Obținerea Pâinii

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 5710
Mărime: 61.22KB (arhivat)
Publicat de: Larisa Burcea
Puncte necesare: 7

Extras din referat

Cereale, materii prime pentru industria alimentară- produse de panificaţie

Industria de panificaţie, ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, pâinea constituind un aliment de bază. Prin prelucrarea făinii, unităţile de profil realizează o gamă largă de produse, care prin compoziţia chimică constituie sursa nutriţională eficientă.

Aplicând reţete şi tehnologii de fabricaţie adecvate, industria panificaţiei, satisface cerinţele mereu crescânde şi tot mai diversificate pe care le necesită alimentaţia modernă, astfel, se realizează o gamă largă de sortimente: pâinea neagră, pâinea semialbă, produse de franzelărie, produse speciale, produse dietetice, produse de covrigărie.

Fiecare grupă de produse se diferenţiază printr-un specific de gust, de aspect, compoziţie nutriţionala şi caracteristici, dependente de sortimentul de făina utilizat, de compoziţia şi tehnologia obţinerii aluatului.

În structura producţiei, pâinea neagră reprezintă 28%, pâinea semialbă 30%, pâinea albă 31%, iar celelalte sortimente 11%.

În zilele noastre industria panificaţiei din ţara noastră este orientată pentru satisfacerea cerinţelor de consum, utilizarea pe baze ştiinţifice a tehnologiilor performante, caracterizate şi printr-un nivel calitativ superior pentru produsele obţinute şi prin cantităţi reduse de subproduse, cu posibilităţi de valorificare şi a deşeurilor cu caracter poluant. Astfel, se prevede construirea unor fabrici de mare capacitate, cu mecanizare avansată, dotate cu utilaje de înalta performanţă.

Grâul- cultivarea grâului

Cultivarea grâului reprezintă încă din cele mai vechi timpuri preocuparea de baza a omului. În ţara noastră grâul ocupă peste 33% din suprafaţa totală cultivată. Boabele de grâu se folosesc la obţinerea diferitelor tipuri de făina, a grişului, arpacaşului, a germenilor, a expandatelor şi aplatizatelor de tipul fulgilor şi pufarinului.

Grâul este cultivat într-o gamă largă de specii, soiuri, tipuri, varietăţi, din care cele mai importante sunt:

• Grâul comun, specie care cuprinde peste 4000 de soiuri adaptate din ce în ce mai bine la condiţiile de climă şi sol;

• Grâul tare, cultivat numai în anumite regiuni şi pe suprafeţe restrânse datorită producţiilor mici la hectar şi destinaţiei restrânse pe care o are făina din grâu dur. Aceste soiuri sunt mai precoce şi mai rezistente la boli decât cele de grâu comun.

• Grâu de toamnă

• Grâu de primavară.

Structura anatomică a bobului de grâu

Bobul de grâu are în general o formă ovală, cu o parte concavă ce are o adâncitură sub formă de şanţ, cealaltă fiind convexă.

Capătul ascuţit al bobului conţine în interior embrionul, capătul opus având barbital sub forma unui smoc de peri curbaţi, cu pereţi foarte groşi şi lumen redus care în fazele anterioare coacerii depline asigură accelerarea respiraţiei şi protecţia bobului.

O secţiune longitudinală şi transversală prin bobul de grâu pune în evidenţă urmatoarele părţi componente: învelişul florar, învelişul fructului(pericarp), învelişul seminţei(spermoderma), stratul aleuronic, endospermul, embrionul şi bărbiţa.

Învelişul fructului(pericarpul)este alcătuit din trei straturi suprapuse:

• Epiderma- este constituită dintr-un singur rând de celule cu membrană celulozică rezistentă;

• Mezocarpul- este format din celule mai alungite;

• Endocarpul- este alcătuit dintr-un strat de celule foarte alungite sub care se găseşte un alt strat de celule sub formă de tub, aşezate perpendicular pe primele celule.

