu hamei.

Fierberea mustului cu hamei are ca scop principale solubilizarea substantelor amare si de aroma ale hameiului, coagularea proteinelor, inactivarea enzimelor si sterilizarea mustului. Dupa terminarea fierberii se face separarea conurilor de hamei iar mustul fierbinte este trecut in instalatiile de tratare in vederea fermentarii.

Tratarea mustului cuprinde indepartarea precipitatului care se formeaza la fierberea mustului, denumit trub de cald, racirea mustului pana la temperatura de insamantare cu drojdii de 6-7°C cat si separarea precipitatului care se formeaza in timpul racirii mustului, asa numit « trub la rece ».

Mustul de bere obtinut cu extractul primitiv corespunzator sortimentului de bere fabricat, este apoi trecut la fermentare primara si insamantat cu drojdie de bere sub forma unei culturi pure, obtinuta prin multiplicarea in faza de laborator si in statia de culturi pure. In timpul fermentatiei primare, care dureaza 8-10 zile, are loc transformarea zaharului fermentescibil in alcol etilic, bioxid de carbon si alte produse secundare de fermentatie, rezultand la sfarsit asa numita bere tanara.

In cursul operatiei urmatoare de fermentare secundara are loc saturarea berii cu dioxid de carbon, limpezirea si finisarea gustului berii.

O parte din drojdia rezultata de la fermentatie primara este tratata si refolosita pentru o noua fermentare, iar drojdia excedentara de la fermentatia primara si secundara este supusa uscarii si comercializarii cu drojdie uscata.

Preview document

Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 1
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 2
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 3
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 4
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 5
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 6
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 7
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 8
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 9
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 10
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 11
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 12
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 13
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 14
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 15
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 16
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 17
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 18
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 19
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 20
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 21
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 22
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 23
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 24
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 25
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 26
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 27
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 28
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 29
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 30
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 31
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 32
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 33
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 34
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 35
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 36
Operații Tehnologice de Obținere a Berii - Pagina 37

Conținut arhivă zip

  • Operatii Tehnologice de Obtinere a Berii.doc

Alții au mai descărcat și

Studiul procesului tehnologic de obținere a berii și controlul calității berii conform planului HACCP - determinarea oligoelementelor din câteva tipuri de bere

CUVÂNT ÎNAINTE Datele prezentate în această lucrare se bazează pe rezultatele obţinute sub îndrumarea şi ajutorul Dl. Prof. univ. Dr. Iosif Gergen...

Bilanțul de materiale și caloric pentru operația de plămădire - zaharificare dintr-o secție de brasaj a unei fabrici de bere

Berea Berea este o băutură alcoolică nedistilată, spumantă, saturată natural cu CO2, cu gust si aroma caracteristice. Berea este un sistem...

Tehnologia de obținere a produselor de panificație

CAP.1. PRODUSE DE PANIFICATIE 1.1.Argument In ansamblul alimentelor cuprinse in ratia zilnica, painea ocupa o pondere insemnata, facand parte din...

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Tehnologia de Obținere a Pâinii

1. Grâu. Generalităţi. Fiind una din cele mai vechi preocupări ale omului activitatea de obţinere a produselor de panificaţie reprezintă în...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale

1.Tema proiectului:Proiectarea unui siloz pentru depozitarea semintelor de rapita pentru o fabrica de ulei cu Cap=240 t/seminte/zi,uscarea...

Tehnologia Uleiurilor Vegetale

1. Tema proiectului Proiectarea unui siloz cu 6 celule cu diametru G – 9m, înalţimea părţii conice H1 ‚ 1-8 din H, pentru depozitarea semintelor...

Obținerea berii

CAPITOLUL 1 1.1 SCHEMA TEHNOLOGICA DE OBTINERE A BERII 1.2 DESCRIEREA OPERATIILOR DIN FLUXUL TEHNOLOGIC DE OBTINERE A BERII Berea este o...

Te-ar putea interesa și

Obținerea berii brune

Argument Berea este o băutură fermentată obţinută din fermentaţia alcoolică a unei infuziuni de orez germinat numit malţ şi aromatizată cu hamei....

Tehnologia Berii

1.Caracteristica intreprinderii. Intreprinderea a fost fondata in anul 1906 de un cetatean de origine germana. La momentul actual este:...

Bere cu gust de zmeură

Povestea berii Timisoreana incepea acum aproape 300 de ani in prima fabrica de bere din Romania. De atunci se pastreaza traditia lucrului bine...

Bere blondă cu aromă de miere

Etapa I : Definirea tipului de produs 1. Generarea ideii Lansarea unui produs nou pe piata reprezinta un proces complex, care necesita multe...

Berea

TEMA PROIECTULUI Sa se intocmeasca bilantul de materiale si caloric de plamadire –zaharificare dintr-o sectie de brasaj a unei fabrici de bere cu...

Operații Unitare în Industria Alimentară

Introducere Industria alimentara reprezinta una din cele mai importante ramuri ale industriei producatoare de bunuri de consum. Importanta acestei...

Proiect Fermentative - Berea

TEMA PROIECTULUI Sa se intocmeasca bilantul de materiale si caloric de plamadire –zaharificare dintr-o sectie de brasaj a unei fabrici de bere cu...

Bere pasteurizată

CAP. I Notiuni generale despre bere I. Berea poate fi definita ca o bautura slab alcooloica , nedistilata , obtinuta prin fermentarea cu ajutorul...

Ai nevoie de altceva?