Nutritia Vegetariana

Extras din referat Cum descarc?

Sanatatea nu poate fi intretinuta fara o dieta adecvata. Un vechi proverb chinezesc spune ca "indiferent care cauza e tatal bolii, dieta este in mod sigur mama ei". Unul din ingedientele unei diete sanatoase il constituie fibrele vegetale. Desi inca din vremea lui Hipocrate existau cunostinte referitoare la actiunea benefica a fibrelor vegetale, practic cercetarile din ultimii 25 de ani au relevat mai pe larg importanta covarsitoare a acestora. La ora actuala oamenii de stiinta au cazut de acord asupra faptului ca o dieta bogata in fibre joaca un rol major in prevenirea unor boli cronice grave ca diabetul, bolile de inima si cancerul.
Termenul de vegetarian provine din cuvantul latinesc "vegetus" care inseamna "proaspat, sanatos si activ", conceptul de vegetarianism insemnand un regim ce exclude toate carnurile, inclusiv cele de pasare si de peste, precum si produsele cu gelatina si cheag (care este obtinut din stomacul oilor si este folosit in productia branzei). In teoria si practica veganismului, toate produsele animale, inclusive untul, laptele, iaurtul si ouale sunt interzise, si in randul celor mai stricti veganisti, produsele animale precum lana, matasea si pielea sunt de asemenea excluse.
Vegetarianismul si teoria si practica veganismului legate de acesta sunt practicate in mod traditional in principal din motive religioase si etice. Insa in prezent exista un interes tot mai mare pentru aceste regimuri speciale atat pentru tratarea, cat si pentru prevenirea bolilor.
In cea de-a doua jumatate a secolului XX, vegetarianismul si veganismul au inregistrat un numar din ce in ce mai mare de adepti in lumea occidentala. Din unele puncte de vedere se parea ca lumea occidentala ar fi inventat regimul fara carne ca parte a unei miscari constiente spre un mod de viata mai sanatos si un interes tot mai mare pentru problemele de mediu. Insa, vegetarianismul a fost practicat in Orient si in estul Marii Mediteraniene in timpul secolului I i. Hr. Miscarea moderna, care a inceput in jurul anilor 1960, a fost din toate punctele de vedere doar renasterea unei filosofii stravechi.
In estul Marii Mediteraneiene primele inregistrari despre vegetarianism ca mod de viata, nu doar ca practica temporara ce face parte dintr-un ritual religios, au fost facute de matematicianul Pitagora ( secolul al VI lea i Hr.). Pitagora si adeptii sai credeau in mentinerea in echilibru a corpului si a mintii, si in legatura dintre toate animalele. Vegetarianismul era practicat ca expresia bunatatii fata de toate vietatile si de asemenea ca mijloc de mentinere a echilibrului intre corp si minte. 
In India vegetarianismul a fost practicat din motive etice si ascetice, in principal de catre jainisti si budisti, care refuzau sa ucida animalele pentru a le manca. Curand au urmat Brahmanii, care aplicau regula in special pentru vaca. In secolul I d.Hr. regimul fara carne a fost adoptat de castele hinduse, atat superioare, cat si inferioare si impreuna cu budismul s-a raspandit spre est in China si Japonia.
In Europa abia in secolele al XVII-lea si al XVIII-lea a inceput sa fie sustinut vegetarianismul ca mod de viata, ca reactie la micsorarea umanitara raspandita atunci in randul ganditorilor. In secolul al XIX-lea excluderea carnii din alimentatie devenise parte a tendintei spre un regim mai sanatos si mai usor, si de obicei era asociata cu respingerea alcoolului. In unele cazuri se prescria un regim vegetarian ca mijloc de tratare a anumitor boli (o practica ce continua pana azi, in special in unele teorii legate de cancer si prevenirea lui). In SUA vegetarianismul pentru o stare mai buna a sanatatii a dus la inventarea unor alimente precum fulgii de porumb si untul de arahide.
In Marea Britanie aproximativ 1.5 milioane de oameni urmeaza un regim vegetarian strict, in timp ce alti 1.5 milioane nu consuma carne rosie. Exista un numar semnificativ de oameni (identificati intr-un studiu de cercetare ca omnivore consumatori de cereale), pentru care 80% din hrana consta din legume, paioase si cereale integrale.
Preocuparea fata de cresterea ratei bolilor de inima, obezitatii si starea sanatatii generale a populatiei au determinat guvernele, organizatiile internationale precum WHO-Organizatia Mondiala a Sanatatii si profesionistii din domeniul medicinii din multe tari occidentale sa emita linii de ghidare despre constituentii unui regim sanatos. Astfel s-a pus accent pe reducerea consumului de grasimi, in special grasimi animale, de carne si produse din carne, si un consum mai mare de fructe si legume.


Fisiere in arhiva (1):

  • Nutritia Vegetariana.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!