Învelişul seminţei este formată din două straturi:

• Stratul brun- este alcătuit din două straturi de celule puternic comprimate. Conţine substanţe colorante motiv pentru care se mai numeşte şi strat colorat;

• Membrana hialină- este alcatuită din celule fără culoare, puternic comprimate, cu pereţii îngroşaţi.

Stratul aleuronic este alcătuit din celule mari cu pereţi îngroşaţi, cu secţiune de formă pătrată. Conţine substanţe proteice sub formă de granule foarte fine. Are un conţinut ridicat în ulei. Stratul aleuronic reprezintă 7-9% din totalul bobului şi mai conţine substanţe carotenoide şi vitamine din complexul B şi nu conţine granule de amidon.

Preview document

Obținerea Pâinii - Pagina 1
Obținerea Pâinii - Pagina 2
Obținerea Pâinii - Pagina 3
Obținerea Pâinii - Pagina 4
Obținerea Pâinii - Pagina 5
Obținerea Pâinii - Pagina 6
Obținerea Pâinii - Pagina 7
Obținerea Pâinii - Pagina 8
Obținerea Pâinii - Pagina 9
Obținerea Pâinii - Pagina 10
Obținerea Pâinii - Pagina 11
Obținerea Pâinii - Pagina 12
Obținerea Pâinii - Pagina 13
Obținerea Pâinii - Pagina 14
Obținerea Pâinii - Pagina 15
Obținerea Pâinii - Pagina 16
Obținerea Pâinii - Pagina 17
Obținerea Pâinii - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Obtinerea Painii.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnologia obținerii berii

Berea este o bautura alcoolica nedistilata, obisnuita prin fermentarea cu drojdie a unui must realizat din malt, apa si fiert cu hamei. Unii...

Rolul și locul pâinii în echilibrul alimentar al studentului gălățean

Painea in alimentatia actuala Interese nutritionale si pentru sanatate Avantajele nutritionale ale painii Painea ,un element de nutritie...

Te-ar putea interesa și

Alimente Ecologice

ARGUMENT Neîncrederea din ce în ce mai mare a consumatorilor în alimentele convenţionale, acutizată de recentele crize ale dioxinei,...

Tehnologia produselor de morărit și panificație - fabrica de pâine

TEMA PROIECTULUI Să se proiecteze o fabrică de pâine cu o capacitate de 200 kg/24 ore care produce colac împletit de 0,5 kg. I. MATERII PRIME ŞI...

Tehnologia de Obținere a Pâinii Albe Tip Franzelă

CAPITOLUL 1. TEMA PROIECTULUI Se va proiecta o sectie de panificatie cu capacitatea de 20 t/zi, urmand fluxul tehnologic indirect, bifazic, de...

Tehnologia de obținere a pâinii albe

1. INTRODUCERE Industria panificaţiei ocupă un loc însemnat în cadrul producţiei bunurilor de consum, în primul rând datorită faptului că pâinea...

Secție de Fabrică de Pâine

1.TEMA LUCRARII Să se proiecteze o secţie de fabrică de pâine cu o capacitate de 28 t / 24 h dotată cu 4 cuptoare DAMPF. Se va adopta procedeul...

Tehnologia de Obținere a Pâinii Albe

Paine albă Argument A fost nevoie de mii de ani pentru ca painea sa evolueze în forma pe care o cunoastem în prezent. Populaţia Egiptului antic...

Principalele caracteristici ale materiei prime folosite pentru obținerea pâinii

Argument Faina de grau - reprezintă materia prima de bază care intră în cea mai mare proporţie în componenţa produsului de panificaţie. Calitatea...

Linia tehnologică de panificație pentru obținerea pâinii albe tip franzelă de 500 g din 20 t făină în 24 de ore

Introducere Popoarele din Orientul Mijlociu încă din 2500 î.e.n. preparau un aluat de consistență redusă, frământând în cuve mari de pamânt,...

Ai nevoie de altceva?